Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Maakuntauudistus pysähtyi, ja ympäristö kiittää

Kuva: Reijo Nenonen / Vastavalo

Tänään se tieto viimein tuli: maakuntauudistusta ei tule tämän hallituksen aikana. Suomen luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen, sillä joistakin hyvistä puolista huolimatta uudistus olisi toteutuessaan heikentänyt toimivaa ympäristöhallintoa monin tavoin.

Ympäristötehtävien hoitaminen säilyy siis toistaiseksi valtion ely-keskuksissa ja pääasiallisena lupaviranomaisena jatkaa aluehallintovirasto. Prosessi on kuitenkin käynnistänyt ympäristöhallinnon kehitystyön. Sitä on syytä jatkaa, mutta harkiten.

Suunniteltu valtion lupa- ja valvontavirasto Luova oli ja on yhä toiminta-ajatukseltaan hyvä, mutta se uhkasi heikentää yleisen ympäristöedun ja kaavoituksen valvontaa. Sitä Luonnonsuojeluliitto ei voinut hyväksyä.

Valtakunnallisen valtion ympäristöviranomaisen kehittämistä kannattaa kuitenkin jatkaa Luovan eteen tehdyn pohjatyön varassa. On turha heittää pois Luovan valmistelutyötä. Käsityksemme on, että tämä työ on jo pitkällä.

Mutta toisin kuin nyt esillä olleessa Luova-mallissa, jatkossa viranomaiselle on turvattava riittävät resurssit ja huolehdittava etenkin yleisen edun valvonnan riippumattomuudesta, itsenäisestä valitusoikeudesta ja kaavoituksen laillisuusvalvonnasta oikeusvaltiolle sopivalla tavalla.

Nämä kuuluvat jo perustuslain mukaan valtion ydintehtäviin, eikä niitä tule siirtää järjestöjen tai kansalaisten vastuulle. Tästä lähtökohdasta ei saa enää tinkiä. Se on sekä ympäristön että kansalaisten etu.

”Yleisen edun viranomaislähtöinen ja tehokas valvonta on ympäristöasioissa välttämätöntä, sillä paine luonnon taloudelliseen hyödyntämiseen kasvaa jatkuvasti”, toteaa Luonnonsuojeluliiton ympäristöjuristi Pasi Kallio.

 

Lisätiedot: 

Pasi Kallio
Ympäristöjuristi
p. 040 671 9555, pasi.kallio(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa