Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Villiruokablogi osa 3: Maitohorsman pehmeyttä ja ketunleivän kirpeyttä

Maitohorsma on monipuolinen kasvi, josta syntyy niin pasta kuin risottokin. Nappaa talteen suojeluasiantuntija Paloma Hannosen maitohorsmaa ja ketunleipää sisältävä pastaresepti!

Kuva: Taru Rantala / Vastavalo

Maitohorsman pienet, söpöt ja rapsakat versot on toinen ehdoton lempparini keväällä. Maitohorsman tunnistaa haarattomasta ja ontosta varresta, joka saattaa olla myös hieman punertava. Lehdet ovat kapeat ja suikeat ja varressa kierteisesti. Myöhemmin varteen ilmestyy huikean pinkin punainen kukinta.

Ruoaksi herkut kannattaa kerätä huomattavasti ennen kukintaa, noin 10 senttimetrin pituisina versoina. Maitohorsmaa löytyy polkujen varsilta, peltojen pientareilta. Se on pioneerilaji, eli se ilmestyy ensimmäisenä myös metsäpalo- ja hakkuualueille.

Keväisin maitohorsmaa voi keittää tai paistaa ja syödä lähes minkä tahansa kanssa. Sitä voisi syödä joka päivä, jos minulta kysytään. Paistettuna leivän päällä, perunoiden kanssa, salaatissa tai risotossa.

Tämän hetkinen suosikkini on maitohorsmapasta ketunleivillä. Ketunleipä on se pieni valkokukallinen ja heleänvihreä kangasmetsien kasvi. Lehdykkä jakautuu kolmeen ja on herttamainen.

Maitohorsma- ja ketunleipäpasta

  • Pastaa maun mukaan
  • Noin ½ litraa maitohorsmia
  • Noin 2 dl ketunleipiä
  • Ruohosipulia
  • Savunmakuista tofua tai kasvisleikkelettä
  • Oliiviöljyä tai margariinia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • Suolaa
  • Pippuria

Keitä pasta ja paista huuhdellut horsmat pannulla rasvassa valkosipulin ja tofun/leikkeleen kanssa. Valuta pastasta vesi ja nosta takaisin liedelle. Nosta sekaan horsmat, nokare rasvaa ja pyöräytä noin minuutin verran ja nosta pois hellalta. Lisää suola, pippuri, ruohosipulisilppu ja ketunleivät. Nostele lautasille ja rouhi päälle vielä mustapippuria.

 

Lue villiyrttiblogin aiemmat osat:

Keräilijän lyhyet ohjeet

Osa 2: Oodi nokkoselle

Osa 4: Vuohenputki on sellerinrakastajien herkku

Paloma Hannonen

Kirjoittaja on suojeluasiantuntija

Lisätietoja

Ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen

Jaa sosiaalisessa mediassa