Kaivokset

Kaivostoiminta Suomessa on lisääntymässä ja se luo painetta luontoa, lajeja, vesistöjä, retkeilyä ja muita luonnonarvoja kohtaan. Luonnonsuojeluliitto työskentelee aktiivisesti kaivostoiminnan ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden puolesta.

Kuva: Jouni Nissinen

Etusivu Mitä me teemme Kaivokset

Kaivostavoitteemme

Emme vastusta kaivostoimintaa sinänsä. Luonnonvaroja ei kuitenkaan voida riistää kestävän tulevaisuuden kustannuksella.

Lue kaivostavoitteemme

Näin estämme
kaivoshaittoja

Vaikutamme maamme kaivoslakiin sekä kaivosten lupaprosesseihin, lausumme ja viestimme ongelmista. Seuraamme kaivosten ympäristövaikutuksia tarvittaessa myös maastossa.

Tutustu toimintaamme

Tule mukaan

Voit osallistua kaivosten lupaprosesseihin kertomalla mielipiteesi, allekirjoittamalla vetoomuksia sekä olemalla yhteydessä suoraan kaivosyhtiöihin

Katso mitä sinä voit tehdä

Ajankohtaista

Kaivosvaraukset Saimaalla herättivät ihmisten huolen

"On paljolti tavallisten ihmisten ansiota, että myös poliitikot ovat heränneet huoleen Saimaan luonnosta", kiittävät Luonnonsuojeluliiton asiantuntijat tavallisten kansalaisten aktiivisuutta. Järjestössä tehdään lujasti töitä, jotta kaivoslain uudistus veisi asioita oikeaan suuntaan. Tällä hetkellä edes kansallispuistot eivät ole turvassa.

Lue lisää

Teollisuuden päästöt – EU:n sääntöjen päivittäminen

Teollisuuspäästödirektiiviä on aika laajentaa vastaamaan myös ilmaston ja kiertotalouden haasteisiin. Siihen kannattaa ottaa myös uusia aloja mukaan. Vaatimustasoa tulee nostaa ja poikkeusmahdollisuuksia vähentää tekemällä direktiivistä asetus. Nämä olivat kolme pointtiamme komission kyselyyn asian etenemissuunnasta.

Lue lisää

Kaivokset ruotuun pykälillä!

Vaikka korona jyrää, jotkut asiat kuitenkin etenevät. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) asetti helmikuun puolivälissä perinteisen ”laajapohjaisen työryhmän” uudistamaan kaivoslakia. Vaikka kaivoslaki uudistettiin vain kymmenisen vuotta sitten ja nykyinen on edellistä parempi, on lakiin silti jäänyt asioita, jotka on muutettava, kun tavoitellaan kestävää kaivostoimintaa, kirjoittaa suojelupäällikkö Jouni Nissinen blogissa.

Lue lisää