Luonnonhoito

Ihmisen toiminnalla on ympäristölle paljon haitallisia vaikutuksia. Joskus haittoja voi lieventää luonnonhoidon avulla. Luonnonsuojeluliitto toimii aktiivisesti varsinkin vieraslajien torjunnassa. Myös perinnemaisemien hoidolla on pitkät perinteet.

Kuva: Tommi Taipale

Etusivu Mitä me teemme Luonnonhoito

Tavoitteemme

Luonnonsuojeluliiton tavoitteena on tehdä suomalaisesta maataloudesta aidosti vihreää. Maatalousympäristöjen uhanalaiset perinnemaisemat tarvitsevat hoitoa, ja vieraslajien leviäminen voidaan estää ajoissa.

Lue lisää tavoitteistamme

Näin autamme luontoa

Luonto ei tarvitse hoitoa, mutta ihmisen aiheuttamien muutosten takia elinympäristöt tarvitsevat apuamme. Luonnonsuojeluliiton vapaaehtoiset kitkevät vieraslajeja, hoitavat perinnemaisemia sekä ennallistavat soita ja puroja.

Tutustu toimintaamme

Näin voit auttaa luontoa

Lähiluonnon auttaminen ja lintujen ja pörriäisten tarkkailu on rentouttavaa ja terapeuttista. Talkoissa taas saa kunnon kohoamaan ja tapaa muita luonnonystäviä. Luonnon auttaminen tekee hyvää jokaiselle – tule mukaan!

Katso mitä sinä voit tehdä

VieKas LIFE Viekkaat vieraslajit kuriin

VieKas LIFE (2018–2023) on Suomen suurin ja kunnianhimoisin haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden levittämiseen keskittyvä hanke. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa luonnolle, terveydelle ja taloudelle, ja vaikutukset tulevat kasvamaan ilmaston lämmetessä.

Lue lisää

Ajankohtaista

Retkeilijät palasivat Pallakselle

Lapin kesä on koittanut tuntureillakin. Suomen suosituimmassa kansallispuistossa, Pallas-Yllästunturillakin, retkeilijöiden määrä on nousussa koronakevään jälkeen. Luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen kävi toteamassa asian paikan päällä.

Lue lisää

Sekaisin luonnonkukista – Näin aloitin kasviharrastuksen

Kukkivien kasvien tunnistaminen on helppo, hauska ja ilmainen harrastus. Kasvit eivät lennä tai juokse karkuun, ja osaaminen karttuu vauhdilla! Luonnonsuojeluliiton toimituspäällikkö Liisa Hulkko kertoo, miten innostui tutkimaan kukkivia luonnonkasveja ja antaa vinkkejä kasviharrastuksen aloittamiseen.

Lue lisää

5 askelta luontopihan perustamiseen

Luontopihan perustaminen ei ole vaikeaa, ja luonnon auttaminen on todella palkitsevaa. Kauniit luontoystävälliset kasvit tarjoavat hyönteisille ravintoa ja ihmisille silmäniloa ja terapeuttista hyvinvointia.

Lue lisää

Voimaa luonnosta

Poikkeuskevät on saanut ihmiset etsimään tasapainoa luonnosta ja puutarhanhoidosta. Luonto- ja puutarhaterapiaa opiskelleet Luonnonsuojeluliiton työntekijät Johanna Mehtola ja Pirjo Itkonen kertovat, miten luonto on auttanut heitä vaikeissakin hetkissä.

Lue lisää

Pihapiirin linnunpöntön ehtii vielä ripustamaan

Kevät on jo puolivälissä, mutta monet pihapiiriemme pesimälinnuista ovat vielä matkalla Suomeen. Kolopesijöillä ensimmäisiä asioita on asuntojen etsintä. Pihan linnunpöntön tapahtumien seuraaminen on antoisaa ja opettavaista – varsinkin jos sattuu olemaan kotikaranteenissa.

Lue lisää