Kaivokset

Kaivostoiminta Suomessa on lisääntymässä ja se luo painetta luontoa, lajeja, vesistöjä, retkeilyä ja muita luonnonarvoja kohtaan. Luonnonsuojeluliitto työskentelee aktiivisesti kaivostoiminnan ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden puolesta.

Kuva: Jouni Nissinen

Etusivu Mitä me teemme Kaivokset

Kaivostavoitteemme

Emme vastusta kaivostoimintaa sinänsä. Luonnonvaroja ei kuitenkaan voida riistää kestävän tulevaisuuden kustannuksella.

Lue kaivostavoitteemme

Näin estämme
kaivoshaittoja

Vaikutamme maamme kaivoslakiin sekä kaivosten lupaprosesseihin, lausumme ja viestimme ongelmista. Seuraamme kaivosten ympäristövaikutuksia tarvittaessa myös maastossa.

Tutustu toimintaamme

Tule mukaan

Voit osallistua kaivosten lupaprosesseihin kertomalla mielipiteesi, allekirjoittamalla vetoomuksia sekä olemalla yhteydessä suoraan kaivosyhtiöihin

Katso mitä sinä voit tehdä

Ajankohtaista

Ympäristöasiat ovat unohtumassa kaivoslain uudistuksessa

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii ympäristöasioiden parantamista kaivoslain uudistuksen loppusuoralla. Tätä edellyttää myös Sanna Marinin hallitusohjelma. Liiton mielestä malminetsintä on kiellettävä luonnonsuojelualueilla, kaivoshankkeiden hyötyjen ja haittojen vertailu pitää lisätä lakiin sekä ympäristölupa yhdistää kaivoslupaan.

Lue lisää

Vuorimestarin pitkä perintö

Sillbölen rautakaivoksella louhinta päättyi 155 vuotta sitten, mutta haittavaikutukset luonnolle jatkuvat edelleen. Aikamatka menneisyyden kaivokseen antaa perspektiiviä nykypäivän ja huomisen kaivostoiminnan ympäristöhaasteisiin.

Lue lisää

Terrafamen kaivosjäteongelma jatkuu – Luonnonsuojeluliitto kantelee komissioon kaivosjätteistä

Suomen kaivoksissa muhii aikapommi, joka liittyy kaivosjätevuorissa olevien haitta-aineiden vuotamiseen vesistöihin. Pahin esimerkkitapaus on Sotkamon Talvivaarassa sijaitseva Terrafame. Sen ongelmiin ei tullut korkeimman hallinto-oikeuden kesäkuisista päätöksistä ratkaisua. Luonnonsuojeluliitto aikoo kysyä Euroopan komissiolta, onko kaivannaisjätedirektiivin toimeenpano Suomessa kunnossa.

Lue lisää