Verkkojen lisäksi löysänieluinen katiska on uhka saimaannorpan kuutille. Vaikka löysä- ja leveänieluiset katiskat ovat kiellettyjä keskeisillä norppien esiintymisalueilla, ovat sopimusten ja asetusten vastaiset katiskat yhä yleisiä.

Nielurajoitin estää katiskan nielun laajenemisen yli 15 senttimetrin, mikä varmistaa sen, ettei kuutti pääse tunkeutumaan katiskaan ja tukehdu sinne. Nielurajoitin on kiinnitettävä nippusitein tai rautalangalla tukevasti katiskaan, jotta nielurajoitin pysyy paikallaan.

Kampanjoinnin vaikutus on ollut selvä: sopimusten vastaisten katiskoiden määrä tarkistetuista laski 50 prosentista 30 prosenttiin vuosien 2011–2012 välillä ja edelleen 15 %:iin vuonna 2013. Vuonna 2014 ilman nielurajoitinta löytyi 20 % tarkistetuista katiskoista, mutta vuonna 2015 enää 2 %.

Valvonta on ollut tehokkaampaa, mutta se ei edelleenkään kata kaikkia norppa-alueita. Uudet, entistä laajemmat kalastusrajoitusalueet vuonna 2016 saivat taas laittomien katiskoiden määrän nousuun. Valistus on purrut, mutta yhä tilannetta on syytä parantaa ja valvontaa tehostaa, erityisesti norpan levinneisyyden reuna-alueilla.

Luonnonsuojeluliitto on jakanut vuoteen 2018 mennessä jo yli 18 500 nielurajoitinta.

Nielurajoittimen asentaminen

Videolla Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Timo Luostarinen näyttää, miten nielurajoitin valmistetaan ja asennetaan katiskaan.

Tutustu myös kalasta oikein katiskalla -esitteeseen.

Nielurajoittimien jakelu

Nielurajoittimia voi tiedustella Saimaan alueen luonnonsuojelupiirien aluetoimistoista.