Suot

Suomen ainutlaatuiset suot auttavat meitä kamppailemaan ilmastonmuutosta vastaan. Luonnonsuojeluliitto tekee kaikkensa, että viimeiset luonnontilaiset suot saadaan turvaan.

Kuva: Jorma Luhta

Etusivu Mitä me teemme Suot

Suotavoitteemme

Suomi on soiden maa. Alun perin jopa kolmannes maastamme on ollut suota. Silti eteläisistä soista vain 3,7 % on suojeltu. Luonnonsuojeluliitto haluaa lopettaa turpeenpolton ja turhien metsäojitusten tukemisen ja suojella viimeiset luonnontilaiset suot.

Lue lisää suotavoitteista

Toiminta ja saavutukset

Luonnonsuojeluliitossa tehdään jatkuvasti töitä soiden pelastamiseksi. Kymmeniä soita on saatu turvaan turpeenotolta. Pitkäjänteinen vaikuttamistyö on tuottanut tulosta, mutta vielä on paljon tehtävää. Ojitetut suot odottavat ennallistajiaan.

Tutustu toimintaamme

Tule mukaan

Jokainen voi toimia suoluonnon ja puhtaampien vesistöjen puolesta. Helppo tapa on lahjoittaa soidensuojelutyölle. Voit myös esimerkiksi allekirjoittaa suovetoomuksemme tai osallistua ennallistamistalkoisiimme.

Katso mitä sinä voit tehdä

Soidensuojelun ABC

Uhkaako kotiseutusi soita turpeenotto? Seuraavat ohjeet opastavat soidensuojelun aakkosiin. Kysy neuvoa Suomen luonnonsuojeluliitosta!

Lue artikkeli

Kysymyksiä ja vastauksia turpeesta

Miksi turpeen kaivamisesta tulisi vähitellen luopua ja mitä haittaa turvetuotannosta ympäristölle on? Vastaamme yleisimpiin kysymyksiin turvetuotannosta.

Lue lisää

Soiden en­nal­lis­ta­mi­nen

Soiden mittava ojittaminen metsänkasvatuskäyttöön on yksi suomalaisen metsätalouden isoista virheistä. Onneksi vanhoja virheitä voidaan korjata ennallistamalla. Se lisää suoluonnon monimuotoisuutta, parantaa vesistöjen tilaa ja turvaa suomalaisten soiden hiilivarastoja. Luonnonsuojeluliitto ennallistaa soita yksi kerrallaan. Lue lisää ja lahjoita ennallistustyöhömme.

Lue lisää

Kuva: Mikkoto / Ikkuna Suomen luontoon

Ajankohtaista

Luonnonsuojeluliiton lausunto oikeudenmukaisen siirtymän rahaston ohjelmaehdotukseen

Suomen luonnonsuojeluliitto lausui työ- ja elinkeinoministeriölle oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) ohjelmaehdotukseen, jonka avulla on varmistettava, että vihreä siirtymä onnistuu sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Rahoitusta ei kuitenkaan tulisi käyttää puunkorjuun lisäämiseen, uusiin turvetuotteisiin tai puun polttoon. Sen sijaan soiden ennallistamisten rahoitusta olisi tullut vahvistaa ja selkeyttää.

Lue lisää

Muistokirjoitus: Sivistynyt kapinallinen Pekka Nuorteva 1926–2022

Presidentti Urho Kekkonen nimitti Pekka Nuortevan Helsingin yliopiston ympäristönsuojelun professoriksi vuonna 1974. Helsinkiläisestä sivistyssuvusta polveutuneen Nuortevan elämäntapaan kuuluivat ahkera työnteko, kaupunkiasunto kivitalossa ja kesähuvila, jossa saattoi harrastaa ja tutkia luontoa. Hän aloitti entomologina ja oli läpi elämänsä tuottelias tiedemies. Nuorteva jäi yliopistosta eläkkeelle vuonna 1992 – täysinpalvelleena, kuten termi kuuluu.

Lue lisää