Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton pesäkamera on paljastanut uutta tietoa maakotkan elämästä

Suomen luonnonsuojeluliiton uudet pesäkamerat ovat tarjonneet uutta tietoa etenkin maakotkan käyttäytymisestä. Ne ovat kiinnostaneet myös suurta yleisöä.

Kuva: SLL-kotkakamera 13.6.2019

Luonnonsuojeluliiton maakotka-pesäkameran katsojia on kehotettu lähettämään tutkijoille havaintoja kotkaperheen elämästä. Havaintoja on kertynyt lyhyessä ajassa runsaasti, ja kotkat ovat herättäneet yleisössä paljon kiinnostusta. Ukkospuuskat aiheuttivat teknisiä ongelmia lähetykseen, mutta ne on nyt saatu korjattua.

Pesäkamera on asennettu tutkimus- ja suojelutarkoituksessa. Kamera onkin jo paljastanut uutta tietoa kotkien elämästä. Pesäpaikan sijaintia ei ole kerrottu suojelusyistä.

“Olemme yllättyneet siitä, että poikanen on jo 3–4-viikkoisena yksin pesällä jopa vuorokauden ajan”, kertoo ekologi Risto Sulkava.

“Uusi havainto on myös emon siivousinto. Se kuljettaa jatkuvasti luita ja muuta saalisjätettä pois pesältä. Kotkien saaliita on yleensä tutkittu pesältä kerättyjen jäämien perusteella. Tämä uusi tieto asettaa aiemmat tulokset uuteen valoon.”

Kotkien saalisvalikoimasta on myös saatu kiinnostavaa tietoa. Yleisin saalis on ollut kurjen poikanen ja myös joutsenen poikasia on ollut muutama. Molemmat lajit ovat yleistyneet voimakkaasti parin vuosikymmenen aikana, ja kameran perusteella ne päätyvät yhä useammin maakotkan ruokalistalle.

“Toivomme, että katsojat jatkavat erityisesti saaliiden tarkkailua ja raportoivat meille näkemästään”, Sulkava kehottaa.

“Kotkanaarasta luultiin ensin yksinhuoltajaksi, mutta yleisö huomasi myös koiraan käyvän pesällä harvakseltaan. Kuten petolinnuilla yleensä, kotkanaaras on koirasta kookkaampi. Naaraan tunnistamista helpottaa myös sen jalassa oleva rengas, joka koiraalta puuttuu. Poikanen on mitä luultavimmin naaraslintu.”

Suomen luonnonsuojeluliitto avasi kesäkuussa myös liito-oravakameran. Liito-oravan elämää Kainuun Paltamossa pystyi seuraamaan pesäkameran välityksellä. Emo kuitenkin siirsi poikasensa toiseen pesään, kuten liito-oravilla on tapana. On mahdollista, että emo tekee vielä uuden pesueen kamerapönttöön. Siihen asti kamera toimii ikkunana kainuulaisen metsän äänimaisemaan, jossa laulavat monet linnut. Äänihavaintoja on kertynyt lähes 30 eri lajista.

Luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta voi katsella parhaita paloja liito-oravan pesäpöntöltä.

Pesäkamerat Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilla:

sll.fi/maakotka

sll.fi/liito-orava

 

Allekirjoitettava vetoomus lintujen ja liito-oravan pesimäaikaisten hakkuiden rajoittamiseksi:

pesarauhaa.fi 

 

Lisätietoja:

Risto Sulkava, ekologi, FT, p. 040 545 6472 (maakotka)

Vesa Hyyryläinen, biologi, FT, p. 040 540 8830 (liito-orava)

Jaa sosiaalisessa mediassa