Soiden en­nal­lis­ta­mi­nen

Soiden mittava ojittaminen metsänkasvatuskäyttöön on yksi suomalaisen metsätalouden isoista virheistä. Ojittamalla tuhottiin suoluontoa, sotkettiin vesistöjä ja aiheutettiin turpeen hajoamista ilmakehään. Onneksi vanhoja virheitä voidaan korjata ennallistamalla. Se lisää suoluonnon monimuotoisuutta, parantaa vesistöjen tilaa ja turvaa suomalaisten soiden hiilivarastoja.

Luonnonsuojeluliitto ennallistaa soita lahjoitusvaroin. Lue lisää alta ja lahjoita ennallistamistyöhömme.

Miksi ennallistaa Usein kysyttyä

Kuva: Juhku / Adobe Stock

Siirry sisältöön

Miksi ennallistaa

Soiden ennallistamisella on paljon hyötyjä suoluonnolle ja ilmastolle.

Lue lisää

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mihin lahjoitukset käytetään? Mitä etuja ennallistamisesta on? Lue tästä vastauksia yleisiin ennallistamista koskeviin kysymyksiin.

Lue lisää

Uutisia ennallistamistyöstämme

Suoluonnon paluu

Suomen soita ojitettiin vimmaisasti 1960- ja 1970-luvulla, mistä kärsivät suoluonto, vesistöt ja ilmasto. Yksi kuivatetuista soista on Savansuo Miehikkälässä. Nyt tämä suo palautetaan talkoilla mahdollisimman lähelle sen alkuperäistä tilaa. Samalla Suomen luonnonsuojeluliitto kokeilee, nopeutuuko luonnon paluu, kun suolle istutetaan rahkasammalta.

Lue lisää

Esittelyssä Miehikkälän Savansuo

Savansuo on Miehikkälässä, Kymeenlaaksossa sijaitseva suo, joka ennallistetaan osana Luonnonsuojeluliiton soiden ennallistamistyötä. Savansuon ennallistaminen tehdään yhteistyössä Lumenen kanssa.

Lue lisää