Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Hyvää syn­ty­mä­päi­vää kuutit!

Suomen luonnonsuojeluliitto on jo usean vuoden ajan järjestänyt Kuutin synttärit -nimeä kantavan perheille suunnatun tapahtuman helmi-maaliskuussa syntyvien kuuttien kunniaksi. Tänä vuonna synttäreitä vietettiin Mikkelissä lauantaina 24. helmikuuta. Iloisen juhlinnan lisäksi Kuutin synttäreiden vietolla muistutetaan ihmisiä myös saimaannorpan pesimärauhasta ja kehotetaan välttämään liikkumista Saimaan jäillä etenkin rantakinosten läheisyydessä.

Kuutit saivat paljon upeita ja huolella taiteiltuja synttärikortteja. Kuva: Marjaana Kovanen

Nestorin nimipäivää vietetään 26. helmikuuta. Se on vakiintunut saimaannorppien syntymäpäiväksi, sillä kaikki saimaannorpan poikaset eli kuutit syntyvät helmi-maaliskuun vaihteessa. Jokainen syntyvä kuutti on norppamaailmassa iloinen perhetapahtuma sekä tärkeä tekijä saimaannorpan tulevaisuutta ajatellen, joten kuutin syntymäpäivä on perusteltu ja mitä loistavin juhlan aihe.

Suomen luonnonsuojeluliitto on jo usean vuoden ajan järjestänyt helmikuun viimeisenä lauantaina Kuutin synttärit -nimeä kantavan koko perheille suunnatun iloisen tapahtuman synttärijuhlan hengessä. Tänä vuonna synttäreitä vietettiin hulppeasti Urpolan kartanossa Mikkelissä lauantaina 24. helmikuuta.

Lauha ja vetinen sää houkutteli runsaasti lapsiperheitä juhlimaan sisätiloihin. Kaiken kaikkiaan synttäreillä kävi kolmen tunnin aikana noin 120 vierasta. Kartanossa oli juhlavieraille järjestetty paljon tekemistä ja ohjelmaa.

Omatoimisesti saattoi tutustua esimerkiksi Norpan Saimaa -näyttelyyn, norppaturvalliseen katiskaan tai kiertää norppatietorasteja ja pelata norppamuistipeliä. Itsensä oli mahdollista valokuvauttaa pötköttelemällä oikean kokoisen pehmonorpan ja kuutin vieressä tai kurkistamalla norppana valokuvaustaulusta eli tintamareskista. Toimintarasteilla sai myös opastusta, jos esimerkiksi ihmisen ja norpan vertailu tai kalojen tunnistus tuotti ongelmia.

Jonoa muodostui paikoin, kun Helinä Juurinen toteutti upeita kasvomaalaustoiveita. Suosittu oli tietysti myös itse kuutti, joka ilmestyi juhlan aikana kolme kertaa kuulemaan juhlayleisön onnittelulaulun ja joka innosti niin lapsia kuin aikuisiakin jumppaamaan notkeasti kuin norppa. Ei ihme, että niin moni halusi piirtää ja askarrella suloiselle kuutille synttärikortin. Mitä upeimpia kortteja kertyikin komea rivistö.

Synttärijuhlien ehdottomana vetonaulana oli norppien seikkailuista kertova nukketeatteriesitys Norppana on hyvin jännittävää (kurkkaa trailerivideo tästä). Kyseessä olivat teoksen ensiesitykset. Nukketeatteriesitys ”perustuu osittain tositapahtumiin”, se on hauska ja liikuttava, mutta myös jännittävä sisältäen vaaran tunnetta. Ihmisetkin ovat osa norpan elämää, eikä ristiriidoilta aina vältytä. Mutta tärkeintä on onnellinen loppuratkaisu niin nukketeatteriesityksessä kuten toivottavasti tulevaisuudessa myös saimaannorpan oikean elämän ongelmien parissa.

Nukketeatteria on toteutettu osana Yhteinen saimaannorppamme LIFE  -hanketta työryhmässä Marjaana Kovanen (suunnittelu, lavastus, käsikirjoitus, näyttelijä), Kaarina Tiainen (suunnittelu, käsinuket, näyttelijä) ja Hanne Kosonen (suunnittelu, viestintä, traileri, (vara)näyttelijä). Nukketeatteria esitetään kevään aikana satunnaisesti, mutta varsinaiselle kiertueelle se lähtee syksyllä.

Kuutin synttäreiden vietolla on iloisen juhlinnan lisäksi myös tärkeä viesti ja muistutus ihmisille: Nyt on aika antaa norpille pesimärauha. Älä turhaan liiku Saimaan jäillä varsinkaan rantakinosten läheisyydessä.

Et voi koskaan tietää, missä kinoksessa on saimaannorpan pesä, jossa norppaemo imettää kuuttiaan. Sekä emo että kuutti pelästyvät ihmisen ääniä, jolloin seurauksena on pakosukelluksia kylmään veteen. Kuutti tarvitsee nyt pesän lämpöä ja emon maitoa ilman häiriöitä.

Teksti: Kaarina Tiainen
Kuvat: Hanne Kosonen ja Marjaana Kovanen

Kuutin synttärit -tapahtuma ja nukketeatteri ovat osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta, joka on Euroopan unionin osarahoittama. Tapahtumassa ja nukketeatterissa esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin vain tekijöiden omia eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai CINEAn näkemyksiä. Euroopan unionia tai myöntävää viranomaista ei voida pitää niistä vastuussa.

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa