Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vesienhoidon ja merenhoidon jär­jes­tä­mi­ses­tä annetun lain muuttamisesta

Lausunnot

Vesienhoitolakiin tehdään pieniä teknisiä korjauksia. Kuuleminessa muistutimme eduskunnnan ympäristövaliokuntaa siitä, että siihen ja vesilakiin tarvitaan enemmänkin muutoksia kuin mitä hallitusohjelmassa on luvattu mm. kalan kulun edistämiseksi.

HE 9/2020 vp

Erityisasiantuntija Tapani Veistola

Suomen luonnonsuojeluliitto ry

YmV 28.2.2020

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetun lain muuttamisesta

Esitys sisältää lähinnä teknisiä muutoksia. Ne ovat kannatettavia vaikka ne eivät vielä tee lakia täysin vesipuiredirektiivin mukaiseksi.

14 §

Asetuksenantovaltuus yhteistyöryhmän ja ohjausryhmän järjestelyistä on paikallaan.

25 §

Pidennyksiä vesienhoitosuunnitelmien määräaikoihin tulee toki antaa luonnonolosuhteidenkin takia vain, jos kaikki mahdolliset suojelu- ja lievennnystoimet on tehty. Tämäkin joustomahdollisuus kuitenkin osoittaa, että vesipuitedirektiiviä ei tarvitse avata vaan sen toimeenpanoa tehostaa, kuten komission tuoreessa toimivuusarvioinnissa todettiin. Suomen tulisi tukea vesipuitedirektiiviä sen avaamisyrityksiä vastaan.

28 a §

Seurantatöiden suorittamista koskeva valtuutuspykälä on tarpeen.

Ympäristön seuranta on yleinen etu, eikä se voi maanomistajan tahdosta kiinni. Toimet on tehtävä toki haitattomimmalla tavalla.

Lopuksi

Vesienhoitolaki ja vesilaki tulisi päivittää kiireellisesti muutenkin vesipuitedirektiivin mukaiseksi VesiPoke- ja LupaMuutos -hankkeiden tulosten perusteella. Tähän ei riitä pelkkä hallitusohjelman vesivoimaloilta puuttuvien kalanhoitovelvoitteiden lisäämistä edellyttämä muutos. Tarvittaessa työhön tulee palkata lisää juristivoimaa.

Lisätietoja

– erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola (A) sll.fi

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Ajankohtaista