Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Saimaan verk­ko­ka­las­tus­ra­joi­tus päättyy – kuuttien vaaran aika alkaa

Saimaannorpan ja erityisesti sen kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset Saimaalla päättyvät 30.6. Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että verkkokalastusrajoitusten päättyminen ei kuitenkaan tarkoita, että verkoilla voisi nyt kalastaa turvallisesti. Kuuteilla on suuri vaara joutua verkkoihin loppukesällä.

Saimaannorppa
Kuva: Juha Taskinen

Metsähallituksen tilastoimat kalanpyydyskuolemat kertovat karun totuuden siitä, että joka vuosi saimaannorppia kuolee verkkojen uhreina. Läheskään kaikki kuolemat eivät edes tule tietoon. Norppien todellinen kuolleisuus on arvioitu lähes kolme kertaa suuremmaksi kuin havaittu”, kertoo saimaannorppatiedottaja Raija Savikko Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että yksikään verkko ei ole norpalle turvallinen ja yhtäkään norppaa ei olisi varaa menettää. Viime kesä osoitti turvalliseksi väitettyjen muikkuverkkojen vaarallisuuden, kun kaksi norppaa kuoli muikkuverkkoon. Myös talviverkot ovat osoittautuneet kohtalokkaiksi norpille.

Luonnonsuojeluliitto vetoaakin kaikkia Saimaan alueella kalastavia jättämään verkot naulaan ja pyytämään kalaa norppaturvallisin keinoin: onkien, heittokalastaen, vetäen uistinta tai norppaturvallisella katiskalla. Kuluttaja voi myös ostaa kalaa niiltä ammattikalastajilta, jotka käyttävät norppaturvallisia pyydyksiä. Verkkokalastuksesta luopumalla suojellaan myös Saimaan uhanalaisia kalakantoja.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että nyt päättyvien verkkokalastusrajoitusten lisäksi tietyt norpalle vaaralliset pyydystyypit ovat ympärivuotisesti kiellettyjä. Rajoitusalueella kiellettyjä ovat esimerkiksi kuuteille hengenvaaraa aiheuttavat löysänieluiset katiskat.

Tavallisen mökkikatiskankin saa helposti norppaturvalliseksi nielurajoittimella. Vahva nielurajoitin estää katiskan nielun laajenemisen yli 15 cm leveäksi, jolloin utelias kuutti ei pääse tunkeutumaan katiskaan kalojen perässä. Nielurajoittimen voi noutaa maksutta Suomen luonnonsuojeluliiton jakelupaikoista, joita on 22 eri puolella Saimaata.

“Käsistään kätevä kalastaja voi rakentaa norppaturvallisen Hyvä Saimaa -katiskan itsekin. Se on mukavaa touhua iltapuhteena tai sateisena kesäpäivänä ja katiskalla saa todistetusti saalista”, kannustaa Savikko.

Taustaksi

Itä-Suomen yliopiston viime vuosien tutkimustyö on tuonut paljon lisätietoa norpasta ja osoittanut, että norpat liikkuvat laajoilla alueilla, ja että ilmastonmuutoksen aiheuttaman uhan ja geneettisen monimuotoisuuden vähenemisen takia norppakanta pitäisi saada nopeasti mahdollisimman voimakkaaseen kasvuun.

Luonnonsuojeluliiton mielestä tavoitteena tulee olla suotuisan suojelun tason saavuttaminen niin nopeasti kuin mahdollista. Tätä varten kannan kasvutavoitetta tulisi nostaa 3-4 prosentista vähintään 5-6 prosenttiin vuodessa. Kalanpyydyskuolleisuus pitää saada mahdollisimman lähelle nollaa, eli norpalle vaarallisista pyydyksistä olisi pyrittävä kokonaan eroon. Myös norpan levittäytyminen pesivänä kantana mahdollisimman laajasti koko Saimaalle täytyy turvata.

 

Lisätiedot

Raija Savikko, saimaannorppatiedottaja, raija.savikko(a)sll.fi, p. 040 7442947

Suomen luonnonsuojeluliiton sivut saimaannorpasta

Katiskan nielurajoitinten jakelupaikat

Jaa sosiaalisessa mediassa