Lappeenrannan Galleria Pihatossa ja Savonlinnan Riihisaaressa kurkistetaan kevättalvella 2023 saimaannorppien uniin ja taiteilijoiden norppanäkyihin.

Lappeenrannan Galleria Pihatossa ja Savonlinnan Riihisaaressa kurkistetaan kevättalvella 2023 saimaannorppien uniin ja taiteilijoiden norppanäkyihin.

Norppavisio – Näkyjä saimaannorpasta -näyttelyssä on mukana kuvataiteilija Hannamari Matikaisen uusia maalauksia, tekstiilitaiteilija ja saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiaisen norppakuosisia uniikkitekstiilejä sekä Saimaan rantojen koululaisryhmien taideteoksia useilla eri tekniikoilla toteutettuina.

Kuvataiteilija Hannamari Matikainen on tehnyt näyttelyä varten uusia saimaannorppa-aiheisia maalauksia. Matikaisen norpat ovat äkkiä katsottuna suloisia ja liikuttavia. Toisaalta ne katsovat kankaalta vakavina. Mitä ne näkevät ja miltä asiat niistä näyttävät?

Tekstiilitaiteilija, saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen tuo näyttelyyn uniikkeja tekstiilejä. Norpan kiehkuraiskuviot ovat inspiroineet Tiaisen eloisia töitä, joissa näkyy rakkaus norppaan ja kyky löytää tarkoituksenmukaisuuden ja kauneuden yhteys.

Koululaiset Lappeenrannasta, Imatralta, Mikkelistä ja Savonlinnasta ovat syksyn 2022 aikana pohtineet, millaisista asioista saimaannorpat voisivat nähdä unia tai painajaisia. Tuloksena on villejä ja värikkäitä teoksia.

Lappeenrannan Kasukkalassa on koostettu videoteos saimaannorpan kuvitteellisesta kokemusmaailmasta. Imatran Vuoksenniskalta näyttelyyn tulee taidokas ryijy, jossa norppa hehkuu väriä, lämpöä ja tekstuuria. Mikkelin Otavassa oppilaat ovat toteuttaneet vaikuttavan, eri tekniikoita kekseliäästi yhdistävän kollaasityön. Savonlinnan Heikinpohjassa on syntynyt installaatioita, joissa kalaverkot vaanivat pahaa-aavistamattomia eväjalkaisia ja roskat täplittävät herkkää vesielementtiä.

Näyttelyn ovat koonneet ja toteuttaneet Marjaana Kovanen, Sanna Leppänen ja Hanne Kosonen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Norppavisio – Näkyjä saimaannorpasta

Näyttely on osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta (Our Saimaa Seal LIFE, LIFE19 NAT/FI/000832). Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Näyttelyn ja aineistojen sisältö heijastelee niiden tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.