Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Perusta lahopuutarha

Lahopuu ei ole rumaa ja poistettavaa, vaan kaunista ja hyödyllistä! Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi on tärkeää, että lahopuuta säilytetään ja lisätään pihojen, puistojen ja puutarhojen hoidossa.

Lahopuu rikastaa pihan monimuotoisuutta. Kuva Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta. Kuva: Henna K. / Flickr (CC BY-NC 2.0)

Lahopuuta voi hyödyntää oivaltavasti piha- ja puistorakenteissa, esimerkiksi aidoissa, istumapaikkoina ja lasten leikkipaikkana.

Riittävän lahopuun säästäminen esimerkiksi omaan pihaan on mutkatonta:

  • Älä kaada kuolevaa koivua tai haapaa tyvestä, vaan vaikkapa viiden metrin korkeudelta. Muodostuvasta pökkelöstä iloitsevat paitsi kovakuoriaiset ja mesipistiäiset, myös monet muut eliölajit.
  • Kaatuneella puulla elää oma, erilainen lajistonsa. Säästä siis myrskyllä katkennut pihakoivu ja latvuksen runko-osa ja jää odottamaan.
  • Lahoavista oksista voi tehdä suojia taimille ja pitkiä kantoja sekä onttoutuvia lehtipuita voi säilyttää pihan komistuksena.

Lue lisää vinkkejä Lahopuusta elämää -oppaasta:

Lahoava puu on elinehto monelle pihan asukille

Puutarhan kukkaloisto houkuttelee paikalle runsaasti esimerkiksi erilaisia mesipistiäisiä ja kovakuoriaisia. Ne ovat tärkeitä kasvien pölyttäjiä, mutta tarvitsevat erityisesti suurikokoisia kuolleita lehtipuita lisääntyäkseen.

Useiden kauniiden kovakuoriaisten, kuten viherkukkajäärän ja kimalaiskuoriaisen toukat käyttävät lahoavaa puuainesta ravinnokseen. Monien mesipistiäisten toukat puolestaan kasvavat turvallisessa kolossaan aikuisen pesään varastoiman ravinnon turvin.

Kun säästät pihaan lahopuuta voit päästä seuraamaan puutarhan kuhinaa, kääpien väriloistoa tai poikasiaan ruokkivaa käpytikkaa. Samalla voit todeta lisänneesi luonnon monimuotoisuutta!

Kaunis viherkukkajäärä nauttimassa jaloangervosta. Viherkukkajäärän toukat tarvitsevat lahopuuta. Kuva: Irma Kortekallio

Jaa sosiaalisessa mediassa