Viisi vinkkiä saimaannorpan hyväksi

Saimaannorppa on meille suomalaisille ilon ja ylpeyden aihe. Se on harvinaisuudessaan ja erakkomaisuudessaan kiehtova eläin, jonka useat toivovat Saimaalla liikkuessaan kohtaavansa. Usein silkasta tietämättömyydestä ja tahattomuudesta kumpuava ihmistoiminta aiheuttaa myös uhkatekijöitä saimaannorpan säilymiselle.

Lue lisää

Löydätkö nämä 10 yleistä pölyttäjää?

Luonnon kukkaloistoa ihaillessa voi havaita myös elintärkeitä pölyttäjiä. Löydätkö nämä kymmenen pölyttäjää lähiluonnostasi? Osallistu Luonnonkukkien päivänä pölyttäjäviikonloppuun ja bongaa pölyttäjä!

Lue lisää

”Tämä mikään kansallispuisto ole”

"Ensimmäinen kokemani luonnontuho oli lapsuuteni metsän menetys. Lapsenpäässäni oli kartta tummista kuusikoista ja valoisista lehdoista, poluista, sienipaikoista, kallioista joille kiivetä. Kun metsä rakennettiin, mieleni sisällön merkitys lakkasi. Aivoihini tallennettu paikantaju oli kummitus vailla vastetta todellisuudessa, kuin amputoitu raaja jossa tuntuu aavesärkyä. Suhteeni lähiluontoon oli särkynyt", kirjoittaa Virpi Sahi kolumnissaan.

Lue lisää

Upea metsä turvaan Mäntsälässä

Mäntsälään perustetaan 110 hehtaarin suojelualue Sahajärven vanhan metsän alueelle. Se saatiin suojeluun vuosien epätietoisuuden jälkeen, kun Mäntsälän kunta päätti myydä sen valtiolle.

Lue lisää

Arvokas harju säästyi Pirkanmaalla

Topeliuksen Kesäpäivä Kangasalla -runossakin esiintyvä arvokas Vehoniemenharju säästyi tekopohjavesihankkeelta 20 vuoden työn jälkeen. Työ päättyi voittoon, kun korkein hallinto-oikeus hylkäsi Tavase Oy:n vesilupahakemukset Kangasalle ja Pälkäneelle.

Lue lisää

Aktiivihiilen tuotanto uhkaa Pohjois-Karjalan soita

”Neovan aktiivihiilitehdas on käytännössä lämpövoimala. Aktiivihiiltä saadaan vain 15–25 prosenttia prosessissa poltetusta turpeesta”, kertoo Luonnonsuojeluliiton Ilomantsin Luonnonystävät ry:n puheenjohtaja Ulla Vartiainen.

Lue lisää

Suvaitse muunlajisia – monimuotoisuus kunniaan!

"Tulee taas kesä ja kärpäset. Ja kakkivat valkoposkihanhet, vinteillä rapistelevat lepakot sekä puutarhoissa möyrivät myyrät. Ärsytyksen aiheita tuntuu riittävän, kun astumme asunnoistamme ulkoilmaan ja elämä muunlajisten kanssa lähentyy", kirjoittaa Liisa Hulkko Luonnonsuojelija-lehden pääkirjoituksessa.

Lue lisää

Houkuttele perhoset parvekkeelle

Puolet pihasta pölyttäjille -periaatetta voi noudattaa myös parvekkeella. Kukista ja syötävistä kasveista ja yrteistä hyötyy ihminenkin, joten pölyttäjäparveke on moninkertainen ilo.

Lue lisää
Ladataan

Valitettavasti hakusi ei tuottanut tuloksia.