Suot

Suomen ainutlaatuiset suot auttavat meitä kamppailemaan ilmastonmuutosta vastaan. Luonnonsuojeluliitto tekee kaikkensa, että viimeiset luonnontilaiset suot saadaan turvaan.

Kuva: Jorma Luhta

Etusivu Mitä me teemme Suot

Suotavoitteemme

Suomi on soiden maa. Alun perin jopa kolmannes maastamme on ollut suota. Silti eteläisistä soista vain 3,7 % on suojeltu. Luonnonsuojeluliitto haluaa lopettaa turpeenpolton ja turhien metsäojitusten tukemisen ja suojella viimeiset luonnontilaiset suot.

Lue lisää suotavoitteista

Toiminta ja saavutukset

Luonnonsuojeluliitossa tehdään jatkuvasti töitä soiden pelastamiseksi. Kymmeniä soita on saatu turvaan turpeenotolta. Pitkäjänteinen vaikuttamistyö on tuottanut tulosta, mutta vielä on paljon tehtävää. Ojitetut suot odottavat ennallistajiaan.

Tutustu toimintaamme

Tule mukaan

Jokainen voi toimia suoluonnon ja puhtaampien vesistöjen puolesta. Helppo tapa on lahjoittaa soidensuojelutyölle. Voit myös esimerkiksi allekirjoittaa suovetoomuksemme tai osallistua ennallistamistalkoisiimme.

Katso mitä sinä voit tehdä

Soidensuojelun ABC

Uhkaako kotiseutusi soita turpeenotto? Seuraavat ohjeet opastavat soidensuojelun aakkosiin. Kysy neuvoa Suomen luonnonsuojeluliitosta!

Lue artikkeli

Kysymyksiä ja vastauksia turpeesta

Miksi turpeen kaivamisesta tulisi vähitellen luopua ja mitä haittaa turvetuotannosta ympäristölle on? Vastaamme yleisimpiin kysymyksiin turvetuotannosta.

Lue lisää

Ajankohtaista

Vetoa uhanalaistuvan luonnon puolesta!

Tänään on kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivä. Nyt on hyvä aika allekirjoittaa Luonnonsuojeluliiton luontovetoomus, jolla vaaditaan ympäristörahoituksen turvaamista koronakriisissä.

Lue lisää

KHO: Ahmoja ei olisi saanut metsästää Natura-alueilla

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri halusi saada ahman tappolupien laillisuudesta tuomioistuimen linjapäätöksen. Se valitti kahdesta ahman suojelua varten perustetuille Natura-alueille annetusta luvasta vuonna 2017. Pitkä oikeuskäsittely päättyi tänään korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen: KHO katsoi, että poikkeuslupia ei olisi saanut myöntää ilman Natura-arviointia.

Lue lisää

Luonnonsuojelu on keino hillitä kuumenemisen vaikutuksia

Kuudes sukupuuttoaalto, voimakkaampi ja nopeampi kuin mikään aiemmista, etenee täyttä vauhtia. Ihmisen toiminta kaventaa ja lopulta tuhoaa joka päivä lajien elinmahdollisuuksia. Suunta on vielä käännettävissä, ja yksi keino on suojelualueiden määrän lisääminen, kirjoittaa blogissa tiedottaja Oona Lohilahti.

Lue lisää

Lumene aloittaa yhteistyön Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssin kanssa ja luopuu samalla turpeen käytöstä tuotteissaan

Lumenen ja Hiilipörssin yhteistyössä on tarkoitus ennallistaa kahden vuoden aikana kymmeniä hehtaareja suota. Tällä tavalla autetaan luonnon monimuotoisuuden säilymistä ilmaston kannalta tärkeissä suoekosysteemeissä. Lumene päätti samalla luopua turpeen käytöstä tuotteissaan, koska yritys haluaa olla mukana tukemassa soidensuojelua.

Lue lisää