Suomalaiset järjestöt: Ilmastolain tavoitteesta ei saa tinkiä
Suomalaiset järjestöt: Ilmastolain tavoitteesta ei saa tinkiä
Uutiset
–
Hallituksen tulee pitää kiinni ilmastolain tavoitteesta, jonka mukaan Suomi on hiilineutraali viimeistään vuonna 2035, vaativat järjestöt julkilausumassaan.
Kuva: Oona Lohilahti/Luonnonsuojeluliitto
Järjestöt ovat huolissaan siitä, että muutamat [hallituspuoluiden] poliitikot ovat väläytelleet ilmastolain avaamista. Yhteisellä julkilausumalla järjestöt vetoavat ilmastolain hiilineutraalisuustavoitteen puolesta ja vaativat hallitukselta riittäviä toimia sen saavuttamiseksi. Järjestöt korostavat, että hiilineutraalisuus vuoteen 2035 mennessä on edelleen saavutettavissa oleva tavoite. Määrätietoisella politiikalla ja tavoitteen mukaisilla toimilla Suomi myös osoittaa tekevänsä globaalisti oikeudenmukaisen osuutensa ilmastokriisin hillinnässä.
”Hallitus itse vakuutti viime syksynä korkeimmalle hallinto-oikeudelle, että se tulee tekemään toimia Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä. Nyt on näytön paikka: puoliväliriihestä on saatava konkreettisia ilmastotoimia erityisesti maankäyttösektorilla, jossa lisätoimien tarve on ylivoimaisesti suurin tällä hetkellä”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.
Ilmastolain tavoitetta puolustavassa julkilausumassa on mukana 40 suomalaista järjestöä, mm. ympäristö-, kehitys-, terveys-, ihmisoikeus-, eläinoikeus- ja työmarkkinajärjestöjä.
Suomella on arvokkaita luonnonvaroja, mutta niiden vaaliminen sekä kohtuullinen käyttö tulisi olla lähtökohta teollisuuspolitiikalle. Luonnonvaroja ei voida katsoa vain hyödynnettävänä resurssina. Jo nykyisin esimerkiksi metsähakkuut ovat Suomessa ilmaston ja luonnon kannalta kestämättömällä tasolla. Suomen hiilinielut ovat romahtaneet, mikä voi aiheuttaa myös EU:n antamia sanktioita tulevaisuudessa.
Luonnolle ja ilmastolle jälleen tyhjä arpa hallituksen puoliväliriihessä
Luonnonsuojeluliitto odotti hallituksen puoliväliriihestä erityisesti ilmastopäätöksiä. Niitä ei tullut. Kunnon satsaus luonnonsuojelun rahoitukseen olisi korjannut epäonnistunutta vanhojen metsien suojelua, mutta tämäkin jäi puuttumaan. Riihessä ja koko hallituskaudella ympäristölle ainoita valonpilkahduksia on kaivosveron korotus, mikä Luonnonsuojeluliiton mielestä jää hyvin vaatimattomaksi.