Raakku on virtavesien tärkeä tekijä

Raakku on jokien ja purojen avainlaji. Haaliessaan ravintoa se suodattaa jopa 50 litraa vettä vuorokaudessa ja edesauttaa myös muiden virtavesilajien hyvinvointia.

Opi lisää raakusta

Raakku on vaarassa kadota kokonaan

Raakku rauhoitettiin vuonna 1955. Siitä huolimatta se on edelleen erittäin uhanalainen. Raakut tulevat sukukypsiksi vasta liki 20-vuotiaina ja lisääntyvät hitaasti. Vedenlaadun heikkeneminen ja lohikalojen häviäminen uhkaavat raakun säilymistä.

Lue lisää uhkista

Mitä voidaan tehdä raakun pelastamiseksi

Raakku tarvitsee lisääntyäkseen vaelluskaloja, joiden kiduksissa raakun toukka viettää nuoruutensa. Pitämällä vedet puhtaina ja virtaavina vaelluskalat ja raakku viihtyvät niissä jatkossakin.

Lue lisää keinoista

Kuukausilahjoittajana mahdollistat luonnonsuojelutyömme jatkuvuuden ja autat meitä pitämään virrat vapaina ja puhtaina raakulle sekä lohikaloille myös tulevaisuudessa. Ilman puhdasta, vapaana virtaavaa vettä ja lohikaloja raakuilla ei ole tulevaisuutta.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Jokainen lahjoitus on tärkeä! Kertalahjoittajana pääset auttamaan raakkua lahjoittaessasi metsille, vesille ja soille tai tekemällä yleislahjoituksen suomalaiselle luonnolle.

Tee kertalahjoitus

Luonnonsuojeliiton jäsenenä suojelet suomalaista luontoa, eli myös raakkua, vapaita virtoja sekä lohikaloja, niin omalla paikkakunnallasi kuin koko Suomessa. Pääset mukaan retkille, tapaat muita luonnonystäviä ja saat Luonnonsuojelija-jäsenlehden.

Liity jäseneksi

Näin toimimme

Vielä 1900-luvun alussa Suomen joet virtasivat vapaana ja kosket kuohuivat. Sata vuotta myöhemmin vesivoima on padonnut miltei kaikki Suomen suuret joet. Laajalti jopa sata prosenttia joen virtaamasta on valjastettu pyörittämään voimalaitoksen turbiineita.

On kohtuullista, että edes kymmenys virtaavasta vedestä palautetaan takaisin uhanalaiselle jokiluonnolle, kalojen kulkuväyläksi ja raakun elinympäristöksi. Tehdään Suomesta vapautettujen virtojen maa!

Lue lisää vesiluontomme suojelusta