Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Perhosbaari auttaa pihan pörisijöitä

Ihmisen lähiympäristössä parasta lintujen ja muun luonnon suojelua on säilyttää luonto mahdollisimman monimuotoisena, esimerkiksi rakentamalla perhosbaari pörriäisille. Luontoa voi monipuolistaa myös nikkaroimalla linnuille pesäpönttöjä, lepakoille päiväpiiloja ja siilille talvipesiä sekä ruokkimalla lintuja talvella ja siiliä syksyllä.

Viime kesän kovilla helteillä kimalaiset joivat vettä linnuille tarkoitetusta astiasta. Avointa astiaa ei tulisi kuitenkaan käyttää ötökkäbaarina. Kuva: Terhi Ryttäri

Paras apu pörisijöille on pihamaa, jossa kasvaa monipuolisesti luonnonkukkia tai maatiaisperennoja. Niistä saavat hyönteiset parhaiten ravintoa. Keväällä ja syksyllä luonnonravinnon ollessa vähissä hyönteisille voi kuitenkin antaa ruoka-apua erilaisilla ”baareilla.” Baarit auttavat hyönteisiä myös, jos pihalla on vain vähän kukkakasveja. Kesällä baaria ei tulisi pitää auki, sillä helppo ravinto houkuttaa hyönteisiä pois niiden varsinaisilta ravintolähteiltä, jolloin kasvien pölytys kärsii. Kovilla helteillä ulos voi viedä myös vedellä kostutettuja luonnonmukaisia sieniä tai rättejä.

Perhosbaari ruokkii pörriäisiä kun ravintoa vähän tarjolla

Luonnonmukaisissa puutarhoissa perhoslajisto on nurmikkopihaa monipuolisempi ja joskus se on parhaimmillaan lähellä ketojen ja niittyjen lajirunsautta. Omassa puutarhassa on mahdollista suosia erityisen hyviä perhoskasveja – niin toukkien ravintokasveja kuin suosittuja mesikasvejakin. Hyviä perhoskukkia ovat mm. syreenit, nauhukset, päivänkakkara, kuusamat, syysasteri ja kaunokit.

Perusta perhosbaari ja houkuttele lepattelevat kaunottaret puutarhaasi!

  • Valmista perhosbaarin nektari: liuota punaviiniin tai olueen fariinisokeria tai siirappia. Älä käytä hunajaa, sillä se voi levittää mehiläisille sairauksia. Anna tekeytyä päivä tai pari huoneenlämmössä. (Hae netin hakukoneilla vaihtoehtoisia nektarireseptejä hakusanoilla ”perhosbaari” ja ”perhosbaarin perustaminen”.)
  • Laita pieneen purkkiin (hillopurkki, viilipurkki) huokoinen, luonnonmukainen pesusieni tai rätti. Kaada nektari purkkiin – se imeytyy huokoiseen materiaaliin.
  • Ripusta purkki narun tai rautalangan avulla puuhun.
  • Odota perhosia! Ne löytävät herkullisen tuoksuisen baarin kaukaa ja tulevat imemään baarin nektaria.

”Askartelin perhosbaarin netistä löytyneen ohjeen mukaan ja tein siihen cocktailin fariinisokerista, kaljasta ja hiivasta. Baari on siskon puutarhassa. Hyvin kelpaa nektari perhosille. Purkin sisällä on pesusieni, josta perhoset imevät sokerilientä. Kuva on otettu noin 5 minuuttia baarin ripustamisen jälkeen. Baarissa on käynyt jo kymmeniä perhosia: amiraaleja, herukkaperhosia, suruvaippoja jne.” Anna-Liisa Pirhonen / www.ikkunasuomenluontoon.fi

Huomioi perhostoukkien ravintokasvit! Jos siis haluat puutarhaasi vaikkapa nokkosperhosen, jätä edes osa nokkosista niittämättä!

Pörriäisiä ja lepattelijoita voi auttaa sopivilla istutuksilla. Kuva: Pekka Isomursu / Flickr

Pistä pystyyn kimalaisjuottola

Kimalaisyhdyskuntia voi auttaa tarjoamalla hunaja- tai sokerivettä energiansaannin varmistamiseksi. Pörisijät kiittävät pölyttämällä pihakasvit ja auttamalla näin puutarhuria.

  • Sekoita puoleen desilitraan huoneenlämpöistä vettä puoli desilitraa sokeria.
  • Tarjoa neste vaahtomuovisieneen imeytettynä matalasta astiasta, johon kimalaiset pääsevät helposti laskeutumaan ja lentämään pois. On tärkeää varmistaa, että neste ei valu astiaan niin, että kimalaiset voisivat hukkua siihen.
  • Ravinnon perässä paikalle saattaa myös tulla ampiaisia, mutta lautasella pitäisi riittää tilaa kaikille.

Pölyttäjähyönteisten ilmaiseksi tuottamat ekosysteemipalvelut ovat elintärkeitä. Pörriäisiä voi auttaa myös nikkaroimalla niille pihalle, puutarhaan tai peltojen reunoille keinopesiä (linkki Youtubeen).

 

Perhosbaariartikkeli on julkaistu alunperin Luonnonsuojeluliiton aiemmilla verkkosivuilla.

Jaa sosiaalisessa mediassa