Luontokato eli luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on todellisuutta myös Suomessa. Merkittävimmät muutokset tehdään koko yhteiskunnan tasolla ja poliittisin päätöksin. Jokainen ihminen voi kuitenkin osaltaan auttaa luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa. Kokosimme alle tärkeimmät luontoteot, joita voit toteuttaa omassa elämässäsi.

Vaikuta

  • Liity Luonnonsuojeluliiton jäseneksi tai lahjoittajaksi

Luontokatoa ei pysäytetä ilman isoja yhteiskunnallisia päätöksiä. Suomen suurimpana ympäristöjärjestönä Suomen luonnonsuojeluliitto pystyy vaikuttamaan päätöksentekoon kuntatasolla, valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin. Mitä enemmän meitä on, sitä vahvempia me olemme – liity jäseneksi tai ryhdy kuukausilahjoittajaksi!

  • Anna ääni luonnolle

Olipa kyse kuntavaaleista, eduskuntavaaleista tai europarlamenttivaaleista, mieti miten käytät äänesi. Tarkista ehdokkaasi kanta politiikan luontotekoihin. Vaalien välillä kannattaa olla yhteydessä oman alueen tai puolueen kansanedustajaan ja pyytää tekemään luontotekoja politiikassa.

  • Vaikuta kaikkialla, missä kuljet

Me olemme osa erilaisia yhteisöjä. Järjestä vaikkapa naapuruston kanssa vieraslajien kitkentätalkoot tai pyydä harrastusporukkaa mukaan roskienkeruutalkoisiin. Vinkkaa taloyhtiölle aurinkopaneelien asentamisesta ja kysy lähtisikö työpaikkasi Ekokompassi-järjestelmään tai liittyisittekö Luonnonsuojeluliiton kannatusyritykseksi.

Toimi

  • Osallistu luontotalkoisiin

Jos haluat tehdä konkreettista hyvää lähiluontosi eteen, lähde mukaan luontokatoa pysäyttäviin talkoisiin. Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistysten kautta avautuu monta reittiä vaikuttaa konkreettisesti!

  • Auta lähiluontoa

Tarjoa talvella linnuille ruokaa, keväällä baari kimalaisille ja perhosille sekä kesähelteillä vettä eläimille. Tyhjennä syksyllä linnunpöntöt ja nikkaroi uusia. Luonnon auttamisesta tulee hyvä mieli. Loukkaantuneita eläimiä velvoittaa jo lakikin auttamaan.

  • Kutsu luonto pihaasi

Tee pihastasi luontopiha tai vaikuta taloyhtiösi pihan hoitoon. Valitsemalla kotimaisten hyönteisten suosimia kasveja pääsee seuraamaan pörriäisten vuodenkiertoa. Monimuotoinen piha on hallitun hoitamaton eikä siellä tarvita tuholaismyrkkyjä. Jos omistat metsiä tai soita, voit perustaa niille suojelualueen tai luopua avohakkuista omissa metsissäsi.

  • Vie lapsia ja läheisiä luontoon

Välitä luontokokemusten myötä positiivista tietoa monimuotoisuudesta. Lähde ystävien kanssa retkille ja kerro heille luonnosta. Voitte osallistua myös Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistysten järjestämille opastetuille retkille, joissa tapaa muitakin luonnonystäviä.

Tee kestäviä valintoja

  • Suosi kasvisruokaa

Ruoantuotanto aiheuttaa maailmanlaajuisesti valtavan määrän luontokatoa. Sillä on siis väliä mitä me syömme. Helppo ohjenuora on suosia kasvisruokaa, sillä sen tuotanto vaatii vähemmän tilaa ja energiaa.

  • Kuluta ja liiku kestävästi

Ilmastokriisi ja luontokato kietoutuvat molemmat ylikulutukseen. Isot päätökset kiertotaloudesta tehdään poliittisella tasolla, mutta jokainen ihminen voi ottaa kantaa valinnoillaan. Mieti mitä oikeasti tarvitset, kierrätä, säästä ja suosi esimerkiksi joukkoliikennettä.

  • Vaihda EKOenergia-merkittyyn sähköön

Uusiutuvalla energialla on vaikutuksensa luontoon. Kestävyyskriteerit, jotka takaavat mahdollisimman pienen ympäristövaikutuksen, luovat mahdollisuuden yhdistää uusiutuvan energian kulutus ja ympäristönsuojelu. EKOenergia-merkityllä sähköllä on kriteerit sähkön luontovaikutuksista.

Suomalainen luontokato

Suomi ei ole vain meidän ihmisten kotimaa. Jaamme metsämme hömötiaisten kanssa, virtojamme tarvitsee myös taimen, soillamme astelee meidän lisäksemme myös suokukko.

Lue lisää luontokadosta

Lahjoita luonnolle

Tee luontoteko – lahjoita luonnolle! Kuukausilahjoittajana autat suomalaista luontoa ja olet mukana pysäyttämässä luontokatoa.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi