Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to palkitsi luontokadon pysäyttäjiä ja rohkeita keskustelun avaajia

Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi vuotuiset tunnustuspalkintonsa joulun alla. Palkinnot menivät ansioituneille luonnonsuojelijoille Pohjois-Karjalaan, Lappiin ja Pirkanmaalle. Samalla liitto valitsi vuoden paikallisyhdistyksen ja vapaaehtoisen sekä jakoi mitaleja.

Luonnonsuojeluliiton ympäristöpalkinnon 2021 saivat Tero ja Kaisu Mustonen Lumimuutoksesta.

Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpalkinnon vuonna 2021 saivat pohjoiskarjalainen Lumimuutos ja sen perustajat Kaisu ja Tero Mustonen. Osuuskunta Lumimuutoksen työn ytimessä ovat luontaistalouksien harjoittaminen ja luonnonelinympäristöjen ennallistus. Ennallistuskohteita on yli 50, ja niiden vaikutusalue on jopa 31 000 hehtaaria. Kansainvälisesti Lumimuutos tunnetaan arktisesta tutkimustyöstään. Alkuperäiskansojen oikeuksien puolustaminen vie heidät Suomen saamelaisten parista aina Australian aboriginaalien ja Uuden-Seelannin maoreiden luokse.

“Olemme ehkä maailmalla tunnetumpi järjestö kuin kotimaassa. Tämä palkinto merkitsee meille paljon, koska olemme kyläpohjainen osuuskunta, ja tämänkaltainen kansallinen huomio on järjestön huippuhetkiä. On hienoa, kun löytyy leikkauspiste uudentyyppisen luontotoimintamme ja perinteisen luonnonsuojelutyön välillä”, Tero Mustonen kertoo.

Luonnonsuojeluliiton Ympäristöavaus 2021 -palkinnon saanut Vesa Puuronen puolustaa Kemijokea.

Ympäristöavaus-palkinnon sai Oulun yliopiston professori Vesa Puuronen Rovaniemeltä. Puuronen herätti keskustelua vaelluskalojen puolesta maalaamalla lohimaalauksen ja iskulauseita valtionyhtiö Kemijoki oy:n voimalan seinään.

“Lohikuvat ja iskulauseet olivat kannanottoni Kemijoen ja virtaavien vesien puolesta. Kemijoki oy uhkaa tuhota Kemijoen pääuoman viimeisen vapaan koskialueen eikä ota keskustelualoitteita vastaan. Jokimaisema on ollut osa elämääni, enkä halua, että joki muutetaan järveksi ja kosket tuhotaan mitättömien hyötyjen saamiseksi”, Puuronen sanoo.

Luonnonsuojeluliiton Kultainen sulka 2021 -palkinnon sai Kaarina Davis, joka näyttää esimerkillään ja teksteillään vaihtoehdon kuluttamiselle perustuvalle elämäntavalle.

Kultainen sulka -palkinnon sai hämeenkyröläinen Kaarina Davis. Hän on kirjailija, joka on oman elämäntapamuutoksen ja luonnonsuojelutyön kautta haastanut kuluttamiseen perustuvaa elämäntapaa.

“Haluan tarjota inspiraatiota toiveikkaampaan ja luontoystävällisempään elämään”, Davis toteaa.

Perinteikäs Ympäristöpalkinto jaettiin ensimmäisen kerran yli 40 vuotta sitten. Vuonna 2021 palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa virtuaalisessa tilaisuudessa pandemiasta johtuen. Suomen luonnonsuojeluliiton palkinnot ovat tunnustuksia, eikä niihin liity rahapalkintoa.

Luonnonsuojeluliitto jakoi myös mitaleita ja tunnustuksia

Luonnonsuojeluliitto valitsi vuoden vapaaehtoiseksi 2021 Inarin luonnonystävien puheenjohtajan Ilkka Roinisen, joka on antanut kasvonsa Lapin luonnonsuojelulle. Roininen on pyörittänyt yhdistyksen toimintaa esimerkillisesti ja monipuolisesti. Pitkän linjan luonnonsuojelijalla riittää visioita myös tulevaisuuden varalle.

Vuoden paikallisyhdistykseksi 2021 valittiin Nilsiän luonnonsuojeluyhdistys, joka on erinomainen esimerkki pienestä, mutta aktiivisesti toimivasta Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksestä. Yhdistys nosti kuluvana vuonna liiton Vapauta virrat -kampanjaa esiin, ja toiminnan aktiivisuus oli erinomaisen kiitettävää poikkeusaikoihin nähden.

2021 on Luonnonsuojeluliiton kustantaman Suomen Luonto -lehden 80-vuotisjuhlavuosi. Liiton mitalin saivat valokuvaajat Heikki Willamo ja Jorma Luhta. Lehden yhteistyökumppaneina he ovat olleet jo vuosikymmenten ajan kuvittamassa niin suomalaisen luonnon rikkautta ja kauneutta kuin myös sen haavoittuvuutta ja ahdinkoa. He ovat myös omakohtaisten ja tunteisiin vetoavien tekstiensä myötä olleet merkittävästi edistämässä luonnonsuojelutyötä ja luonnonsuojelulle myönteisiä asennemuutoksia.

Liiton konserniin kuuluu myös Suomen luonnonsuojelun tuki oy, joka pyörittää Luontokauppaa. Tuen hallituksen tehtävässä toimineelle puheenjohtajalle Esko Vuoriselle myönnettiin Luonnonsuojeluliiton mitali pitkäaikaisesta ja omistautuneesta vapaaehtoistyöstä Luontokaupan ja Luonnonsuojeluliiton hyväksi.

Lisätiedot:

  • Harri Hölttä, puheenjohtaja, p. 040 722 9224, harri.holtta(a)sll.fi
  • Tapani Veistola, va. toiminnanjohtaja, p. 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi

Palkitut:

  • Kaisu ja Tero Mustonen, Lumimuutos, tero@lumi.fi, p. 040 737 2424
  • Vesa Puuronen, vesa.puuronen@oulu.fi, p. 050 320 3434
  • Kaarina Davis, kaarina@kaarinadavis.com, p. 0456727279

Jaa sosiaalisessa mediassa