Perhosbaari auttaa pihan pölyttäjiä
–
Paras apu pörisijöille on pihamaa, jossa kasvaa monipuolisesti luonnonkukkia ja esimerkiksi pajuja, sillä niistä hyönteiset saavat parhaiten ravintoa. Keväällä ja syksyllä luonnonravinnon ollessa vähissä voi hyönteisille antaa ruoka-apua erilaisilla ”baareilla”.

Amiraalit ja suruvaippa olivat kiinnostuneita pihalle viedystä perhosbaarista.
Keväällä ja syksyllä luonnonravinnon ollessa vähissä voi hyönteisille antaa ruoka-apua erilaisilla ”baareilla”. Baarit auttavat hyönteisiä myös, jos pihalla on vain vähän kukkivia kasveja.
Erityisesti kimalaisyhdyskuntia voi auttaa tarjoamalla sokerivettä energiansaannin varmistamiseksi. Pörisijät kiittävät pölyttämällä pihakasvit ja auttamalla näin puutarhuria.
Perhosbaari ruokkii pörriäisiä kun ravintoa vähän tarjolla
Luonnonmukaisissa puutarhoissa perhoslajisto on nurmikkopihaa monipuolisempi ja joskus se on parhaimmillaan lähellä ketojen ja niittyjen lajirunsautta. Omassa puutarhassa on mahdollista suosia erityisen hyviä perhoskasveja – niin toukkien ravintokasveja kuin suosittuja mesikasvejakin.
Vaali pihan luonnonkasveja. Keväällä luonnon tarjontaa voi vahvistaa istuttamalla kevätkukkia, kuten krookuksia, narsisseja ja helmililjoja. Huomioi myös perhostoukkien ravintokasvit! Jos siis haluat puutarhaasi vaikkapa nokkosperhosen, jätä osa nokkosista niittämättä.
Perusta perhosbaari ja houkuttele lepattelevat kaunottaret puutarhaasi!
- Valmista perhosbaarin nektari: liuota mielellään matalaprosenttiseen punaviiniin tai olueen fariinisokeria tai siirappia. Älä käytä hunajaa, sillä se voi levittää mehiläisille sairauksia. Anna tekeytyä päivä tai pari huoneenlämmössä tai lämpimässä paikassa pihalla.
- Laita purkkiin (hillopurkki, viilipurkki) huokoinen, luonnonmukainen pesusieni tai rätti. Kaada nektari purkkiin – se imeytyy huokoiseen materiaaliin.
- Ripusta purkki narun tai rautalangan avulla puuhun tai aseta vakaalle alustalle.

Pistä pystyyn kimalaisjuottola
Kimalaisyhdyskuntia voi auttaa tarjoamalla sokerivettä energiansaannin varmistamiseksi. Pörisijät kiittävät pölyttämällä pihakasvit ja auttamalla näin puutarhuria.
- Sekoita puoleen desilitraan huoneenlämpöistä vettä puoli desilitraa sokeria.
- Tarjoa neste vaahtomuovisieneen imeytettynä matalasta astiasta, johon kimalaiset pääsevät helposti laskeutumaan ja lentämään pois. On tärkeää varmistaa, että neste ei valu astiaan niin, että kimalaiset voisivat hukkua siihen.
- Ravinnon perässä paikalle saattaa myös tulla ampiaisia, mutta lautasella pitäisi riittää tilaa kaikille.

Kuvassa kimalaiset juovat vettä linnuille tarkoitetusta astiasta kesähelteillä. Muista kuitenkin lisätä perhosbaariin rätti tai sieni. Avointa astiaa ei tule käyttää ötökkäbaarina.
Tarjoa pölyttäjille myös pesäpaikkoja. Rakennetussa ympäristössä hyönteishotellit voivat tarjota mehiläisille ja muille hyönteisille paikan lisääntyä, talvehtia, yöpyä tai hakeutua suojaan. Lahopuut, risu- ja lehtikasat, vanhat puurakennukset sekä hiekka- ja sorakasat ovat luonnon omia hyönteishotelleja, jotka kannattaa rauhoittaa pesä- ja suojapaikoiksi.