Kolme tärkeää oikeusvoittoa ympäristölle – Mitä Finnpulpista, Soklista ja BASFista voidaan oppia?

Luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset ovat saavuttaneet viime aikoina ympäristönsuojelunäkökulmasta merkittäviä oikeusvoittoja. Tuomioistuimet ovat kumonneet Kuopioon suunnitellun Finnpulpin sellutehtaan, Lappiin aiotun Soklin kaivoksen ja Harjavaltaan jo rakennetun BASFin akkutehtaan luvat. Mitä näistä tapauksista voidaan oppia tulevia hankkeita ajatellen?

Lue lisää

Saimaan etelärannalla rakennettiin kaksi päivää Saimaa-katiskoja

Saimaalla ei saa kalastaa miten tahansa. Sekä lakiin että vapaaehtoisuuteen perustuvia rajoituksia tarvitaan Saimaan luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Yhtenä konkreettisena keinona edistää norppaturvallista kalastusta ovat Luonnonsuojeluliiton järjestämät Saimaa-katiskatalkoot. Kaarina Tiainen kirjoittaa blogissaan maaliskuisista talkoopäivistä Vehkataipaleella.

Lue lisää

Maatalouden tuet kannattaa suunnata siten, että maatalous muuttuu kestävämmäksi

Maataloudelle suunnitellaan noin 300 miljoonan euron tukipakettia Ukrainan sodan ja muun kustannusten nousun takia. Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä mahdolliset lisärahat kannattaisi akuuttien kysymysten ohella suunnata maatalouden kestävään siirtymään pitemmällä aikavälillä. Keinolannoitteista on järkevää siirtyä luomuun ja eläintuotteista kasvisruokaan sekä ravinteiden kierrätykseen. Näin saataisiin ratkaisuja, joilla ratkaistaan monia ongelmia yhdellä kerralla, kirjoittaa toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

Lue lisää

Sota on rikos ihmistä ja luontoa vastaan 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttaa suurta kärsimystä lukemattomille ihmisille. Nyt tarvitaan solidaarisuutta Ukrainan kansalle ja luonnonsuojelijoille. Sota heikentää sotaan syyttöminen ihmisten ja esimerkiksi järjestöjen oloja ja mahdollisuuksia toimia. 

Lue lisää

Elämysretkeilyä ja norpan suojelua Saimaan jäillä

Apukinoskolaukset saimaannorpan pesinnän tueksi ovat sekä konkreettista suojelutyötä että retkeilyä upeissa Saimaan maisemissa. Saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen kertaa blogissaan tunnelmia Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalassa järjestämästä kolausreissusta.

Lue lisää

Kenen intressejä kaivoslaki edistää nyt ja tulevaisuudessa?

Vesilain mukainen intressivertailu kaivoslupaa myönnettäessä mahdollistaisi yhteiskunnan muutosten huomioimisen kaivostoiminnan sääntelyssä ja takaisi pitkäikäisen kaivoslain paremmin kuin nykyinen jäykkä oikeusharkintamalli, joka huomioi huonosti yhteiskunnallisen muutoksen ja on herkkä kansalaisyhteiskunnan arvostelulle, kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton ympäristöjuristi Matti Kattainen

Lue lisää
Ladataan

Valitettavasti hakusi ei tuottanut tuloksia.