Kalaverkot uhkaavat saimaannorppia taas heinäkuusta alkaen – ”Kalastusrajoituksia on tehty piittaamatta oikeasta tiedosta”

Verkkokalastusrajoitukset saimaannorppien keskeisillä elinalueilla päättyvät tänään 30. kesäkuuta. Muikkuverkkojen osalta kielto päättyi jo 20. kesäkuuta, ja nuori norppa kuoli laillisiin muikkuverkkoihin heti kesäkuun lopussa. Suurin piikki norppien kalanpyydyskuolemissa onkin heti rajoitusten päätyttyä. Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa kalastajia omaksumaan norppaturvalliset kalastusmenetelmät, ja kuluttajia vaatimaan norppaturvallisesti pyydettyä kalaa.

Lue lisää

KHO:n ratkaisu ilmasto-oikeudenkäynnistä on myrskyvaroitus tulevalle hallitukselle

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on päättänyt jättää tutkimatta Suomen luonnonsuojeluliiton ja Greenpeacen hallintovalituksen ilmastolain rikkomisesta. Perusteluissa kuitenkin korostuu se, että valtioneuvoston toimien lainmukaisuus jäi tutkimatta tässä vaiheessa. Päättäjien passiivisuuden jatkuminen voikin avata tien uuden valituksen tutkinnalle. Päätöksen valossa valtioneuvoston, eli tulevan hallituksen, tulee osoittaa, että sillä on aikomus toimia riittävän nopealla aikataululla niin, että ilmastolain tavoitteet ja velvoitteet saavutetaan.

Lue lisää

Suomen luonnonsuojeluliiton viimeinen jättiputkien torjuntakesä käynnistyy Varsinais-Suomessa

Suomen luonnonsuojeluliiton maastotyöntekijät ovat torjuneet haitallista vieraskasvilajia jättiputkea 12 varsinaissuomalaisen kunnan alueella vuodesta 2019 lähtien. Jättiputkitiimi jatkaa torjuntaa ja maanomistajien neuvontaa vielä tulevan kesän ajan, jonka jälkeen kuntien ja yksityisten maanomistajien toivotaan jatkavan jättiputken torjuntatyötä pysyvän torjuntatuloksen saavuttamiseksi.

Lue lisää

Uusi raportti: valtion talousmetsistä löytynyt jo 1400 arvokasta luonnonmetsää – metsiin saatava välitön hakkuukielto

Tänään julkaistu raportti vyöryttää jälleen esiin uusia esimerkkejä valtion talousmetsissä sijaitsevista arvometsistä, jotka pitäisi asettaa välittömään hakkuukieltoon ja suojeluun. Metsiä kartoitti vapaaehtoisista koostuva Luonnonmetsä-työryhmä, joka on löytänyt valtion mailta luonnonmetsää jo yhteensä 58 000 hehtaaria. Alueiden suojelu edistäisi 10 prosentin tiukkaa suojelutavoitetta, johon Suomi on sitoutunut.

Lue lisää

Saimaannorppa kiinnostaa päiväkodeissa ja kouluissa – Suomen luonnonsuojeluliitto julkaisi vapaasti käytettävät norppaopetusmateriaalit

Suomen luonnonsuojeluliitto on julkaissut vapaasti hyödynnettävät saimaannorppa-aiheisten oppituntien materiaalipaketit. Valmiin ja ikäryhmittäin räätälöidyn aineiston avulla opettajat ja kasvattajat voivat itse pitää saimaannorppa-aiheisen oppitunnin. Oppilaitokset ja yleisöpaikat voivat myös saada liikuteltavan norppanäyttelyn maksutta käyttöönsä.

Lue lisää

Ympäristöjärjestöjen kysely: valtaosa puolueista ei ole sitoutunut riittäviin toimiin luontokadon pysäyttämiseksi

Vain kahden eduskuntapuolueen toimet olisivat riittäviä luontokadon ja ilmastokriisin pysäyttämiseksi. Puolueille vaikeimpia kysymyksiä ovat riittävän rahoituksen ja suojellun pinta-alan turvaaminen. Eniten kannatusta puolueilta saavat vapaaehtoisten suojeluohjelmien tekeminen pysyviksi ja niiden rahoituksen pitäminen vähintään ennallaan sekä hiilinielujen pelastaminen.

Lue lisää
Ladataan

Valitettavasti hakusi ei tuottanut tuloksia.