Suot

Suomen ainutlaatuiset suot auttavat meitä kamppailemaan ilmastonmuutosta vastaan. Luonnonsuojeluliitto tekee kaikkensa, että viimeiset luonnontilaiset suot saadaan turvaan.

Kuva: Jorma Luhta

Etusivu Mitä me teemme Suot

Suotavoitteemme

Suomi on soiden maa. Alun perin jopa kolmannes maastamme on ollut suota. Silti eteläisistä soista vain 3,7 % on suojeltu. Luonnonsuojeluliitto haluaa lopettaa turpeenpolton ja turhien metsäojitusten tukemisen ja suojella viimeiset luonnontilaiset suot.

Lue lisää suotavoitteista

Toiminta ja saavutukset

Luonnonsuojeluliitossa tehdään jatkuvasti töitä soiden pelastamiseksi. Kymmeniä soita on saatu turvaan turpeenotolta. Pitkäjänteinen vaikuttamistyö on tuottanut tulosta, mutta vielä on paljon tehtävää. Ojitetut suot odottavat ennallistajiaan.

Tutustu toimintaamme

Tule mukaan

Jokainen voi toimia suoluonnon ja puhtaampien vesistöjen puolesta. Helppo tapa on lahjoittaa soidensuojelutyölle. Voit myös esimerkiksi allekirjoittaa suovetoomuksemme tai osallistua ennallistamistalkoisiimme.

Katso mitä sinä voit tehdä

Soidensuojelun ABC

Uhkaako kotiseutusi soita turpeenotto? Seuraavat ohjeet opastavat soidensuojelun aakkosiin. Kysy neuvoa Suomen luonnonsuojeluliitosta!

Lue artikkeli

Kysymyksiä ja vastauksia turpeesta

Miksi turpeen kaivamisesta tulisi vähitellen luopua ja mitä haittaa turvetuotannosta ympäristölle on? Vastaamme yleisimpiin kysymyksiin turvetuotannosta.

Lue lisää

Soiden en­nal­lis­ta­mi­nen

Soiden mittava ojittaminen metsänkasvatuskäyttöön on yksi suomalaisen metsätalouden isoista virheistä. Onneksi vanhoja virheitä voidaan korjata ennallistamalla. Se lisää suoluonnon monimuotoisuutta, parantaa vesistöjen tilaa ja turvaa suomalaisten soiden hiilivarastoja. Luonnonsuojeluliitto ennallistaa soita yksi kerrallaan. Lue lisää ja lahjoita ennallistustyöhömme.

Lue lisää

Kuva: Mikkoto / Ikkuna Suomen luontoon

Ajankohtaista

Muistokirjoitus: Sivistynyt kapinallinen Pekka Nuorteva 1926–2022

Presidentti Urho Kekkonen nimitti Pekka Nuortevan Helsingin yliopiston ympäristönsuojelun professoriksi vuonna 1974. Helsinkiläisestä sivistyssuvusta polveutuneen Nuortevan elämäntapaan kuuluivat ahkera työnteko, kaupunkiasunto kivitalossa ja kesähuvila, jossa saattoi harrastaa ja tutkia luontoa. Hän aloitti entomologina ja oli läpi elämänsä tuottelias tiedemies. Nuorteva jäi yliopistosta eläkkeelle vuonna 1992 – täysinpalvelleena, kuten termi kuuluu.

Lue lisää

Luonnonsuojeluliitto ei hyväksy ympäristölle haitallisia tukia, joista varautumistyöryhmä päätti

Hallituksen varautumistyöryhmä julkaisi tänään päätöksiä, jotka liittyvät Suomen varautumiseen ja energiaan. Nämä päätökset siirtyivät kehysriihestä päätettäväksi varautumiskeskusteluun. Luonnonsuojeluliitto vaatii turpeesta luopumiselle päättymispäivää ja metsäenergialle kestävyyskriteereitä, jotta haittoja ilmastolle ja luonnolle voidaan hillitä.

Lue lisää

Luontokato ja ilmastokriisi heikentävät ruokaturvaa ja huoltovarmuutta

Suomen luonnonsuojeluliitto muistuttaa hallituksen kehysriiheä ympäristön ja vakaan yhteiskunnan kohtalonyhteydestä. Keskustelua käydään nyt ruokaturvan ja huoltovarmuuden ympärillä, mutta luontokato ja ilmastonmuutos heikentävät näitä molempia. Siksi kehysriihessä on saatava aikaan päätöksiä myös luontokadon ja ilmaston kuumenemisen torjuntaan.

Lue lisää

Suomen luonto on ajettu ahtaalle, mutta luontokato voidaan pysäyttää – ”Jos kehitys pystytään viemään johonkin suuntaan, se saadaan myös takaisin”

Suomessa luonnon heikentäminen alkoi jo satoja vuosia sitten, mutta todelliseen vauhtiin se pääsi 1900-luvun nousuhuumassa. Luontopaneelin puheenjohtaja Janne Kotiaho uskoo, että luontokato pystytään kääntämään. Se vaatii suojelun lisäämistä, ennallistamista ja muutoksia lainsäädäntöön. ”Ihminen ja luonto mahtuvat hyvin Suomeen, kunhan resurssien hyödyntäminen tehdään järkevästi”, hän sanoo.

Lue lisää

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii: rahkasammalen korjuuta ei saa tehdä ennen kuin lainsäädäntö on ajan tasalla

Rahkasammalen korjuun ongelmat kärjistyivät toissa vuonna, kun Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri julkaisi tiedotteen ja kuvan Sarvinevalta, joka oli käytännössä tuhottu rahkasammalen korjuulla. Työnsä nyt päättänyt työryhmä selvitti, ettei rahkasammal uusiudu sillä tavalla kuin rahkasammalta korjaavat yritykset ovat mainostaneet.

Lue lisää