Metsät

Metsät ovat suomalaisille rakkaita. Suomen luonnonsuojeluliitto pitää huolta ja kamppailee sen puolesta ympäri maata, että metsämme säilyvät elinvoimaisina myös tuleville sukupolville.

Etusivu Mitä me teemme Metsät

Metsätavoitteemme

Meille ei riitä, että lajit kiikkuvat uhanalaisuuden rajoilla. Suomen uhanalaisista lajeista noin 36 prosenttia elää ensisijaisesti metsissä. Metsätalous on kestävää vasta, kun lajien ja metsien tilanne on hyvä. Metsä on paikka, jossa ihminen lepää ja virkistyy. Metsä on puhdasta ilmaa ja vettä.

Lue lisää tavoitteistamme

Näin puolustamme metsiä

Luonnonsuojeluliitto haluaa lisätä metsien suojelua sekä vaikuttaa siihen kuinka metsiä käytetään. Vaikutamme muun muassa metsiä koskevan lainsäädännön valmisteluun, vaikutamme suojelua tarvitsevien metsien kohtaloon sekä kampanjoimme avohakkuita historiaan.

Tutustu toimintaamme

Tule mukaan

Jokainen voi toimia metsäluonnon puolesta. Voit tukea Luonnonsuojeluliiton metsätyötä lahjoituksella. Voit tulla mukaan esimerkiksi kampanjoimaan avohakkuita historiaan. Voit suojella ja käyttää omia metsiäsi luontoa huomioiden tai vaikuttaa kotikuntasi päätöksentekoon ja lähimetsiesi kohtaloon.

Katso mitä sinä voit tehdä

Lyhyt oppimäärä metsien mo­ni­muo­toi­suu­des­ta

Julkisessa keskustelussa esiintyy virheellisiä väitteitä metsätalouden kestävyydestä. Kokosimme väitteisiin vastauksia.

Lue artikkeli

Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen

Ajankohtaista

Luonnonsuojeluliitto vaatii hallitukselta korjausta ympäristöpolitiikkaan kehysriihessä

Lahdessa viikonloppuna kokoontunut Suomen luonnonsuojeluliiton valtuusto vaatii hallitusta korjaamaan ympäristöasioiden suuntaa kehysriihessä muun muassa suojelemalla valtion vanhoja metsiä ja säästämällä ympäristölle haitallisista tuista eikä ympäristöhallinnosta. Valtuusto terästi myös liiton soiden ennallistamista, Itämerta ja saimaannorppaa koskevia tavoitteita.

Lue lisää

Luontokriisi kytkeytyy suoraan talouteen

Ihmisten aiheuttamat muutokset luonnossa ovat suoraan kytköksissä taloutemme toimivuuteen. Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen vaatii blogissaan hallitukselta toimia ilmaston, luonnon ja talouden hyväksi.

Lue lisää

Ympäristöjärjestöt huolissaan vanhojen metsien suojelusta

Petteri Orpon hallitusohjelma lupaa suojella jäljellä olevat kansalliset kriteerit täyttävät valtion luonnontilaiset ja vanhat metsät. Nyt Luonnonsuojeluliitto, WWF ja Greenpeace pelkäävät, että Orpon hallitus hylkää aiemmat kansallisten inventointien kriteerit ja tekee omista poliittisista kriteereistään tarkoituksella niin suppeat, että iso osa suojelupäätöstä odottavista vanhoista metsistä jää suojelun ulkopuolelle.

Lue lisää

Löydä liito-orava lähiluonnosta

Tuttuja paikkoja uusin silmin katsoessasi saatat löytää liito-oravan papanoita muurahaispesästä tai liitävän nisäkkään tikankolosta. Mitä jos asentaisit linnunpöntön lisäksi pesäpaikan liito-oravalle?

Lue lisää

Kiitos paju! – Lähetä palautetta pajujen puolesta omaan kuntaasi

Aliarvostettu paju tulee näkyväksi ja arvostetuksi kerran vuodessa pääsiäisen alla. Keväisistä pajunkissoista iloitsevat niin lapset kuin luontokin. Pajut – ja erityisesti raita – ovat suomalaisen luonnon avainlajeja. Silti niitä pidetään edelleen roskapuina. Lähetä kuntaasi palautetta: haluamme lisää pajuja!

Lue lisää

EU:n metsien monitorointiasetus

EU:ssa valmistellaan lakia yhtenäisestä tiedonkeruusta EU-maiden metsistä. Lausuimme Suomen kannasta neuvoston neuvotteluihin eduskunnan talous- ympäristö- ja maa- ja metsätalousvaliokunnille.

Lue lisää

Ikimetsien kanahaukka löysi turvapaikan kaupungista

Suomen vanhojen metsien kadotessa ja talousmetsien nuortuessa kaupunkien pirstaleinenkin luonto nousee arvoon arvaamattomaan. Metsätalouden ahtaalle ajama kanahaukka on löytänyt uuden kodin kaupunkien lähimetsistä. Kaupungeissa sen löytää usein sieltä, missä sepelkyyhky kujertaa.

Lue lisää

Aineistot

Aihepiirin tapahtumat

Tervetuloa mukaan!

Suomen Luonnonsuojeluliiton yli 160 paikallisyhdistystä järjestävät vuosittain satoja tapahtumia ympäri Suomen. Tutustu toimintaamme paikkakunnallasi.

Tapahtumakalenteri