Soiden en­nal­lis­ta­mi­nen

Soiden mittava ojittaminen metsänkasvatuskäyttöön on yksi suomalaisen metsätalouden isoista virheistä. Ojittamalla tuhottiin suoluontoa, sotkettiin vesistöjä ja aiheutettiin turpeen hajoamista ilmakehään. Onneksi vanhoja virheitä voidaan korjata ennallistamalla. Se lisää suoluonnon monimuotoisuutta, parantaa vesistöjen tilaa ja turvaa suomalaisten soiden hiilivarastoja.

Luonnonsuojeluliitto ennallistaa soita lahjoitusvaroin. Lue lisää alta ja lahjoita ennallistamistyöhömme.

Miksi ennallistaa Usein kysyttyä
Siirry sisältöön

Lahjoita soiden ennallistamiseen

Miksi ennallistaa

Soiden ennallistamisella on paljon hyötyjä suoluonnolle ja ilmastolle.

Lue lisää

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mihin lahjoitukset käytetään? Mitä etuja ennallistamisesta on? Lue tästä vastauksia yleisiin ennallistamista koskeviin kysymyksiin.

Lue lisää

Uutisia ennallistamistyöstämme

Suomen luonto on ajettu ahtaalle, mutta luontokato voidaan pysäyttää – ”Jos kehitys pystytään viemään johonkin suuntaan, se saadaan myös takaisin”

Suomessa luonnon heikentäminen alkoi jo satoja vuosia sitten, mutta todelliseen vauhtiin se pääsi 1900-luvun nousuhuumassa. Luontopaneelin puheenjohtaja Janne Kotiaho uskoo, että luontokato pystytään kääntämään. Se vaatii suojelun lisäämistä, ennallistamista ja muutoksia lainsäädäntöön. ”Ihminen ja luonto mahtuvat hyvin Suomeen, kunhan resurssien hyödyntäminen tehdään järkevästi”, hän sanoo.

Lue lisää

Suoluonnon paluu

Suomen soita ojitettiin vimmaisasti 1960- ja 1970-luvulla, mistä kärsivät suoluonto, vesistöt ja ilmasto. Yksi kuivatetuista soista on Savansuo Miehikkälässä. Nyt tämä suo palautetaan talkoilla mahdollisimman lähelle sen alkuperäistä tilaa. Samalla Suomen luonnonsuojeluliitto kokeilee, nopeutuuko luonnon paluu, kun suolle istutetaan rahkasammalta.

Lue lisää

Esittelyssä Miehikkälän Savansuo

Savansuo on Miehikkälässä, Kymeenlaaksossa sijaitseva suo, joka ennallistetaan osana Luonnonsuojeluliiton soiden ennallistamistyötä. Savansuon ennallistaminen tehdään yhteistyössä Lumenen kanssa.

Lue lisää