Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Eturivin artistit tempaisivat saimaannorpalle

Suomen luonnonsuojeluliitto julkaisee 80-juhlavuotensa päätteeksi uuden version Junnu Vainion rakastetusta laulusta Vanhojapoikia viiksekkäitä. Suomalaisista pop- ja rockmuusikoista äänensä norpan puolesta antavat Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, Pate Mustajärvi, Janna ja Maarit Hurmerinta.

Kappaleen on tuottanut Janne Haavisto yhdessä muusikoiden kanssa. Myös J.Karjalaiselle useita menestyslevyjä tuottanut Haavisto on antanut tilaa lämpimälle sointimaailmalle ja avaralle tulkinnalle. Pintaan on pärskähtänyt uudistunut laulu.

”Kun tämän kappaleen toinen äänittäjä, Riikosen Jyri, pyysi mua mukaan tuottamaan Suomen luonnonsuojeluliiton 80-vuotisjuhlabiisiä, ei tarttenu kauaa miettiä. Junnu Vainion klassikko tuntui heti oikealta ja luontevalta valinnalta. Samaa mieltä oli myös Tuure Kilpeläinen, joka lähti oitis Kaihon Karavaani -yhtyeensä kanssa mukaan, sovittamaan kappaleesta uutta versiota. Mustajärven Pate totesi mukana olonsa olevan kunnia-asia. Maarit Hurmerinnan ja Jannan mukaantulo kruunasi koko homman, ei pelkästään musiikillisesti, vaan myös symbolisesti. Äiti ja tytär. Musiikki ja luonnosuojeluaate. Hienoja asioita, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle”, Janne Haavisto kertoo.

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää tuottajaa, muusikoita, e-studiota, Warner&Chappell Music Finlandia, Juha Vainion perikuntaa, äänityksistä videon ohjannutta Mia Holopaista sekä muita musiikkitalkoisiin osallistuneita. Kaikki osallistuneet lahjoittivat työnsä palkkiotta.

Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen. Junnu Vainion kirjoittaessa laulunsa 1980-luvun alussa saimaannorpan kanta oli alimmillaan, vain 120-150 yksilöä. Suojelutyön ansiosta norppia on Saimaalla nyt noin 380-400 yksilöä. Verkkokuolemat ovat edelleen norpan ja sen kuuttien suurimpia uhkia. Suomen luonnonsuojeluliitto tekee työtä kannan kasvun puolesta, jotta norpalla olisi paremmat mahdollisuudet selvitä ilmastonmuutoksen uhatessa myös Saimaata.

Saimaannorppa on kohonnut suomalaisen luonnonsuojelun symboliksi. Se on ainoita endeemisiä eli kotoperäisiä lajeja Suomessa, eikä sitä siis esiinny muualla maailmassa. Graafikko Erik Bruunin vuonna 1974 piirtämästä saimaannorpasta tuli Suomen luonnonsuojeluliiton tunnus vuonna 1976. Luonnonsuojeluliitto on voittoa tuottamaton ja kaikille avoin kansalaisjärjestö, johon voi liittyä verkossa: www.sll.fi/liity

Video:

Äänite:

Vanhojapoikia viiksekkäitä -kappale CD-tasoisena tallenteena, joka soveltuu myös radiosoittoon. Julkaisija Suomen luonnonsuojeluliitto 2018. Säv. & San. Juha Vainio ©Warner/Chappell Music Finland.

https://www.epressi.com/media/userfiles/3009/1544712524/vanhojapoikiaviiksekkaita_sll2018.wav

 

Taustaksi:

Maarit Hurmerinta on suomalaisen popmusiikin kiintotähtiä, joka tunsi myös henkilökohtaisesti laulun tekijän Junnu Vainion. Maarit julkaisee tammikuussa jo 19. albuminsa.

Janna on Suomen suosituimpia poplaulajia ja lauluntekijä, joka on tänä vuonna ehdolla Emma-gaalassa vuoden naissolistiksi. Hänen viides studioalbuminsa Spektri julkaistiin syyskuussa.

Tuure Kilpeläinen on Kaihon Karavaanin laulaja ja lauluntekijä. Hänet on valittu myös vuoden miessolistiksi vuonna 2011. Kaihon Karavaanin muut jäsenet ovat kitaristi Rocka Merilahti, rumpali/tuottaja Sampo Haapaniemi, haitaristi/kosketinsoittaja Jiri Kuronen, perkussionisti Aarne Riikonen ja basisti Jarno Karjalainen.

Pate Mustajärvi on tamperelainen rock-muusikko, joka tunnetaan Popedan solistina. Hän on julkaissut 11 soololevyä, joista vuonna 2000 julkaistua Ukkometsoa seurasi laulajan nimikkokoru.


Lisätietoja:

Matti Nieminen, viestintäpäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050-564 2283, matti.nieminen@sll.fi

Saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen, p.050-530 3270, kaarina.tiainen@sll.fi (median tavoitettavissa Helsingissä perjantaina 14.12. klo 11.00-15.00)

 

Jaa sosiaalisessa mediassa