Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to: Kotimaisen kalan edistämisessä tulee suosia silakkaa eikä kirjolohta 

Luonnonsuojeluliitto pitää tänään hyväksytyn kotimaisen kalan edistämisohjelman parhaana osana silakan ruokakäytön kehittämistä. Sitä vastoin vesiviljely pitäisi Luonnonsuojeluliiton mielestä suunnata ylikuormitetulta Itämereltä kiertovesilaitoksiin ja sisävesiin.

Kuvassa on paljon merestä saaliiksi kalastettua silakkaa suuressa kasassa.
Silakka on Suomen merikalastuksen pääsaalis. Kuva: Juha Sulin / Vastavalo

Luonnonsuojeluliitto oli mukana kotimaisen kalan edistämisohjelman valmistelussa. “On hyvä että silakan ruokakäyttöä lisätään, mutta ohjelman tavoite yli kolminkertaistaa kalankasvatus on epärealistinen”, sanoo Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Tapani Veistola.

”Silakka on Suomen merikalastuksen pääsaalis. Sitä ei kannata tuhlata minkeille eikä kirjolohen rehuksi vaan jalostaa nykyajan kuluttajille sopivaksi ruoaksi”, Veistola toteaa.

Itämeren huono tila näkyy tänäänkin sinileväkukinnoissa. ”Kukaan ei saa pistää enää grammaakaan lisää ravinteita Itämereen vaan sen kuormitusta tulee vähentää. Tämä koskee myös kalankasvatusta, jonka kasvu tulee suunnata mereltä esimerkiksi kiertovesilaitoksiin ja lisäkuormitusta yhä kestäville sisävesille”.

Valtioneuvosto hyväksyi tänään kotimaisen kalan edistämisohjelman 2021-35. Ohjelma ohjaa ennen muuta kalatalouden tukia ja rahoitusta.

Ohjelman tarkoitus on kaksinkertaistaa kotimaisen kalan syöminen maassamme vuoteen 2035 mennessä. ”On ympäristöllekin hyvä korvata lihaa kestävästi pyydetyllä kalalla, mutta kaikkein parasta olisi lisätä kasvisruoan osuutta maatalouden tukia kehittämällä”, muistuttaa Tapani Veistola.

Lisätietoja

Ympäristöpäällikkö, va. toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa