Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Komissio pysäytti itäisen turskan kalastuksen

Ympäristöjärjestöt saivat erävoiton Itämerellä, kun Euroopan komissio pysäytti itäisen turskan kalastuksen, kirjoittaa erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Turska. Kuva: Wikimedia Commons

Itämeren poliittisin kala on turska. Sekä sen kanta että kalojen koko on pienentynyt kuin pyy maailmanlopun edellä.

Itämeren ympäristöjärjestöt ovat kirjoittaneet tänä vuonna monta kertaa Euroopan komissiolle vaatien Itämeren itäisen turskakannan kalastuksen keskeyttämistä. Luonnonsuojeluliitto on ollut näissä kirjelmissä mukana.

Järjestöjen työ palkittiin, kun komissio antoi itäisen turskan kalastuksen pysäyttämistä koskevan asetuksen 23.7.2019.

Päätös ei tietenkään ole ollut kaikkien mielestä täydellinen. Sitä ovat eri tahot ympäristöjärjestöistä Puolan kalastuksesta vastaavaan ministeriin arvostelleet monesta syystä:

  • Kielto tuli liian myöhään: kannan ongelmat ovat olleet tiedossa vuosia, ja tutkijoiden uusimmat varoitukset olivat EU:n päättäjien tiedossa jo huhtikuussa
  • Kiellosta on monia poikkeuksia: se ei koske pienimuotoista rannikkokalastusta, muun kalastuksen yhteydessä saa tulla turskia sivusaaliina 10 prosenttia jne.
  • Turskan ruokakalojen, kuten silakan ja kilohailin, pyyntiä ei rajoitettu.

Puutteistaan huolimatta turskapäätös oli tärkeä ja historiallinen. Se on hyvä pitää mielessä hyvänä esimerkkinä lohikannan romahtamisen varalle. Tornionjoella on raportoitu tänä kesänä sairaista ”zombilohista”. Tutkijat selvittävät laajassa yhteistyössä mistä siinä on kyse.

Kalastuskeskustelu jatkuu syksyllä, kun Euroopan unionin neuvosto päättää ensi vuoden kalastuskiintiöistä. Suomi on EU:n puheenjohtajamaa. Luonnonsuojeluliitto ja muut ympäristöjärjestöt muistuttavat asiasta vastaavaa maa- ja metsätalousministeriötä säännöllisesti kalastuksen kestävyyden tarpeista. Sen MMM toki tietää muutenkin, koska kalastuksen kestävyys on hyvin kirjattu myös Rinteen hallituksen ohjelmaan.

TAPANI VEISTOLA

Kirjoittaja on Luonnonsuojeluliiton EU:n kalastuspolitiikkaa seuraava erityisasiantuntija.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa