Luonnonhoito

Ihmisen toiminnalla on ympäristölle paljon haitallisia vaikutuksia. Joskus haittoja voi lieventää luonnonhoidon avulla. Luonnonsuojeluliitto toimii aktiivisesti varsinkin vieraslajien torjunnassa. Myös perinnemaisemien hoidolla on pitkät perinteet.

Kuva: Tommi Taipale

Etusivu Mitä me teemme Luonnonhoito

Tavoitteemme

Luonnonsuojeluliiton tavoitteena on tehdä suomalaisesta maataloudesta aidosti vihreää. Maatalousympäristöjen uhanalaiset perinnemaisemat tarvitsevat hoitoa, ja vieraslajien leviäminen voidaan estää ajoissa.

Lue lisää tavoitteistamme

Näin autamme luontoa

Luonto ei tarvitse hoitoa, mutta ihmisen aiheuttamien muutosten takia elinympäristöt tarvitsevat apuamme. Luonnonsuojeluliiton vapaaehtoiset kitkevät vieraslajeja, hoitavat perinnemaisemia sekä ennallistavat soita ja puroja.

Tutustu toimintaamme

Näin voit auttaa luontoa

Lähiluonnon auttaminen ja lintujen ja pörriäisten tarkkailu on rentouttavaa ja terapeuttista. Talkoissa taas saa kunnon kohoamaan ja tapaa muita luonnonystäviä. Luonnon auttaminen tekee hyvää jokaiselle – tule mukaan!

Katso mitä sinä voit tehdä

VieKas LIFE Viekkaat vieraslajit kuriin

VieKas LIFE (2018–2023) on Suomen suurin ja kunnianhimoisin haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden levittämiseen keskittyvä hanke. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa luonnolle, terveydelle ja taloudelle, ja vaikutukset tulevat kasvamaan ilmaston lämmetessä.

Lue lisää

Ajankohtaista

Ennallistaminen on isänmaallinen teko

Ennallistaminen kannattaa meille suomalaisille. Siihen käytetty raha tulee takaisin maaseudun työpaikkoina, luontomatkailutuloina ja hiilinieluna, kirjoittaa Liisa Hulkko pääkirjoituksessaan.

Lue lisää

Ennallistamisasetus nytkähti eteenpäin EU:ssa

”On strateginen voitto luonnolle, että asetus lopulta eteni. Vihreä siirtymä olisi voinut pysähtyä europarlamentin täysvastustukseen, mutta nyt päästään eteenpäin”, Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola sanoo.

Lue lisää

Kaikki kukat kukkikoot

"Sata vuotta sitten maatalousympäristöt olivat monipuolisia, ja niityt ja kedot kukkivat ja pörisivät. Nyt niitä on jäljellä enää vajaa prosentti. Noin neljäsosa Suomen uhanalaisista lajeista elää näillä katoavilla alueilla", kirjoittaa Liisa Hulkko Luonnonsuojelija-lehden pääkirjoituksessa.

Lue lisää

Tunnista, torju ja raportoi

Luonnonsuojeluliiton vieraslajityön asiantuntijat Markus Seppälä ja Titta Vikstedt kertovat, mikä on nyt ajankohtaista haitallisten vieraslajien leviämisen torjunnassa. Viisivuotisen VieKas-hankkeen aikana on opittu, kuinka kunnat, yhdistykset ja tavalliset ihmiset voivat osallistua vieraslajityöhön.

Lue lisää

Ikiaikainen maisema

"Haltioidun siitä, että Askalankoskella voi tulla maisemaan, jota ei heinäkuussa valtaakaan nokkonen ja ohdake, vaan se säilyy avoimena niittynä. Löydät ketoneilikan, keltamataran ja muut pienet ihanuudet", kertoo Viri Teppo-Pärnä lempipaikastaan.

Lue lisää