Tee luontoteko

Luontokato on todellisuutta myös Suomessa. Se kiihtyy koko ajan, mutta suunta on vielä käännettävissä. Vain me suomalaiset voimme pelastaa luontomme ja pysäyttää luontokadon. Kampanjan aikana kerromme tapoja osallistua ja tehdä luontotekoja. Tule mukaan! Yhdessä suojelemme suomalaisen luonnon.

Tee luontoteko ja liity jäseneksi

Kuva: Jani Riekkinen

Siirry sisältöön

Meillä Suomen luonnonsuojeluliitossa on unelma. Haluamme kotimaan, jossa luonto ei katoa ympäriltämme. Silloin myös meillä ihmisillä on tulevaisuus.

Unelmiemme maassa kolmannes metsistä, soista, niityistä ja vesistä on suojeltu. Silloin uhanalaisilla lajeilla, kuten hömötiaisella, ahmalla ja saimaannorpalla, on tilaa elää. Monimuotoinen luonto auttaa meitä säilyttämään elinkelpoisen ilmaston.

Luonto elpyy ihmisen muokkaamilla alueilla. Talousmetsiä ja ojitettuja soita ennallistetaan ja valjastettuja jokia vapautetaan. Lajirikkaita niittyjä ja ketoja vaalitaan arvokkaina. Haitallisten vieraslajien leviäminen on hallinnassa.

Unelmiemme Suomessa kaiken toiminnan lähtökohdaksi on tunnistettu luonnon kyky ylläpitää elämää. Ihmisten on arjessaan helppo tehdä luonnon kannalta parempia valintoja, korjata ja kierrättää. On ymmärretty, että hyvinvointi ei ole sidoksissa kulutukseen. Vähemmän on enemmän. Luonto on enemmän.

Tule mukaan ja liity jäseneksi.

Arjen luontoteot

Jokainen ihminen voi osaltaan auttaa luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa. Kokosimme tärkeimmät luontoteot, joita voit toteuttaa omassa elämässäsi aivan tavallisen arjen keskellä! Liity jäseneksi, huomioi lähiluontoa ja tee valintoja arjen keskellä.

Lue lisää

Politiikan luontoteot

Suomen tulevaisuuden isot linjat ratkaistaan politiikalla. Poliitikot ovatkin ratkaisevassa asemassa myös suomalaisen luontokadon pysäyttämisessä. Kokosimme kärjet valtakunnan politiikkaan seuraavien kymmenen vuoden ajalle.

Lue lisää

Yritysten luontoteot

Yritysten rooli yhteiskunnassamme on merkittävä. Sillä, miten yritykset toimivat ja millaisia asioita ne edistävät, on suuri vaikutus myös luontoon ja ympäristöön. Kokosimme kuusi tärkeintä yrityksen luontotekoa.

Lue lisää

Jaa tietoa luontokadosta

  • Seuraa Suomen luonnonsuojeluliittoa sosiaalisessa mediassa ja jaa Luontokato vai luontoteko -kampanjan postauksia esimerkiksi Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa
  • Jaa kampanjan video (Facebook, YouTube, Instagram) ja lataa somejulkaisuja varten valmiita kuvia alta. Käytä sosiaalisessa mediassa omaa saatetekstiä ja muista tunniste #luontokato ja #madeinfinland. Lisää postaukseen myös linkki osoitteeseen sll.fi/luontokato
  • Avaa kuvagalleria klikkaamalla mitä tahansa kuvaa. Saat haluamasi kuvan tallennettua klikkaamalla kuvaa hiiren oikealla napilla ja valitsemalla ”Tallenna kuva nimellä” / ”Save as”.

Suomalainen luontokato

Suomi ei ole vain meidän ihmisten kotimaa. Jaamme metsämme hömötiaisten kanssa, virtojamme tarvitsee myös taimen, soillamme astelee meidän lisäksemme myös suokukko.

Lue lisää luontokadosta

Lahjoita luonnolle!

Lahjoittaminen on helppo ja nopea arjen luontoteko. Valitse itsellesi sopivin tapa olla mukana suojelemassa ainutlaatuinen luontomme.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi