Lähiluonnon auttaminen ja lintujen ja pörriäisten tarkkailu on rentouttavaa ja terapeuttista. Talkoissa taas saa kunnon kohoamaan ja tapaa muita luonnonystäviä. Luonnon auttaminen tekee hyvää jokaiselle – tule mukaan!

Talkoita ympäri maata

Luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset järjestävät vuosittain kymmeniä erilaisia luonnonhoitotalkoita. Perinnemaisemien hoitoa, vieraslajien kitkentää, soiden ja purojen ennallistusta... Etsi omasi ja lähde mukaan!

Katso tapahtumat

Kuva: Timo Torpo

Luonnonmukainen piha

Anna luonnon tulla omalle pihalle. Suosi suomalaisia perinnekasveja, luonnonkasveja ja perhoskasveja – ja vältä haitallisia vieraskasvilajeja. Luontopihankin voi rakentaa siistiksi istutusalueeksi, mutta hallittu hoitamattomuus on siilien ja pörriäisten mieleen. Siilille voi rakentaa myös talvipesän. Perinnemaisemien lajistoa voi auttaa myös perustamalla pienen niityn omalle pihalle tai mökille. Monimuotoisuutta voi vaalia perustamalla lahopuutarhan.

Auta lähiluontoa

Vaikka ei olisi omaa pihaa, voi lähiluontoa ja eläinnaapureita auttaa monin tavoin. Ruoki lintuja ja ripusta pönttöjä maanomistajan luvalla. Anna helteellä eläimille vettä ja tee keväällä perhosille baari esimerkiksi parvekkeelle. Kerää roskia ja järjestä vaikkapa roskatalkoot lähiympäristösi siistimiseksi. Omassa taloyhtiössä kannattaa välittää tietoa haitallisten vieraslajien vaaroista.

Ryhdy VieKas-aktiiviksi

Luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hanke avaa ovet vieraslajien maailmaan. Perehtyneet kansalaiset ja vapaaehtoiset kansalaistieteilijät ovat tärkeitä vieraslajien torjunnassa. Tule mukaan toimintaan! Hanki ja jaa tietoa, kartoita vieraslajiesiintymiä, osallistu talkoita tai järjestä niitä itse. Toimintaa on jokaiselle!

Hoida metsääsi hellästi

Jokainen metsänomistaja voi halutessaan suojella arvokkaita metsiään ja käyttää niitä luonnolle paremmilla tavoilla avohakkuiden sijaan. Jatkuvan kasvatuksen menetelmä tuo apua monille uhanalaisille metsälajeille ja vesistöille sekä auttaa säilyttämään metsämme hiilinielut apuna ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa.

Tavoitteemme

Luonnonsuojeluliiton tavoitteena on tehdä suomalaisesta maataloudesta aidosti vihreää. Maatalousympäristöjen uhanalaiset perinnemaisemat tarvitsevat hoitoa, ja vieraslajien leviäminen voidaan estää ajoissa.

Lue tavoitteistamme

Näin toimimme

Luonto ei tarvitse hoitoa, mutta ihmisen aiheuttamien muutosten takia, elinympäristöt tarvitsevat apuamme. Luonnonsuojeluliiton vapaaehtoiset kitkevät vieraslajeja, hoitavat perinnemaisemia sekä ennallistavat soita ja puroja.

Näin autamme luontoa