Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Uusi opas antaa luon­non­suo­je­li­jal­le vaikuttamisen välineitä

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin julkaisema Luonnonsuojelijan vaikuttamisopas tarjoaa käytännönläheistä apua kaikkiin päätöksenteon vaiheisiin. Teoksen on kirjoittanut Jorma Mäntylä ja kuvittanut Seppo Leinonen.

Kuva: Suvi Elo

Opas on suunnattu ennen kaikkea ympäristöväelle, ja sen ohjeet ovat päteviä missä päin Suomea tahansa. Teoksen tarkoituksena on osoittaa, että päätöksentekoon vaikuttaminen on paitsi mahdollista, myös lain takaama oikeus jota kannattaa hyödyntää. Oppaassa käsitellään kuusi päätöksenteon vaihetta vireilletulosta aina seurantaan saakka ja kertoo miten päätöksiin voi vaikuttaa eri vaiheissa. Lisäksi tutustutaan adresseihin, aloitteisiin ja viestintäkeinoihin. Kirjoittaja Jorma Mäntylä on ollut mukana luonnonsuojelutyössä kauan ja havainnollistaa käsiteltyjä asioita tosielämän esimerkeillä.

”Hallinnon byrokratia vaikuttaa niin voimakkaalta ja itseohjautuvalta, että tuntuu kuin siihen ei pystyisi vaikuttamaan. Lehdistökeskustelussa nousee usein esiin argumentti, että vaikuttamaan pystyvät vain ne, joilla on jo ennestään valtaa ja rahaa. Tämän lähinnä ympäristöväelle suunnatun pikku oppaan tavoite on osoittaa, että vaikuttaminen on mahdollista. Se ei välttämättä aina ole helppoa, mutta silti arvioimalla pienetkin resurssit oikein, voi silti saada aikaan tuloksia”, todetaan oppaan alussa.

Oppaan voi ladata ilmaiseksi Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin verkkosivuilta.

Jaa sosiaalisessa mediassa