Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

LähiTapiolan ja Luon­non­suo­je­lu­lii­ton yhteistyö ammentaa luonnosta terveyttä ja hyvinvointia kaikille sopivilla harjoitteilla

Maailman mielenterveyspäivää vietetään lauantaina 10.10. Elämme edelleen hyvin poikkeuksellisia aikoja koronaviruspandemiasta johtuen ja monet kokevat elämänhallintaan liittyvien haasteiden lisänneen henkistä ja fyysistä väsymystä. Eristäytymisen keskellä retkeily lähiluonnossa on auttanut ihmisiä löytämään voimaa ja tasapainoa elämään.

Lähiluonto auttaa löytämään voimaa ja tasapainoa. Kuva: Lauri Heikkinen (CC BY-SA 2.0)

LähiTapiolan ja Luonnonsuojeluliiton jo vuosia jatkuneen yhteistyön keskiössä ja kantavana voimana on ollut ihmisten vieminen luontoon ja luonnonympäristöjen vaaliminen. Maailman mielenterveyspäivänä haluamme jakaa kaikille sopivia harjoitteita, joiden avulla voi edistää mielen ja kehon hyvinvointia.

1. Tarkkaile taivasta

Tunnustele lämpötilaa ja tuulen suuntaa. Katso taivaalle: millaisia pilviä siellä näkyy? Anna ajatustesi vaeltaa pilvien lailla ja katseesi harhailla vapaasti. Katso kaukaisuuteen ja anna silmiesi levätä.

Taustaa: Taivaan valtava mittakaava antaa mahdollisuuden saada kokemuksen jostain ylevästä. Öinen taivas tai tuulen mukana kiitävät pilvet mahdollistavat lumoutumisen ja itsensä unohtamisen. Voit palata tehtävään eri vuorokaudenaikoina ja vertailla, millaisia tunteita suuren mittakaavan asiat herättävät sinussa ja miten ne vaikuttavat ajatuksiisi.

2. Nuuhki luontoa

Sulje silmät ja vedä syvään henkeä. Mitä haistat? Millaisia mielikuvia tai muistoja luonnon tuoksut tuovat mieleesi?

Taustaa: Hengittämällä syvään saat paljon hapekasta ilmaa keuhkoihisi mutta samalla myös hyödyllisiä mikrobeja elimistöösi. Niitä voi sateen jälkeen olla jopa miljoona yhdessä metsäilmakuutiossa. Mikrobit vahvistavat vastustuskykyä ja ehkäisevät esimerkiksi allergioita. Puhdas ilma vaikuttaa hyvinvointiin. Tuoksuilla on vahva side myös aivojen limbiseen järjestelmään, joka käsittelee tunteita. Siksi tuoksut ja niihin liittyvät tunteet on helppo palauttaa mieleen.

3. Pieni on kaunista

Pysähdy ja etsi ympäriltäsi jokin kaunis yksityiskohta. Tarkkaile sitä eri näkökulmista, millä tavalla näkymä muuttuu? Millaisen taulun yksityiskohdan ympärille voisi maalata?

Taustaa: Luonnon kauniissa yksityiskohdissa on tie laajuuden kokemukseen. Tutkimuksissa on osoitettu, että kauneuden kokemus saa aivomme tuntemaan mielihyvää, sillä silloin opiaattireseptoreita runsaasti sisältävät hermoyhteydet aktivoituvat. Kun olet tietoisesti läsnä ja keskityt näkemääsi, näet enemmän. Pienet kauniit yksityiskohdat jäävät usein huomaamatta, kun kiire ja sinkoilevat ajatukset vievät huomion.

4. Kuuntele luontoa

Pysähdy ja herkistä kuuloasi. Mitä kuulet? Mitä ympäröivä luonto kertoo sinulle äänillään? Sulje silmäsi kevyesti. Kuuletko äänet nyt selvemmin? Millainen tunnelma ympärilläsi on?

Taustaa: Luonnon äänet rentouttavat luontaisesti. Ne ovat osa ihmisen perimää ja yhteistä historiaamme luonnon kanssa. Ne saattavat tuoda mieleesi myönteisiä mielikuvia ja muistoja lapsuudesta saakka. Äänet stimuloivat aivojamme ja tarjoavat luonnon elvyttävää voimaa kuuloaistin kautta. Sateen ropina, aaltojen äänet tai linnunlaulu rentouttavat mieltä. Voit keskittyä vain kuuntelemaan ja tunnustelemaan, millaisia tunteita äänet sinussa herättävät. Mikä ääni tuntuu rentouttavalta?

5. Kevyt kävely puistossa

Tee kävely aamulla tai illalla. Kohteena voi olla tuttu lähipuisto, jonka kasvillisuuden ja eliöstön vuodenkiertoa pääset helposti seuraamaan. Anna katseen pysähtyä ympäristön värimaailmaan. Voit hakeutua itsellesi mieluisaan paikkaan istumaan. Erityisesti aamu- ja iltahämärän aikaan kasvien värit ovat taianomaisia.

Taustaa: Puistokävelyllä on mieltä rauhoittava vaikutus. Aistit elpyvät, mieli rauhoittuu ja hengitys tasaantuu. Kiireinen elämänrytmi ja stressi heikentävät unenlaatua, ja rauhallisen kävelyn jälkeen nukahtaminen voi olla helpompaa.

6. Kädet multaan

Hanki istutusmultaa, jota ei ole lannoitettu kemiallisilla vahvoilla lannoitteilla. Upota kädet reilusti multaan. Tunnustele ja haistele. Luonnonmukainen muun muassa sienirihmastoja sisältävä multa tuoksuu usein voimakkaasti. Aloita kasvien kasvattaminen vaikka yhdestä kukkaruukusta.

Taustaa: Maapalloa peittävä maaperä on kaiken elämän edellytys. Ilman mikrobeja ja maaperäeläimiä kasvit eivät kasva. Pienelämää kuhiseva maaperä on elintärkeä myös ihmisen hyvinvoinnille ja ylipäätään kaiken elämän ylläpitämiselle.

7. Kasvun ihmeen seuraaminen

Valokuvaa istuttamasi kasvin, kasvien tai kukkapenkkien kasvun eri vaiheet. Voit pitää päiväkirjaa kasvukauden tapahtumista ja omista tuntemuksistasi. Lisäulottuvuutta saat esimerkiksi piirroskuvista, sään kuvauksista tai hyönteisten seuraamisesta.

Taustaa: Kasvipäiväkirjasta voi syntyä tärkeä tunnetiloja käsittelevä henkilökohtainen tarina. Kasvien maailmaan uppoutuminen rentouttaa mielen ja antaa aikaa omille ajatuksille. Myös luovuus lisääntyy rauhallisessa ympäristössä.

8. Rentoudu äänimaisemassa

Kuuntele luonnon ääniä. Voit etsiä ääniä esimerkiksi erilaisista musiikkipalveluista. Keskity kuuntelemaan ja tunnustelemaan, millaisia tunteita äänet sinussa herättävät. Jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa, voit kokeilla unilääkkeeksi vaikkapa sateen ääntä tai tuulen huminaa.

Taustaa: Luonnon äänet rentouttavat. Ne ovat osa ihmisen perimää ja yhteistä historiaamme luonnon kanssa. Äänet saattavat tuoda mieleesi myönteisiä mielikuvia ja muistoja lapsuudesta. Äänet stimuloivat aivojamme ja tarjoavat luonnon elvyttävää voimaa kuuloaistin kautta.

9. Voimaa luonnosta

Sulje silmäsi, keskity tähän hetkeen ja mieti, mitkä asiat juuri nyt sykähdyttävät sinua luonnossa? Miltä ulkona näyttää? Miltä haluaisit siellä näyttävän? Mikä antaa sinulle voimaa? Miksi?

Taustaa: Vaikka et juuri nyt pääsisi luontoon, voit tehdä mielikuvaharjoituksia ja matkata ajatuksissasi sinulle mieleisiin maisemiin.

 

Lisätietoja

Yritysyhteistyöpäällikkö Pirjo Itkonen

  • +358 50 407 8266
  • pirjo.itkonen(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa