Vesistölähettiläät
Vesistölähettilästoimintaan ovat tervetulleita kaikki omista lähivesistään kiinnostuneet mökkiläiset, ranta-asukkaat, yhdistykset ja aikuiskasvatuksen toimijat.
Kutsu vesistölähettilääksi
Miten lähivetesi voivat? Mikä niissä ilahduttaa ja mikä huolestuttaa? Haluatko oppia tuntemaan paremmin lähivetesi luontoa ja ymmärtää, miten vesistöt toimivat? Haluatko kohdata myös muita vesien äärellä?
Suomen luonnonsuojeluliitto kutsuu lähivesistään kiinnostuneita mukaan vapaaehtoiseen vesistölähettilästoimintaan, jonka kohderyhmänä ovat aikuiset. Toiminnalla Luonnonsuojeluliitto haluaa kannustaa mökkiläisiä, ranta-asukkaita, yhdistyksiä ja aikuiskasvatuksen toimijoita yhdessä lähivesien ääreen.
Vesistölähettiläs ohjaa lähivesiä koskevan tiedon lähteille. Vesistölähettiläs kannustaa eteenpäin, kun syntyy tahto tehdä jotain itse lähivesien hyväksi. Vesistölähettiläs auttaa lähivesistä kiinnostuneita löytämään toisensa, toimimaan ja tulemaan kuulluiksi. Oppimista järjestämällä oppii myös itse parhaiten.
Voit ryhtyä itse vesistölähettilääksi tai ehdottaa vesistölähettilästoimintaa esimerkiksi omaan yhdistykseesi, piiriisi tai harrasteporukkaasi. Ryhtymällä vesistölähettilääksi olet mukana luomassa vesistöjen ystävien verkostoa ympäri Suomea.
Vesistöteemaisia opintopiirejä
Vapaaehtoisena vesistölähettiläänä vedät lähivesiteemaista opintopiiriä. Opintopiirissä voi esimerkiksi keskustella ja oppia vesistöistä tee- tai kahvikupposten äärellä, retkeillä lähiveden ympäristöä ja sen muutoksia havainnoiden, järjestää vesiteemaisen toimintapäivän tai toteuttaa oman vesistökunnostushankkeen. Opintopiirin tapaamisten tavat ja ajat voitte sopia itse.
Tukenasi on Suomen luonnonsuojeluliiton jo pilotoima konsepti tukimateriaaleineen. Saat käyttöösi yleistajuisen sisävesistä kertovan käsikirjan, Vesistöoppaan. Lisäksi saat Vesistölähettilään tehtävävihkon, jonka avulla on helppo vetää neljä kokoontumista käsittävä opintopiiri.
Vesistöaiheista opintopiiriä voi vetää vaikka kaksikin henkilöä, joten esimerkiksi ystävykset voivat myös ilmoittautua yhdessä vesistölähettiläiksi.
Ilmoittaudu mukaan
Ilmoittaudu vesistölähettilääksi oheisella lomakkeella. Alta voit ladata maksutta sähköisen Vesistöoppaan sekä Vesistölähettilään tehtävävihkon. Halutessasi postitamme sinulle Vesistöoppaan painettuna kirjana.
Materiaaleja
Luonnonsuojeluliiton julkaisema Vesistöopas on yleistajuinen käsikirja suomalaisista vesistöistä. Kirja opastaa lähivesistöjen tarkkailuun ja vaalimiseen sekä antaa taustatukea sinulle, joka haluat toimia oman lähivetesi hyväksi.
Vesistölähettilään tehtävävihkoon on kerätty monipuolisia vesistöihin liittyviä tehtäviä, joiden avulla jokainen voi tutustua oman lähivetensä tilaan ja seurantaan.
Vesistöaiheisen opintopiirin voi toteuttaa itselleen sopivalla tavalla, esimerkiksi retkeillen, älylaitteilla tietoa etsien, keskustellen tai talkoillen.
Ota yhteyttä
-
Virpi Sahi
Kehityspäällikkö
+358 50 308 2457
virpi.sahi@sll.fi
Hankkeen budjetti ja rahoittajat
FRESHABIT LIFE IP (LIFE14 IPE/FI/023)
LIFE on Euroopan Unionin ympäristöalan rahoitusjärjestelmä. LIFE-hankkeiden tavoitteena on auttaa EU:n lintu- ja luontotyyppidirektiivien täytäntöönpanossa sekä suojelualueiden Natura 2000 -verkoston rakentamisessa. Freshabit LIFE IP on EU-historiamme suurin rahallinen panostus EU:lta Suomen ympäristönsuojeluun. Koko maan laajuista hanketta koordinoi Metsähallituksen luontopalvelut. Luonnonsuojeluliiton lisäksi muita toimijoita ovat muun muassa Luonnonvarakeskus, Metsäkeskus, Suomen ympäristökeskus, Ympäristöministeriö, Elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukset sekä ympäristöjärjestöistä WWF ja Natur och Miljö.
Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai EASME ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.
Metsähallituksen hankesivuille pääset tästä.