Luonnonsuojeluliitto pitää EU:n kalastuspolitiikkaa (CFP) parempana kuin maatalouspolitiikaa (CAP). Isoimmat puutteet ovat toimeenpanossa. Vaikka Itämeren kalastus on EU:n kestävintä, meillä on yhä ongelmia ennen muuta lohessa.
Kuva: iStock
Toiminnanjohtaja Tapani Veistola täytti Komission 29-sivuisen kyselylomakkeen yhteisen kalastuspolitiikantoimivuudesta 21.4.2025. Hän seuraa kalastuspolitiikkaa Suomen työryhmissä ja EU:n Baltic Sea Advisory Councilissa.
Yleisesti ottaen EU:n kalastuspolitiikan uudistus kymmenen vuotta sitten on edistysaskel, jollaista esimerkiksi maataloudessa ei ole vielä tehty. Kalastuksen kestävyyttä tavoitellaan mm. kestävällä enimmäistuotolla. Tämä ns. MSY-tavoite pitää ottaa huomioon kalastuskiintiöissä.
Joskus jäsenmaiden ministerit ylittävät Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) tieteellisen neuvon suositukset ja antavat liian isoja kiintiöitä. Näin käy yhä silloin tällöin Itämerelläkin, vaikka sen kalastus on muita EU:n meriä kestävämpää. Erityisiä ongelmia on koko ajan lohella ja myös silakkakannoissa.
Yleisesti ottaen CFP on kuitenkin suuri edistysaskel, itse kunnossa ja sen ongelmat ovat toimeenpanossa. Tämä on se tavallinen tarina EU-säännösten toteutumisen seurannassa. Siksi on parempi jatkaa työtä nykymallilla eikä ryhtyä kesken kaiken isompiin säännösmuutoksiin.
Tulevaisuuden haasteita ovat mm. ilmastonmuutos ja erityisesti kalastuspolitiikan suhde meristrategiapuitedirektiivin hyvään ekologiseen tilaan. Kalat kun ovat riippuvaisia meriluonnon tilasta.
Lisätietoja: toiminnanjohtaja Tapani Veistola, tapani.veistola@sll.fi
Lausunto itämeren norpan kiintiöksi metsästysvuosille 2025-2027
Luonnonsuojeluliitto esittää, että Suomi harmonoisoi itämeren norpan metsästyksen Ruotsin kanssa. Suomen pitää antaa korkeintaan samansuuruisen kiintiön kuin Ruotsi eli enemmän kuin puolittaa kiintiö luonnoksesta.
ICESin tieteelliset neuvot vuoden 2026 kalastusmahdollisuuksista
Luonnonsuojeluliitto totesi eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle sekä ympäristövaliokunnalle ettei Suomen kantoja ensi vuoden kalastuskiintiöihin tule vielä lukita. Heikkojen kalakantojen lisäksi kannattaa katsoa vielä kevään ja kesän kalastus- ja seurantatiedot. Myös Komission esitys tulee vasta syksyllä.
Lausunto EU17-jaostolle; Kestävää
kalastusta EU:ssa, tilannekatsaus ja suuntaviivat
vuodeksi 2026
Suomen peruskanta EU:n kalastukseen on kestävä. Joskus tarvitaan kuitenkin tiukempiakin rajoitustoimia. Esimerkiksi lohella kannattaa katsoa tämän kesän seurantatulokset ennen Komission esityksen ja Suomen kannan päättämistä.