Kaivokset

Kaivostoiminta Suomessa on lisääntymässä ja se luo painetta luontoa, lajeja, vesistöjä, retkeilyä ja muita luonnonarvoja kohtaan. Luonnonsuojeluliitto työskentelee aktiivisesti kaivostoiminnan ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden puolesta.

Kuva: Jouni Nissinen

Etusivu Mitä me teemme Kaivokset

Kaivostavoitteemme

Emme vastusta kaivostoimintaa sinänsä. Luonnonvaroja ei kuitenkaan voida riistää kestävän tulevaisuuden kustannuksella.

Lue kaivostavoitteemme

Näin estämme
kaivoshaittoja

Vaikutamme maamme kaivoslakiin sekä kaivosten lupaprosesseihin, lausumme ja viestimme ongelmista. Seuraamme kaivosten ympäristövaikutuksia tarvittaessa myös maastossa.

Tutustu toimintaamme

Tule mukaan

Voit osallistua kaivosten lupaprosesseihin kertomalla mielipiteesi, allekirjoittamalla vetoomuksia sekä olemalla yhteydessä suoraan kaivosyhtiöihin

Katso mitä sinä voit tehdä

Ajankohtaista

Kolme tärkeää oikeusvoittoa ympäristölle – Mitä Finnpulpista, Soklista ja BASFista voidaan oppia?

Luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset ovat saavuttaneet viime aikoina ympäristönsuojelunäkökulmasta merkittäviä oikeusvoittoja. Tuomioistuimet ovat kumonneet Kuopioon suunnitellun Finnpulpin sellutehtaan, Lappiin aiotun Soklin kaivoksen ja Harjavaltaan jo rakennetun BASFin akkutehtaan luvat. Mitä näistä tapauksista voidaan oppia tulevia hankkeita ajatellen?

Lue lisää

Vesi silkkiä ja kermaa, mutta uhkana kaivos

"Globaalien ympäristökriisien edetessä yhä synkempään suuntaan Heinäveden turvallinen luonto, hiljaisuus, raikas ilma, luonnonantimet ja uskomaton tähtitaivas tuntuvat epätodellisilta", kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton kaivoskoordinaattori Anna Pulkka.

Lue lisää

Malminetsintälupien villiin länteen on tultava muutos

Kaivoslain perustelut ohittavat malminetsinnän lupaharkinnassa kuntien ja asianosaisten oikeudet. Kaivoksen soveltuvuutta alueelle ei arvioida, eikä edes malminetsinnän ympäristövaikutuksia aiota huomioida lupaharkinnassa, kirjoittaa Suomen luonnonsuojeluliiton kaivostiimi.

Lue lisää