Luontokriisi kytkeytyy suoraan talouteen

Ihmisten aiheuttamat muutokset luonnossa ovat suoraan kytköksissä taloutemme toimivuuteen. Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen vaatii blogissaan hallitukselta toimia ilmaston, luonnon ja talouden hyväksi.

Lue lisää

Saimaalla norpanpesäetsivinä

Niin ihmeellinen oli kokemus katsella pientä kuuttia silmästä silmään, se näytti niin luottavaiselta meitä tuijottaessaan, kirjoittaa saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen blogitekstissään.

Lue lisää

Mitä toivon tältä vuodelta?

Emme voi kuvitella, että aikamme isoimmat kriisit eivät koskisi meitä, että olisimme irrallamme muusta maailmasta, kirjoittaa ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen blogitekstissään.

Lue lisää

Luontokato ei pysähdy ilman luonnonsuojelua 

Tieteen viesti luonnon ja lajien tilasta on huolestuttava, mutta poliitikot näyttävät ohittaneet viestin. Luonto kuitenkin köyhtyy koko ajan, kun lajeja ja elinympäristöjä häviää ympäriltämme. Suunta on tuhoisa, sillä koko olemassaolomme perustuu luontoon. Luontokadon pysäyttäminen vaatii tahtoa ja toimia. 

Lue lisää

Ylikulutuksen hinta on luontokato

Marraskuussa Black Week -viikko yllyttää kuluttamaan houkuttelevilla alennushinnoilla. Kulutuskeskeisessä kasvutaloudessamme ylikulutus on kuitenkin ongelma vuoden jokaisena päivänä. Tuotteiden todellisia hintoja ei mitata euroissa, vaan luontokadon määrässä.

Lue lisää

Toiveet teknisten hiilinielujen käyttöönotosta eivät ratkaise ylisuurten hakkuiden aiheuttamia ilmasto- ja luontohaittoja

Suomen hiilinielut ovat romahtaneet viimeisten kymmenen vuoden aikana. Se on lisännyt toiveita teknisten hiilinielujen käyttöönotolle. Vaarana on se, että huomio siirtyy pois nykyisten hiilivarastojen suojelusta ja luonnon nielujen vahvistamisesta, jotka ovat keino päästä maankäyttösektorin ilmastotavoitteisiin vuoteen 2030 mennessä. Teknisten nielujen käyttöönotto ei myöskään poista tarvetta muuttaa nykyistä metsäpolitiikkaa.

Lue lisää

Ympäristöasiat ratkaistaan kaavoituksella

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola piti Luonnonsuojeluliiton puheenvuoron ympäristöministeriön keskustelutilaisuudessa alueidenkäyton suunnittelun lainsäädännön kehittämisestä 3.2.2023. Kaavoitusta pitää kehittää ympäristöongelmien ratkaisemiseksi.

Lue lisää

Vieraslajit ovat luontokadon merkittävimpiä taustatekijöitä – parhaiten haittoja ehkäistään ennakoinnilla

Joulukuussa 2022 päättyneessä YK:n Montreal-Kunmingin biodiversiteettikokouksessa (COP15) päätettiin tavoitteista, joilla pyritään luontokadon pysäyttämiseen vuoteen 2030 mennessä. Luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE- vieraslajihankkeen Markus Seppälä ja Titta Vikstedt pohtivat blogikirjoituksessa kokouksen päätösten merkitystä vieraslajien pysäyttämisen kannalta ja arvioivat Suomessa tehtävän vieraslajityön onnistumisia ja kehittämistarpeita.

Lue lisää

Miten kaivosalan kestävyystyötä pitäisi jatkaa?

Luonnonsuojeluliitto ja moni muu järjestö ovat jättäneet Kestävän kaivosteollisuuden verkoston. Kaivosala pohtii nyt sen jälkeistä kestävyystyötä. Olisi kaikkien edun mukaista, että lain minimit ylittävä kestävyystyö jatkuisi Suomessa ja syntyisi keskustelufoorumi, jossa sidosryhmätkin voisivat esittää kriittisiäkin ajatuksia.

Lue lisää

Valkohäntäkauris ja luonnonsuojelu

MItä valkohäntäkauriille pitäisi tehdä? Se on ihmisen siirtämä vieraslaji, jonka kannan kasvu on aiheuttanut monia haittoja. Esitimme MMM:n selvitysmiehille uusia vaihtoehtoja Loimalla järjestetyssä kuulemistilaisuudessa.

Lue lisää
Ladataan

Valitettavasti hakusi ei tuottanut tuloksia.