Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Petteri Orpon hallituksen budjetti uhkaa romuttaa luonto- ja il­mas­to­ta­voit­tei­den toteuttamisen

Kuva: Paul Stevens

Valtion vanhoista metsistä on saatava jo budjettiriihessä periaatepäätös

Tavoitteet luontokadon pysäyttämisestä uhkaavat jäädä saavuttamatta, jos luonnonsuojelun rahoituksesta leikataan valtionvarainministeriön ehdotuksen mukaisesti. Kiireellisiä toimia tarvitaan. Valtion metsien arvokkaat, vielä suojelemattomat kohteet on saatava välittömästi turvaan.

Metsähallituksen omistajaohjauslinjauksissa päätetään metsähallituksen tuloutustavoitteista, jotka vaikuttavat valtion mailla tehtäviin hakkuumääriin. Hallitus päivittää parhaillaan näitä linjauksia.

“Valtionmetsien luontoa on kartoitettu vapaaehtoisten voimin viime vuosina ja tiedämme jo melko hyvin, missä parhaimmat kohteet sijaitsevat. Näitä metsiä uhkaavat kuitenkin hakkuut. Budjettiriihessä on tehtävä periaatepäätös siirtää arvokkaat metsät turvaan omistajaohjauslinjausten päivityksen yhteydessä”, sanoo Luonnonsuojeluliiton monimuotoisuusasiantuntija Liisa Toopakka.

Valtiovarainministeriön ehdotus ilmastorahoitukseksi lisäisi epäoikeudenmukaisuutta

Valtiovarainministeriön ehdotus leikkaisi ilmastorahoitusta sähköisestä liikenteestä, kävelystä, pyöräilystä, joukkoliikenteestä, kosteikkoviljelystä ja öljylämmityksestä luopumisesta. Arjen ilmastotekojen leikkaukset ympäristöministeriön hallinnonalalla ovat noin 71 miljoonaa euroa. Samalla rahoitusta ollaan lisäämässä teollisuuden hankkeiden tukemiseksi.

“On riski, että ensi talvena energian hinta jälleen nousee. Leikkausten vuoksi tavallisten ihmisten mahdollisuudet investoida energiankulutusta vähentäviin ratkaisuihin tai vaihtaa uusiutuvaan energiaan vaikeutuvat. Arjen ilmastoratkaisujen tulisi olla kaikkien saatavilla”, sanoo Luonnonsuojeluliiton ilmastoasiantuntija Hanna Aho.

Suomi ei ole hiilineutraalilla polulla. Suurin tarve uusille ilmastotoimille on metsissä, maataloudessa, liikenteessä ja asumisessa. Näistä hallitus on leikkaamassa rahoitusta pois.

“Otamme askelia taaksepäin, kun pitäisi harppoa eteenpäin. Ilmastokriisin ja luontokadon syventäminen ei ole viisasta talouspolitiikkaa”, Aho toteaa.

Samaan aikaan, kun rahoitusta leikataan luonnon, ilmaston ja vesien suojelusta, valtionvarainministeriö jatkaa miljardiluokan ympäristölle haitallisia tukia.

“Meillä ei ole aikaa pitää neljän vuoden taukoa ympäristökriisien ratkaisuissa. Tämä on lyhytnäköistä ja aiheuttaa lisäkustannuksia jatkossa”, tiivistää Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

 

Lisätietoja

Hanna Aho, ilmastoasiantuntija, p. 040 628 9495, hanna.aho(a)sll.fi
Liisa Toopakka, monimuotoisuusasiantuntija, p. 040 504 2989, liisa.toopakka(a)sll.fi
Tapani Veistola, tominnanjohtaja, p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa