Lyijy ammuksissa ja kalastusvälineissä
–
Mitä paremmin lyijy saadaan pois luonnosta, sen parempi. Näin vastattiin STM:n ja YM:n kyselyyn tulevista lyijyrajoituksista.
6.4.2021
STM Neuvotteleva virkamies Hanna Korhonen
YM Neuvotteleva virkamies Hinni Papponen
Viitaten kommenttipyyntöönne
Lyijy ammuksissa ja kalastusvälineissä
Ympäristön kannalta on parasta mitä nopeammin lyijyhaulit ja -painot saadaan pois luonnosta.
Tästä syystä jo ns. ensimmäinen rajoitus kannattaisi tehdä täyskieltona. Siinä on etuna kosteikkorajausta laajempi kattavuus, mikä on ympäristön etu. Toisaalta vuotta pitempi siirtymäaika helpottaisi toiminnanharjottajien valmistautumista laajempaan kieltoon (esimerkiksi varastot, mahdollinen kaluston uusiminen jne.).
Ns. toinen rajoitus laajentaisi käyttökieltoa muun muassa kalastusvälineisiin. Se on merkittävä parannus vesiluonnon kannalta. Toiseen rajoitukseen liittyy toki monia poikkeuksia.
Kokonaiskielto helpottaa aikanaan valvontaa, kun kenelläkään ei saa olla lopulta lyijyä maastossa mukana.
Huomattakoon, että teräshauleille on parempia vaihtoehtoja. Ne maksavat enemmän, mutta voivat halventua kysynnän laajentuessa. Kukaan ei kuitenkaan ammu niin monta riistalaukausta vuodessa, että uusista ammuksista konkurssiin menisi.
Siirtymää voi auttaa hankkeilla tiedotukseen ja toimeenpanoon. Kalastuspuolella pitää muistaa myös Euroopan meri- ja kalatalousrahaston mahdollisuudet. Myös vanhojen ampumaratojen tekniikoiden uudistuksia ja hylättyjen puhdistusta kannattaisi hankkeistaa.
Suomi oli aikoinaan edelläkävijä vesilintumetsästyksen lyijyhaulikiellossa. Olisi hienoa, jos tätä edistyksellistä lyijypolitiikkaa jatkettaisiin nyt loppuun asti.
Lisätietoja
– suojelupäällikkö Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola a sll.fi
SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY
Toimeksi saaneena
Tapani Veistola
suojelupäällikkö
Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Tapani Veistola
- +358 400 615 530
- tapani.veistola(a)sll.fi