Luonnonhoito

Ihmisen toiminnalla on ympäristölle paljon haitallisia vaikutuksia. Joskus haittoja voi lieventää luonnonhoidon avulla. Luonnonsuojeluliitto toimii aktiivisesti varsinkin vieraslajien torjunnassa. Myös perinnemaisemien hoidolla on pitkät perinteet.

Kuva: Tommi Taipale

Etusivu Mitä me teemme Luonnonhoito

Tavoitteemme

Luonnonsuojeluliiton tavoitteena on tehdä suomalaisesta maataloudesta aidosti vihreää. Maatalousympäristöjen uhanalaiset perinnemaisemat tarvitsevat hoitoa, ja vieraslajien leviäminen voidaan estää ajoissa.

Lue lisää tavoitteistamme

Näin autamme luontoa

Luonto ei tarvitse hoitoa, mutta ihmisen aiheuttamien muutosten takia elinympäristöt tarvitsevat apuamme. Luonnonsuojeluliiton vapaaehtoiset kitkevät vieraslajeja, hoitavat perinnemaisemia sekä ennallistavat soita ja puroja.

Tutustu toimintaamme

Näin voit auttaa luontoa

Lähiluonnon auttaminen ja lintujen ja pörriäisten tarkkailu on rentouttavaa ja terapeuttista. Talkoissa taas saa kunnon kohoamaan ja tapaa muita luonnonystäviä. Luonnon auttaminen tekee hyvää jokaiselle – tule mukaan!

Katso mitä sinä voit tehdä

VieKas LIFE Viekkaat vieraslajit kuriin

VieKas LIFE (2018–2023) on Suomen suurin ja kunnianhimoisin haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden levittämiseen keskittyvä hanke. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa luonnolle, terveydelle ja taloudelle, ja vaikutukset tulevat kasvamaan ilmaston lämmetessä.

Lue lisää

Ajankohtaista

Kaikki kukat kukkikoot

"Sata vuotta sitten maatalousympäristöt olivat monipuolisia, ja niityt ja kedot kukkivat ja pörisivät. Nyt niitä on jäljellä enää vajaa prosentti. Noin neljäsosa Suomen uhanalaisista lajeista elää näillä katoavilla alueilla", kirjoittaa Liisa Hulkko Luonnonsuojelija-lehden pääkirjoituksessa.

Lue lisää

Tunnista, torju ja raportoi

Luonnonsuojeluliiton vieraslajityön asiantuntijat Markus Seppälä ja Titta Vikstedt kertovat, mikä on nyt ajankohtaista haitallisten vieraslajien leviämisen torjunnassa. Viisivuotisen VieKas-hankkeen aikana on opittu, kuinka kunnat, yhdistykset ja tavalliset ihmiset voivat osallistua vieraslajityöhön.

Lue lisää

Ikiaikainen maisema

"Haltioidun siitä, että Askalankoskella voi tulla maisemaan, jota ei heinäkuussa valtaakaan nokkonen ja ohdake, vaan se säilyy avoimena niittynä. Löydät ketoneilikan, keltamataran ja muut pienet ihanuudet", kertoo Viri Teppo-Pärnä lempipaikastaan.

Lue lisää

Suomen luonnonsuojeluliiton viimeinen jättiputkien torjuntakesä käynnistyy Varsinais-Suomessa

Suomen luonnonsuojeluliiton maastotyöntekijät ovat torjuneet haitallista vieraskasvilajia jättiputkea 12 varsinaissuomalaisen kunnan alueella vuodesta 2019 lähtien. Jättiputkitiimi jatkaa torjuntaa ja maanomistajien neuvontaa vielä tulevan kesän ajan, jonka jälkeen kuntien ja yksityisten maanomistajien toivotaan jatkavan jättiputken torjuntatyötä pysyvän torjuntatuloksen saavuttamiseksi.

Lue lisää