Vanhojen metsien suojelussa kannattaa hyödyntää hyväksi havaittuja kriteerejä ja jo tehtyä kartoitustyötä
Luontokatoa ei pysäytetä ilman toimia, ja niistä tärkeimpiä tällä hallituskaudella on vanhojen ja luonnontilaisten metsien suojelu.
Lue lisääSaavutettavuustyökalut
Meille ei riitä, että lajit kiikkuvat uhanalaisuuden rajoilla. Suomen uhanalaisista lajeista noin 36 prosenttia elää ensisijaisesti metsissä. Metsätalous on kestävää vasta, kun lajien ja metsien tilanne on hyvä. Metsä on paikka, jossa ihminen lepää ja virkistyy. Metsä on puhdasta ilmaa ja vettä.
Lue lisää tavoitteistammeLuonnonsuojeluliitto haluaa lisätä metsien suojelua sekä vaikuttaa siihen kuinka metsiä käytetään. Vaikutamme muun muassa metsiä koskevan lainsäädännön valmisteluun, vaikutamme suojelua tarvitsevien metsien kohtaloon sekä kampanjoimme avohakkuita historiaan.
Tutustu toimintaammeJokainen voi toimia metsäluonnon puolesta. Voit tukea Luonnonsuojeluliiton metsätyötä lahjoituksella. Voit tulla mukaan esimerkiksi kampanjoimaan avohakkuita historiaan. Voit suojella ja käyttää omia metsiäsi luontoa huomioiden tai vaikuttaa kotikuntasi päätöksentekoon ja lähimetsiesi kohtaloon.
Katso mitä sinä voit tehdäJulkisessa keskustelussa esiintyy virheellisiä väitteitä metsätalouden kestävyydestä. Kokosimme väitteisiin vastauksia.
Lue artikkeliKuva: Jukka-Pekka Ronkainen
Luontokatoa ei pysäytetä ilman toimia, ja niistä tärkeimpiä tällä hallituskaudella on vanhojen ja luonnontilaisten metsien suojelu.
Lue lisääTornator on rikkonut FSC-sertifikaattia Pohjois-Karjalassa, Kiteen Viklasuolla, kevättalvella 2022. Yhtiö on hakannut FSC-standardin mukaisia, aina säästettäviä kohteita: runsaslahopuustoista kangasmetsää ja vesitaloudeltaan luonnontilaisia soita.
Lue lisääKuusta istutetaan talousmetsiin enemmän kuin koskaan. Harva kuusi saa kuitenkaan kasvaa vanhaksi jättipuuksi, joka ylläpitää elämää oksiensa suojassa. Jouluna kuusi koristaa monen suomalaisen kotia, mutta muistammeko enää puiden kohtalonyhteyttä elämäämme? Entä miten kuusen käy kuumenevassa ilmastossa? Lue kolme näkökulmaa.
Lue lisääLuonnonsuojeluliiton kautta jätät perinnöksi elämän kuutille, pystyyn jäävän kilpikaarnamännyn tai kirkkaammat uimavedet lapsenlapsille.
Lue lisääMuikku-pilapiirros. Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2023
Lue lisää”On riski että kriteereistä tulee niin tiukat, ettei niitä täytä kuin murto-osa suojelun tarpeessa olevista metsistä”, sanoo Luonnonsuojeluliiton monimuotoisuusasiantuntija Liisa Toopakka.
Lue lisääLausunto eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle hallituksen esityksestä valtion talousarvioksi vuodelle 2024 koskien maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaa ja julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2024-2027. Luontokadon vastaisten toimien rahoitus maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla eivät ole linjassa hallitusohjelmaan kirjattujen tavoitteiden kanssa pysäyttää luontokato muun muassa panostamalla vesien hoitoon, metsien suojeluun ja kestävään talouskäyttöön sekä kalakantojen elvyttämiseen.
Lue lisääSuomen luonnonsuojeluliitto kutsuu EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin Suomeen katsomaan omin silmin, mitä tuhoa Suomen metsäpolitiikka on saanut aikaan Suomen metsissä.
Lue lisääMinkälaisia metsiä tavoittelemme Suomessa
Luonnonsuojeluliiton politiikkasuositus kestävästä biotaloudesta.
Käsikirja koulujen ja päiväkotien lähimetsien käyttöön ja turvaamiseen.
Kuntametsät asukkaiden ja luonnon keitaiksi.
Suomen Luonnonsuojeluliiton yli 160 paikallisyhdistystä järjestävät vuosittain satoja tapahtumia ympäri Suomen. Tutustu toimintaamme paikkakunnallasi.
Tapahtumakalenteri