Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Villiruokablogi osa 1: Villiruokakausi on täällä – keräilijän lyhyet ohjeet

Villiruokakausi alkaa olla pursuavasti alussa. Tunnen itseni keräilijäheimon jäseneksi ryömiessäni pitkin puskia haalimassa perheelle ruokaa, kirjoittaa suojeluasiantuntija Paloma Hannonen. Herkut odottavat joka nurkalla ottajaansa ja parhaimmillaan ne päätyvät suoraan luonnosta pataan. Tässä blogisarjassa esitellään muutama helppo hyötykasvi, joiden satokausi alkaa olla parhaimmillaan, ja niiden valmistamiseen helpot reseptit.

Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Aloitetaan sillä, mitä jokaisen kasvi-innostujan olisi hyvä tietää. Tässä lyhyet täsmävinkit:

1. Kerää ja laita suuhun vain asioita, jotka tunnet varmuudella. Tämän lisäksi luonnonkasveille voi itse olla samalla tavalla yliherkkä kuin kasvatetuillekin. Itse olen huomannut kurkun kutiamista muutamien kohdalla.

2.  Sieniä ja marjoja saa lähtökohtaisesti kerätä joka paikassa jokamiehenoikeuksia noudattaen. Kasvien ja kasvinosien keräämiseen on hieman eri säännöt.  Älä esimerkiksi kerää kasveja  luonnonsuojelualueilta. Säännöt vaihtelevat hieman alueittain, mutta varovaisuusperiaate on tässäkin asiassa kultaa. Puiden lehtien ja osien keräämiseen tarvitaan myös maanomistajan lupa.

3. Älä kerää yhdeltä paikalta kaikkea, vaan jätä kasville mahdollisuus kasvaa ja itsellesi tilaisuus uuteen satoon.

4. Ihanaa! Tämä kaikki on ihanaa, koukuttavaa ja herkullista!

Tarkemmat ohjeet löytyy muun muassa täältä.

 

Paloma Hannonen

Kirjoittaja on suojeluasiantuntija.

Lisätietoja

Ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen

Jaa sosiaalisessa mediassa