Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton uusi puheenjohtaja Hanna Halmeenpää: ”Aina on toivoa, aina kannattaa toimia”

FM Hanna Halmeenpää on valittu Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksen puheenjohtajaksi vuosille 2023–2025. Valinnan tehnyt liittokokous pidettiin 3.–4.9.2022 Porissa.

Liittohallituksen puheenjohtaja Hanna Halmeenpää. Kuva: Heidi Kauppila

Suomen luonnonsuojeluliiton liittokokoukseen Porissa 3.–4.9. osallistui miltei sata piirien ja ulkojäsenten edustajaa sekä työntekijää. Kokouksen lisäksi retkeiltiin Yyterin hiekkarannoilla ihailemassa dyynejä ja seuraamassa lintujen syysmuuttoa.

Liittokokous teki merkittäviä henkilövalintoja. Liittohallituksen puheenjohtajaksi valittiin FM Hanna Halmeenpää. Vuodesta 2016 Luonnonsuojeluliiton hallitusta johtanut Harri Hölttä ei asettunut enää ehdolle. Uusi hallituksen puheenjohtaja aloittaa tehtävässään vuodenvaihteessa.

Halmeenpää, 46, on luonnonsuojelun ja luottamustehtävien ammattilainen Kalajoelta, Pohjois-Pohjanmaalta. Hänellä on vahva tausta kansalaisvaikuttajana kansalaisjärjestötoimijan, kaupunginvaltuutetun ja kansanedustajan tehtäviä myöten. Luonnonsuojeluliiton jäsen Halmeenpää on ollut nuoruudestaan saakka.

”Näen, että Luonnonsuojeluliiton rooli suurimpana suomalaisia luonnon ystäviä yhteen kokoavana kansalaisjärjestönä on erittäin merkittävä. Ilman Luonnonsuojeluliittoa ja sen aktiivista toimintaa moni Suomen merkittävimpiin lukeutuva suojeluteko olisi jäänyt toteutumatta, esimerkkinä kattava kansallispuistoverkko ja koskiensuojelulaki”, Halmeenpää sanoo.

”Tulevina vuosina Luonnonsuojeluliiton on hyvä keskittyä erityisesti korostamaan kaikenlaisen ylikulutuksen leikkaamisen tarvetta. Liiallinen luonnonvarojen kulutus on juurisyy oikeastaan kaikkiin ympäristön- ja luonnonsuojelun ongelmiin, niin lajikatoon kuin ilmastonmuutokseen, pienemmistä alueellisista tai paikallisista ongelmista lähtien”, hän sanoo heti valintansa jälkeen.

Halmeenpää kutsuu suomalaisia mukaan yhteiseen liikkeeseen luonnon puolesta sanoen: ”Aina on toivoa, aina kannattaa tehdä se, minkä itse ja yhdessä toimien luonnon puolesta voi.”

Liittokokous päätti seuraavien vuosien painopisteistä.

”Tässä ajassa on tärkeää irtautua fossiilisista polttoaineista luontoarvoja vaarantamatta. Ihmiselläkään ei ole tulevaisuutta, jos luontokatoa ei saada pysäytettyä. Meidän on muutettava ylikulutukseen perustuva elämäntapamme”, Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola sanoo.

Liittokokous nosti esiin myös luonnonsuojelualueverkoston ja sen rahoituksen, metsät, vedet ja kaivosasiat.

Liittovaltuuston puheenjohtaja Riitta Lunti Yyterissä. Kuva: Liisa Hulkko

Valtuuston puheenjohtajana jatkaa kasvatustieteiden maisteri Riitta Lunti Puumalasta. Valtuustoon liittokokous valitsi 23 jäsentä.

Liittokokous myönsi kunniajäsenen arvon biologi Risto Hamarille, joka on toiminut erityisesti Kymenlaakson luonnonsuojelun puolesta vuosikymmeniä. Hän on ollut aktiivinen ympäristökasvatuksen lisäksi muun muassa Kotkan kansallisen kansallispuiston perustamisessa.

 

Lisätietoja

  • Liittohallituksen puheenjohtaja 2023–25 Hanna Halmeenpää, p. 050 564 4122
  • Liittovaltuuston puheenjohtaja Riitta Lunti, p. 050 368 9829
  • Toiminnanjohtaja Tapani Veistola, p. 0400 615 530

Jaa sosiaalisessa mediassa