Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luonnossa on tilaa varhain aamulla

Luonnossa on ollut koronakeväänä jopa ruuhkaa. Jos luonnossa haluaa liikkua rauhassa ja tehdä paljon havaintoja, kannattaa olla aikaisin liikkeellä, muistuttaa viestintäpäällikkö Matti Nieminen.

Kuva: Merja Paakkanen

Koronakeväänä ulkoilusta on tullut kiitettävän suosittua. Parhailla luontokohteilla on päiväsaikaan jopa tungokseen asti väkeä. Mutta varhaisessa aamussa on edelleen avaraa.

Jaksaisitko siis nousta auringonnousun aikaan tai vähän sen jälkeen? Jos herääminen tuntuu tuskaiselta, tässä on yksi hyvä tapa kokeilla varhaisaamun retkeä.

Satsaa viikonloppuun. Nuku lauantaina ensin viikon univelat pois. Kun lauantai-iltaa ei tarvitse riekkua tällä hetkellä missään porukassa, voit hyvin mennä erityisen ajoissa nukkumaan. Illalla laitat retkivaatteet valmiiseen pinoon ja eväät valmiiksi. Kuumaa juomaa termokseen. Mietit hienon paikan, mihin haluat mennä.

Laita kello herättämään mahdollisimman aikaisin. Illalla on tehtävä selkeä päätös: ei torkuttelua aamulla.

Kun kello pirahtaa, nouse ylös ja lähde liikkeelle. Kun astut ovesta ulos, olet kuin toisessa todellisuudessa. Katsele ja kuuntele: kevät on ihmeellisen hienoa aikaa anivarhain.

Aamu on paras aika havainnoida luontoa.

Ehkä huomaat, että linnut laulavat kovemmin. Tai siltä se ainakin tuntuu, kun ihmisten äänet ovat vielä vaimeita. Nisäkkäitäkin on liikkeellä. Nehän liikkuvat oravaa lukuun ottamatta mieluiten hämärissä. Jopa kaupunkialueella voit kokea sellaista, minkä päivä pyyhkii pois näkyvistä.

Jos sinulla on kiikarit, saat nauttia kirkkaasta näkyvyydestä. Lämpöväreilyä ei vielä ole. Viileällä ilmalla ihminen on itsekin aktiivinen ja pysyy helposti liikkeellä.

Tee omia havaintojasi. Ole valppaana, herkisty, liity uuden etsintään. Sitä muutkin elolliset luonnossa tekevät, etsivät. Nauti näkemästäsi.

Palatessasi lämpimään nautit ehkä vielä vähän myöhäistä aamupalaa, ehkä nukut vielä hetken. Sunnuntai on lepopäivä, eikä silloin tarvitse olla puuhakas.

Jos et usko mahdollisuuksiisi nousta anivarhain, voit ottaa käyttöön toisen vaihtoehdon. Lähde liikkeelle auringon laskiessa. Niin tekee moni eläinkin.

Matti Nieminen

Kirjoittaja on viestintäpäällikkö.

Jaa sosiaalisessa mediassa