Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Ilmastomarssijat haluavat nähdä seuraavan eduskunnan ilmastokriisin ratkaisijana

Suojeluasiantuntija Otto Bruun puhuu Ilmastomarssilla 2018. Kuva: Felix Siivonen.
Suojeluasiantuntija Otto Bruun puhuu Ilmastomarssilla 2018. Kuva: Felix Siivonen.

Viikkoa ennen eduskuntavaaleja, lauantaina 6. huhtikuuta, Helsingissä järjestetään ilmastomarssi, joka kirittää päättäjiä nopeisiin ja vaikuttaviin ilmastotekoihin. Ilmastonmuutoksen torjumisen täytyy olla seuraavan hallituksen kärkiteema. Kansalaiset ovat kyllästyneitä poliitikkojen selityksiin ja tyhjiin puheisiin, toteaa Katja Hintikainen, yksi marssin järjestäjistä.

“Ilmastonmuutos uhkaa kaikkea meille korvaamatonta. Päättäjien on muistettava, että kyseessä on perheidemme ja lastemme tulevaisuus. Haluamme, että seuraava eduskunta muistetaan maailman ensimmäisen fossiilivapaan hyvinvointiyhteiskunnan rakentajana.”

Vaikka kahdeksan eduskuntapuoluetta on sitoutunut ilmaston lämpenemisen rajoittamiseen 1,5 asteeseen, vain kaksi puoluetta on Korvaamaton-kampanjan tekemän puoluevertailun perusteella lähellä 1,5 asteen polkua. Jotta Suomi tekisi osansa tavoitteessa pysymiseksi, päästöjä pitää vähentää vähintään 65 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen muistuttaa, että nämä ovat sekä ensimmäiset että viimeiset ilmastovaalit – aikaa on niin vähän.

”Nyt ei jäädä sutimaan, vaan näytetään maailmalle, miten tämä kriisi selätetään. Suomi voi päästä irti fossiilisista polttoaineista kestävästi, reilusti ja nopeasti, jos niin halutaan. Ja me todellakin halutaan!”

Pelkät päästövähennykset eivät kuitenkaan riitä, vaan samaan aikaan ilmakehään jo päässyttä hiiltä pitää sitoa takaisin luontoon.

“Tutkijoiden viesti on selkeä: luontomme ei voi hyvin. Monimuotoisuuden heikkenemistä ja ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä, jos seuraava hallitus ei panosta metsien ja soiden suojeluun. Nykyiset metsien hakkuumäärät eivät ole ekologisen kestävyyden rajoissa, ja hakkuiden lisääminen pienentäisi hiilinielua”, toteaa WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.

Fingon ilmastoasiantuntija Hanna Aho sanoo, että Suomessa kansalaisilla on mahdollisuus ja sitä kautta myös vastuu vaikuttaa.

“Marssimalla voimme osoittaa, että poliittisille päätöksille on nyt ennennäkemätön tuki. Kaiken ikäiset ympäri maailman ovat ottaneet tosissaan tutkijoiden viestin tilanteen kiireellisyydestä.”

Marssin on kutsunut koolle laaja joukko huolestuneita kansalaisia ja Korvaamaton-kampanja. Kampanjassa ovat mukana BirdLife, Greenpeace, Fingo, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö, Protect Our Winters, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi. Marssille osallistuu laaja joukko erilaisia toimijoita. Mukana on muun muassa lasten ja nuorten järjestöjä, ammattiliittoja ja harrasteryhmiä.

Marssi kokoontuu lauantaina 6.4. kello 14.00 Senaatintorille Helsinkiin, josta marssi lähtee noin kello 14.30 kohti Eduskuntataloa. Mielenilmaus on poliittisesti sitoutumaton.

Ilmastomarsseja järjestetään myös ainakin Rovaniemellä, Turussa, Oulussa ja Raumalla.

Lisätietoja:

Ilmastomarssi

Katja Hintikainen, p. 044 3353750, katja.hintikainen(a)gmail.com
Sebastian Österman, p. 040 8445620, sebastian.osterman(a)helsinki.fi (haastattelut myös ruotsiksi)

Korvaamaton-kampanja ja sen vaatimukset
Fingo: Hanna Aho, ilmastoasiantuntija, p. 050 3176686, hanna.aho(a)fingo.fi
Greenpeace: Kaisa Kosonen, ilmastoasiantuntija, p. 050 368 8488, kaisa.kosonen(a)greenpeace.org
Suomen luonnonsuojeluliitto: Otto Bruun, suojeluasiantuntija, p. 040 6313399, otto.bruun(a)sll.fi
WWF Suomi: Mia Rahunen, ilmastoasiantuntija, p. 050 4344972, mia.rahunen(a)wwf.fi

Tutustu marssin vaatimuksiin: https://www.korvaamaton.fi/tapahtuma/ilmastomarssi-2-helsinki/

Kuvia mielenilmauksesta: https://www.flickr.com/photos/147034298@N05/sets/72157678952131468/ (saatavilla 6.4.)

Jaa sosiaalisessa mediassa