Luontokadon aikakaudella katoaa myös luonto-osaaminen

Elämme luontokadon aikaa. Luontoa tuhotaan valtavalla skaalalla niin meillä kuin maailmalla, mutta ainakin joissain asioissa on myös edistytty – luontokadosta puhutaan yhteiskunnallisessa keskustelussa aivan eri mittakaavassa kuin aikaisemmin. Ehkä pääsemme lopulta sanoista tekoihin, ja esimerkiksi uhanalaisten lajien osuus koko Suomen lajistosta lähtee laskuun.

Lue lisää

Sota osuu Suomen luontoon

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan keikautti Suomen turvallisuuspolitiikan uuteen asentoon. Mitä sota tarkoittaa suomalaiselle luonnolle? Vastataanko kriisiin katsomalla energiapolitiikan peruutuspeiliin vai löytyykö luonnon monimuotoisuuden ja ihmisen turvaamiselle yhteinen suunta?

Lue lisää

Voi hyvin, tee luontoteko!

"Mitä ikinä teetkin, kannattaa aloittaa pienistä teoista ilman paineita", kirjoittaa Liisa Hulkko Luonnonsuojelija-lehden pääkirjoituksessa.

Lue lisää

Ukrainan aroilta

"Kahlasimme yöllä kuunvalossa matalissa rantavesissä noutamassa rengastusta odottavia sirrejä ja vikloja, uimme Asovanmeressä ja Dnjeprissä", muistelee Luonnosuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä vuosikymmenten takaista Ukrainaa.

Lue lisää

Härkätien kaunein vanhus

"Entinen hakamaa on kuin vanhus. Piirteet ja eletty elämä jäävät ryppyjen ja kumaran varren varjoon", kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin aluepäällikkö Hannu Klemola Lempipaikka-palstalla.

Lue lisää

Muistokirjoitus: Sivistynyt kapinallinen Pekka Nuorteva 1926–2022

Presidentti Urho Kekkonen nimitti Pekka Nuortevan Helsingin yliopiston ympäristönsuojelun professoriksi vuonna 1974. Helsinkiläisestä sivistyssuvusta polveutuneen Nuortevan elämäntapaan kuuluivat ahkera työnteko, kaupunkiasunto kivitalossa ja kesähuvila, jossa saattoi harrastaa ja tutkia luontoa. Hän aloitti entomologina ja oli läpi elämänsä tuottelias tiedemies. Nuorteva jäi yliopistosta eläkkeelle vuonna 1992 – täysinpalvelleena, kuten termi kuuluu.

Lue lisää

María Quero sai ympäristöherätyksen kotiovellaan

”Kotini ulkopuolella oli aina paljon porukkaa. Erityisesti viikonloppuisin heräsin siihen, kun mieltä osoitettiin milloin jonkin alueen suojelemiseksi, milloin fossiilisista polttoaineista luopumiseksi. Mukaan oli helppo liittyä. Astuin vain ulos ovesta”, hän kertoo.

Lue lisää
Ladataan

Valitettavasti hakusi ei tuottanut tuloksia.