Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kommentteja lohi- ja me­ri­tai­men­stra­te­gi­aan

Tänä vuonna päivitetään kansallinen lohi- ja meritaimenstrategia. Työ alkoi MMM:n rasti ruutuun -kyselyllä nykystrategian toteutumisesta.

Lohi (salmo salar). Kuva: NYS DEC / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Kuva: NYS DEC / Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Kysely oli mielipidekysely, johon Luonnonsuojeluliitosta ovat vastanneet ainakin liittohallituksen jäsen Markku Marttinen ja suojelupäällikkö Tapani Veistola (10.1.2021).

Nykyistä strategiaa valmistelemassa ollut Veistola totesi omassa vastauksessaan sen tavoitteiden toteutuneen kohtalaisesti. Hyvää on ollut mm. Suomen ja EU:n työ laittoman lohenkalastuksen kuriin saamisessa Itämerellä. Sitä vastoin lohikiintiöt ovat olleet ICESin tieteellisiin neuvoihin verrattuna liian suuria. Kiintiöiden ongelmia ei ole saatu kuriin kotimaista lohiasetusta muuttamalla.

Kalan kulun edistäminen on alkanut eräiden velvoitepäivityksien (Kemijoki, Iijoki) vireillepanolla ja erilaisilla hankkeilla, mutta niiden vauhti on liian hidas. Esimerkiksi vesilain uudistus ns. nollavelvoitepatojen suhteen tulee vasta hallituskauden lopulla ja isompi remontti menee ensi hallitukselle.

Tästä hoitosuunnitelman päivitystyö alkaa ja sen edistymisestä uutisoidaan kun jotakin merkittävää tapahtuu. Todettakoon, että Itämeren lohen hoitosuunnitelma on EU:ssa jäissä, joten kotimaisella suunnitelmalla on nyt sitäkin enemmän merkitystä.

Lisätietoja

Suojelupäällikkö, toiminnanjohtajan sijainen Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa