Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Saimaannorpan kuutit vaarassa – kalanpyydysten käyttöä rajoittava asetus on saatava voimaan heti

Saimaannorpan suojaksi tehty asetus eräistä kalastusrajoituksista Saimaalla päättyi viime viikolla. Valtioneuvosto ei kuitenkaan ole saanut sovittua uudesta asetuksesta seuraavalle viisivuotiskaudelle. Suomen luonnonsuojeluliitto pitää tilannetta todella uhkaavana pian vieroitusiässä olevien saimaannorpan kuuttien kannalta.

Kuva: Lasse Kurkela

Saimaannorpan suojelussa on uhkana, että nyt palataan yli vuosikymmenen takaiseen tilanteeseen, jossa kuutteja kuoli keväisin verkkoihin. Asetusta, joka rajoittaa keväisin verkkokalastusta ja ympärivuotisesti muiden vaarallisten pyydysten käyttöä, ei ole viety valtioneuvoston käsittelyyn. Luonnonsuojeluliitto hämmästelee maa- ja metsätalousministeriön asennetta saimaannorpan suojelua ja kansalaisten tahtotilaa kohtaan sekä uskoa vapaaehtoisen suojelun riittävyyteen.

“On koko hallituksen luonnonsuojelupolitiikan kannalta hälyttävää, että asetusta kalastusrajoituksista ei ole vielä saatu aikaan, kun kuutit alkavat liikkua Saimaalla”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Saimaannorpan suojelua ei voi jättää vapaaehtoisuuden varaan. Osakaskuntien sopimuksista huolimatta asetukseton tilanne jättää rajoitusalueeseen aukkoja, joissa kuutit ovat vaarassa jäädä verkkoihin. Taustalle tarvitaan pikaisesti asetus kalastusrajoituksista Saimaalla.

Kalastusrajoituksille on vahvat perusteet. Kattavien verkkokalastusrajoitusten ansiosta kuuttien keväiset verkkokuolemat on viime vuosina kyetty estämään lähes täysin. Samalla kuolemat ovat kuitenkin siirtyneet osittain heinäkuulle. Viime asetuskaudella kaikista tietoon tulleista verkkoihin kuolleista norpista puolet, 11 yksilöä, tukehtui verkkoihin juuri heinäkuussa. Muikkuverkkoihin kuoli viime asetuskaudella neljäsosa kaikista verkkoihin kuolleista norpista. Silti muikkuverkot eivät ole olleet rajoitusten piirissä.

Metsähallituksen arvion mukaan saimaannorppien todellinen kuolleisuus voi ilmoitettuun verrattuna olla kaksin- tai jopa kolminkertainen.

Kyselyjen mukaan suomalaisten ja paikallisten suuri enemmistö pitää norpan pelastamista ehdottoman tärkeänä. Tulevaisuudessa norpan merkitys korostuu entisestään esimerkiksi luontomatkailussa. Jo nyt norpalla on tärkeä rooli, kun Saimaan norppasaaristoa ollaan hakemassa Unescon luonnonperintökohteeksi.

Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen. Tavoitteena on norpan suotuisan suojelun taso, josta ollaan hyvin kaukana. Kalanpyydysten aiheuttaman uhan lisäksi ilmaston kuumeneminen vaikeuttaa norpan pesintää, norppien geneettinen monimuotoisuus vähenee, ja ihmisen aiheuttama häiriö kasvaa lisääntyneen rantarakentamisen myötä.

Vahva saimaannorppakanta pystyy paremmin suojautumaan monia eri uhkatekijöitä vastaan. Tehokkain keino vahvistaa kannan kasvua on ehkäistä norppien sivusaaliskuolleisuutta kalastusrajoituksia lisäämällä. Verkkokalastusrajoitukset suojelevat norpan lisäksi uhanalaisia kalalajeja, joista Saimaan järvilohi ja saimaannieriä ovat äärimmäisen uhanalaisia.

Lisätiedot:

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, kaarina.tiainen(a)sll.fi, p. 050 530 3270

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa