Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomen Luonto -lehti: Vuoden turhake on korjauskelvoton elektroniikka

Suomen Luonnon toimitus valitsee Vuoden turhakkeen lukijoiden ehdotuksista. Korjauskelvoton elektroniikka on 20. Vuoden turhake.

Vuoden turhake on korjauskelvoton elektroniikka. Kuva: Hanna Kahranaho/Suomen Luonto

Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden 2019 turhakkeeksi korjauskelvottoman elektroniikan.

“Tällä valinnalla haluamme kiinnittää huomioita monien elektronisten laitteiden todella lyhyeen käyttöikään. Korjauskelvottomuuden taustalla ovat sekä kuluttajien osto- ja kierrätystottumukset että valmistajien ratkaisut, jotka edistävät tuotteiden lyhytikäisyyttä”, sanoo Suomen Luonnon päätoimittaja Heikki Vasamies.

Esimerkiksi älypuhelin vaihdetaan keskimäärin 2–3 vuoden välein, eikä laitteita valmisteta kestämään. Älypuhelinteollisuus tuo uusia malleja markkinoille monta kertaa vuodessa ja tuotteita markkinoidaan tehokkaastii. Tämä saa kuluttajalla jo käytössä olevan laitteen vaikuttamaan vanhentuneelta, vaikka siinä ei olisi mitään vikaa. Laitteen korjaaminen on usein tehty hankalaksi ja tuotteen hintaan nähden kalliiksi.

Tutkija Anna Härri Eettisen kaupan puolesta -yhdistyksestä sanoo, että myös kuluttajien mieltymykset voivat vaikuttaa laitteiden korjattavuuteen.

”Ohuiden ja kevyiden kännyköiden ja läppärien kierrätettävyys, korjattavuus ja uudelleenkäyttö saattavat hankaloitua, kun komponentit on pakattu tiiviisti toisiinsa.”

Edistysaskel on se, että EU valmistelee kiertotaloussuunnitelmaan pohjautuvaa säädöspakettia, jonka mukaan vuoteen 2021 mennessä kaikkien myynnissä olevien sähkölaitteiden pitäisi olla korjattavissa, ja niihin pitäisi löytyä varaosia. Jo nyt nämä määräykset koskevat muun muassa valaisimia ja tiskikoneita.

Jos elektroniikkalaitteesta haluttaisiin tehdä ekologisesti kestävä, se vaatisi johdonmukaista suunnittelua ja koko tuotteen elinkaaren ajattelua. Siinä tulisi huomioida niin valmistusvaiheen kuin käytönkin energiankulutus, hiilijalanjälki ja materiaalivirrat, mutta ennen kaikkea tuotteen kestävyys käytössä, korjattavuus ja kierrätettävyys.

Nykyistä ekologisempi tulevaisuus voisi pitää sisällään laitteiden leasingpalveluita, panttijärjestelmiä sekä nykyisen voimassaolevan tuottajavastuun laajentamista.

”Laajennetussa tuottajavastuussa mietittäisiin uudestaan se, kuka tuotteen omistaa ja vastaa esimerkiksi sen kierrätyksestä. Omistajuus voisi siirtyä kuluttajalta laitteen valmistajalle”, tutkija Anna Härri sanoo.

Suomen Luonnon toimitus valitsee Vuoden turhakkeen lukijoiden ehdotuksista. Korjauskelvoton elektroniikka on 20. Vuoden turhake. Lehden kustantaja on Suomen luonnonsuojeluliitto.

Vuoden turhakkeet: 2018 pikamuoti, 2017 fleecekangas, 2016 muovikassi, 2015 muovinen kananmunakotelo, 2014 hyönteisansa, 2013 hajustettu roskapussi, 2012 automaattinen saippua-annostelija, 2011 huuhtohylsy, 2010 turkis, 2009 ilotulite, 2008 pantiton pullo, 2007 mönkijä, 2006 tuplapuhelinluettelot, 2005 kaupunkimaasturi, 2004 juotava jogurtti -minipakkaukset, 2003 hampurilaisaterian kylkiäinen, 2002 ulkomainen pullovesi, 2001 vaipankätkijä, 2000 lehtipuhallin.

Painokelpoinen kuva ja artikkeli Vuoden turhakkeesta sekä luettelo ehdokkaista: www.suomenluonto.fi/turhake2019. Artikkeli ilmestyy torstaina 12.12. Suomen Luonnossa 10/2019.

 

Lisätietoja:

Heikki Vasamies, päätoimittaja, p. 040 632 9550, heikki.vasamies(a)sll.fi
Johanna Mehtola, toimittaja, p. 050 308 2186, johanna.mehtola(a)sll.fi

 

Jaa sosiaalisessa mediassa