Photo-ID-tutkimusmenetelmä paljastaa saimaannorpan elämästä uusia asioita

Jokaisella saimaannorpalla on yksilölliset kiehkurakuviot turkissaan. Tähän perustuu niin kutsuttu Photo-ID-menetelmä, jolla saimaannorppayksilöitä tunnistetaan valokuvissa näkyvien turkkikuvioiden perusteella. Photo-ID-menetelmän avulla arvioidaan norppakannan kokoa sekä saadaan tietoa tunnistettujen norppien käyttäytymisestä ja liikkumisesta.

Lue lisää

Hyvää syntymäpäivää kuutit!

Suomen luonnonsuojeluliitto on jo usean vuoden ajan järjestänyt Kuutin synttärit -nimeä kantavan perheille suunnatun tapahtuman helmi-maaliskuussa syntyvien kuuttien kunniaksi. Tänä vuonna synttäreitä vietettiin Mikkelissä lauantaina 24. helmikuuta. Iloisen juhlinnan lisäksi Kuutin synttäreiden vietolla muistutetaan ihmisiä myös saimaannorpan pesimärauhasta ja kehotetaan välttämään liikkumista Saimaan jäillä etenkin rantakinosten läheisyydessä.

Lue lisää

Norpanpöntöt ja apukinokset toimivat

Vuosituhannen alussa saimaannorppakanta lähti laskuun, kun suureen kalanpyydyskuolleisuuteen yhdistyivät parin leudon talven aiheuttamat pesintäongelmat. Silloin havahduttiin siihen, voitaisiinko saimaannorpan pesintää auttaa lämpenevässä ilmastossa.

Lue lisää

Paljastuuko saimaannorpan salattu menneisyys?

Olemme olleet siinä käsityksessä, että saimaannorppa on läheinen sukulainen laatokannorpan ja itämerennorpan kanssa. Genetiikkatutkimus on nyt osoittanut, että näin ei ole. Mistä ja milloin saimaannorppa on sitten Saimaaseen tullut?

Lue lisää

5 Myyttiä Vesivoimasta

Vesivoiman ympäristöystävällisyydestä on eriäviä näkemyksiä. Liikkeellä on useita väittämiä, jotka eivät pidä paikkaansa. Tämän sivun tarkoituksena on murtaa väittämät ja esittää vesivoimakysymykset luonnon ehdot huomioiden.

Lue lisää

Vaikeatkin vieraskasvit torjutaan maanomistajan tahdolla ja oikeilla keinoilla

Vielä 1970-luvulla vierasperäisten ja herkästi leviävien kasvien vaaroja ei osattu ennakoida. Suomalaisten puutarhoissa kukkivat monet idän eksoottiset tuontilajit – niin korkealle kurkottavat jättiputket kuin siemenkotia poksauttelevat jättipalsamit. Molemmat ovat nykyään haitallisina vieraskasveina tunnettuja lajeja, joiden hävittämiseen suhtaudutaan yleisesti myönteisesti.

Lue lisää

Esittelyssä Miehikkälän Savansuo

Savansuo on Miehikkälässä, Kymeenlaaksossa sijaitseva suo, joka ennallistetaan osana Luonnonsuojeluliiton soiden ennallistamistyötä. Savansuon ennallistaminen tehdään yhteistyössä Lumenen kanssa.

Lue lisää

Haitalliset vieraslajit ja vieraslajilaki – miten suomalaisten olisi hyvä toimia ja miksi?

Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -vieraslajihanke keräsi vieraslajeihin liittyviä kysymyksiä puutarha-aiheisilta keskustelupalstoilta ja virkamiehiltä ja haastatteli niiden pohjalta lainsäädäntöä valmistellutta lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppaista Maa- ja metsätalousministeriöstä. Keskustelussa oli mukana myös ministeriössä korkeakouluharjoittelua tekevä Meri Mäkelä. Maa- ja metsätalousministeriö toimii vieraslajiasioissa vastuuministeriönä.

Lue lisää

Perusta lahopuutarha

Lahopuu ei ole rumaa ja poistettavaa, vaan kaunista ja hyödyllistä! Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi on tärkeää, että lahopuuta säilytetään ja lisätään pihojen, puistojen ja puutarhojen hoidossa.

Lue lisää

Luonto alkaa omalta pihalta

Oletko ajatellut, että lumoavan ja monimuotoisen puutarhan voi rakentaa suomalaisista luonnonkasveista? Luonnonkasvit ovat puutarhalajikkeita elinvoimaisempia, koska ne ovat sopeutuneet perintötekijöiltään sekä ilmastoon että kasvupaikan olosuhteisiin. Samalla autat pihapiirin…

Lue lisää
Ladataan

Valitettavasti hakusi ei tuottanut tuloksia.