Pula-ajan luvat

Suomen jokien virtaama on nykyään laajalti täysin valjastettu sähköntuotantoon. Jokiluonto on uhanalaistunut, ja kaipaamme sukupuuttoon kuolleita vaelluskaloja takaisin. On korkea aika palauttaa osa virtaamasta takaisin luonnolle.

Lue lisää

Metsurista purokunnostajaksi

Vuoden vapaaehtoiseksi 2020 valittu Matti Rintala on elättänyt itsensä kiertäen sahatyöntekijänä ja metsurina ympäri Suomea. Eläkkeelle päästyään hänestä kehkeytyi luonnonsuojelun monitoimimies.

Lue lisää

Näin se tehdään – kohti vapautettujen virtojen Suomea

Suomessa on noin 207 vesivoimalaa, jotka tuottavat sähköä valtakunnan verkkoon. Vain pienellä osasta vesivoimaloista on toimivat kalatiet. Niistä 150 on pien- ja minivoimaloita, joista pienimmillä ei ole merkittävää roolia sähköntuotannossa. Pienikin voimalaitos on suuri haitta vaelluskaloille ja raakulle. Vesivoimaa säätelevä lainsäädäntö on päivitettävä turvaamaan uhanalaista virtavesiluontoa, ei voimayhtiöitä.

Lue lisää

Vapautetaan vesivoiman patoamat virrat

Tiesitkö, että vesivoima on padonnut valtaosan Suomen joista? Entä tiesitkö, että virtavesiluontoa voidaan auttaa ilman, että vesivoimasta luovutaan? Luonnonsuojeluliitto käynnistää Vapauta virrat -kampanjan vangittujen virtojen vapauttamiseksi.

Lue lisää

Vesi ei ole vain rahaa

"Vesivoimapato ei herätä samanlaista ärtymystä kuin hiilikasa. Selfietä ei ehkä ottaisi hiilikasan edessä, mutta kuohuva vesivoimapato kerää turisteja ihailemaan veden voimaa", kirjoittaa Liisa Hulkko Luonnonsuojelija-lehden pääkirjoituksessa.

Lue lisää

Vesi ei ole vain rahaa

Vesivoima on saanut monissa joissa sata prosenttia joen virtaamasta. Vesivoimasta ei tarvitse luopua, mutta edes kymmenys virtaamasta tulee ohjata tulevaisuudessa virtavesien uhanalaiselle luonnolle. Kohtuullista vai mitä?

Lue lisää

Kahlitun Kemijoen pitkä odotus

Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall hankki Kemijoen varrelta mökin, joka paljastui aikakapseliksi. Hämmentävien löytöjen myötä keriytyi auki Kemijoen riipaiseva menneisyys.

Lue lisää

Virtaavan veden todellinen helmi

Miljoonia vuosia vanha laji, jokihelmisimpukka eli raakku, on odottanut vesivoimapadon takana jo vuosikymmeniä. Raakku kaipaa vaeltavia lohikaloja, joita ilman se ei voi lisääntyä. Milloin odotus palkitaan?

Lue lisää

Taimen nousee yhä Espoossa

Metsä suojelee kulttuurimaisemassa kulkevaa Glimsinjokea. Luonnonsuojeluliiton hankepäällikkö Virpi Sahi toivoo, ettei harvinaislaatuista virtavettä tuhota turhalla rakentamisella.

Lue lisää

Hiitolanjoki vie melojan menneisyyteen

Suomen ja Venäjän rajan ylittävä Hiitolanjoki on ollut muinaisihmisten ja eläinten kulkureitti. Patoja ollaan pian purkamassa. Mikko Europaeus haaveilee virrasta, jota pitkin vaelluskalat ja melojat voisivat taas liikkua vapaasti.

Lue lisää
Ladataan

Valitettavasti hakusi ei tuottanut tuloksia.