Lisää niittyjä ja pölyttäjiä kaupunkeihin lisäämään monimuotoisuutta

Blogi

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoite osana Priodiversity LIFE -hanketta on edistää monimuotoisuuden huomioivaa viheralueiden ja ympäristön suunnittelua ja hoitoa kunnissa – erityisesti luonnonvaraisten pölyttäjien näkökulmasta. Luonnonsuojeluliiton hankepäällikkö Titta Vikstedt kertoo blogikirjoituksessaan, mitä yhteistyökuntien kanssa tehtävälle pölyttäjätyölle kuuluu.

Kuva: Niityt monipuolistavat maisemaa myös rakennetussa ympäristössä. Kuvassa hankkeen yksi pilottikohteista Ylöjärven Räikänpuisto, jonka kukkaloistoa pyritään parantamaan hoidon muutoksilla. Kuva: Maarit Voimanen

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoite osana Priodiversity LIFE -hanketta on edistää monimuotoisuuden huomioivaa viheralueiden ja ympäristön suunnittelua ja hoitoa kunnissa – erityisesti luonnonvaraisten pölyttäjien näkökulmasta.

Osana projektia perustamme muun muassa pölyttäjäystävällisen ympäristönhoidon pilottialueita yhteistyökuntiin sekä koulutamme kuntien työntekijöitä suunnittelemaan, toteuttamaan ja hoitamaan erilaisia viheralueita luonnonarvoja parantaen. Samalla innostamme kuntia hyödyntämään olemassa olevia resurssejaan nykyistä paremmin monimuotoisuutta edistäviin toimiin.

Pääasiallinen koulutusten ja pilottikokeilujen kohderyhmä onkin kaupunkien tekninen toimi, erityisesti avoimien viheralueiden suunnittelusta ja hoidosta vastaavat tahot, mutta myös kaavoitusta ja maankäyttöä, yhdyskuntatekniikkaa, kiinteistöpalveluita ja rakennusvalvontaa on tarkoitus osallistaa yhteistyöhön. Toimenpiteet ja kohderyhmät on valittu niin, että ne edistävät kansallisen pölyttäjästrategian toimeenpanoa rakennetun ympäristön osalta.

Vuonna 2024 yhteistyö käynnistyi Naantalin ja Ylöjärven kaupunkien kanssa

Ensimmäisen hankevuoden aikana käynnistimme yhteistyön Ylöjärven ja Naantalin kaupunkien kanssa. Kevät ja kesä 2024 kuluivat kaupunkien ehdottamiin pilottialueisiin tutustuessa ja hoitosuunnitelmia laatiessa – kummankin kaupungin käytettävissä olevat resurssit huomioiden. Muutama pilottikokeiluun tarjottu kohde putosi alkuselvitystyön aikana pois voimassa olevien maanvuokrasopimusten ja tulevien maankäyttösuunnitelmien vuoksi.

Lopulta pilottikohteita valittiin Naantalista kaksi (2 ha) ja Ylöjärveltä viisi (2,4 ha). Yhtä kunnostuskelpoiseksi määriteltyä perinnebiotooppikokonaisuutta lukuun ottamatta pilottialueet ovat melko tavanomaisia viheralueita, joita kehitetään kasvillisuudeltaan monimuotoisemmiksi hoidon muutoksilla, vieraslajien poistolla tai kevyillä muokkaustoimenpiteillä kuten maaperän köyhdyttämisellä ja laikuttaisilla kylvöillä.

Lisäksi muutamalla kohteella kokeillaan uusniityn perustamista mittavammilla toimenpiteillä, joissa koko kasvualusta perustetaan uudelleen. Perustamistöissä hyödynnetään puhtaita kierrätysmaa-aineksia – esimerkiksi puhdistettua kevyen liikenteen hiekoitussepeliä ja leikkipaikkojen turvahiekkaa. Hoito- ja perustamistöiden on määrä alkaa vuoden 2025 aikana.

Kylvöissä suositaan paikallisia luonnonkasvikantoja

Uusniityille ja tavanomaisille viheralueille tehtävissä kylvöissä kannustamme kaupunkeja hyödyntämään paikallisten luonnonkasvien siemeniä. Osaamisen lisäämiseksi järjestämme Naantalin kaupungin työntekijöille tulevan kevään ja kesän aikana kaksi koulutusta luonnonkasvien siementen hyödyntämisestä, joissa kaupunkia ohjeistetaan noudattamaan siementen kestävän keruun ja käytön periaatteita. Koulutus sisältää tietoa esimerkiksi keruupaikkojen ja lajien valintaan, lupa-asioihin sekä keruun ja hyödyntämisen dokumentointiin liittyen. Lisäksi koulutus tarjoaa käytännönläheistä opastusta siementen keräämisestä, säilömisestä, esikäsittelystä ja kylvöstä. Järjestämme koulutukset yhteistyössä Villi Vyöhyke ry:n kanssa, sillä yhdistyksellä on arvokasta ja pitkäaikaista kokemusta aiheesta.

Ylöjärven kaupungin henkilötyöresurssit eivät tällä hetkellä riitä siementen keruun ja käsittelyn järjestämiseen, mutta kaupungissa on aiemmin paikallisista luonnonkasvien siemenistä perustettu uusniitty, jonka niittojätettä hyödynnetään pilottikohteilla. Ylöjärvelle on uusniityn niittojätteen varastointialueelle muodostumassa jo spontaani “rikastamisniitty”, joten niittojätteen hyödyntäminen vaikuttaa potentiaaliselta ja kustannustehokkaalta keinolta hyödyntää paikallista siemenkantaa kaupunkiniittyjen kehittämisessä.

Yksi pilottikokeilujen tavoite onkin kerätä kokemuksia vaihtoehtoisista kustannustehokkaista toimintatavoista, jotta hinnasta ei muodostu este kaupunkiympäristön monimuotoisuuden lisäämiselle.

Yhteistyö on otettu kaupungeissa hyvin vastaan

Kaupunkien työntekijät ovat ottaneet kaupunkiniittyihin, vieraslajeihin ja pölyttäjiin liittyvät koulutuksemme sekä pilottialuekokeilut hyvin vastaan. Lähestyminen kaupunkiluonnon vaalimiseen pölyttäjien näkökulmasta – omassa arkityöympäristössä ja helposti ymmärrettävästi – on vaikuttanut toimivalta tavalta sytyttää innostusta työntekijöissä, joille luonnon monimuotoisuus on jäänyt aiemmin etäiseksi käsitteeksi.

Toivommekin koulutusten ja pilottialueilla tehtävän konkreettisen työn edistävän kaupunkien työntekijöiden pitkäaikaista kestävän toimijuuden kehittymistä. Emmehän halua, että monimuotoisuuden turvaaminen ja lisääminen jää pilottialueisiin.

Toimijuuden vahvistamisen lisäksi tärkeänä kehityskohteena molemmissa kaupungeissa on kokonaisten niittyverkostojen hahmottaminen kartalle. Niittyverkostojen kartoittamisella voidaan tunnistaa luonnon monimuotoisuuden ydinalueet ja niihin kytkeytyvät tukialueet, joissa kaupungit voivat turvata ja lisätä luontoarvoja myös hankkeen jälkeen.

Teksti

Hankepäällikkö
Titta Vikstedt

  • +358 40 632 7578
  • titta.vikstedt(a)sll.fi

Blogi on tuotettu osana Euroopan unionin rahoittamaa Priodiversity LIFE -hanketta.

Ajankohtaista