EU:n budjetin on mahdollistettava ilmasto- ja luontotavoitteiden saavuttaminen

Tiedotteet

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää tärkeänä sitä, että Euroopan komission tuoreessa budjettiesityksessä vuosille 2028–2034 on 35 prosentin korvamerkintä ilmastolle ja luonnolle. Jatkotyössä on varmistettava, että rahoitus kohdistetaan ympäristön kannalta aidosti tehokkaisiin toimiin. 
Kuva: artjazz/Adobe Stock

Euroopassa eletään tappavan helleaallon kourissa. Helteen aiheuttamat ylimääräiset kuolemat ja kaupunkien hupenevat vesivarat osoittavat, että ilmastokriisi on maailman nopeiten kuumenevassa maanosassa, Euroopassa, vahvasti myös terveys- ja turvallisuuskysymys. Lisäksi ilmaston kuumeneminen kiihdyttää luontokatoa. On siis selvää, että ilmastokriisin ja luontokadon torjunnan on näyttävä myös EU:n seuraavassa budjetissa. 

“On hyvä, että Euroopan komission budjettiesityksessä on 35 prosentin korvamerkintä ilmasto- ja luontotavoitteisiin. Mukana on vähähiilisyyden, cleantechin ja puhtaan siirtymän innovaatioiden tukia, jotka tukevat myös kestävää taloutta. Hankkeiden valintaan tarvitaan kuitenkin vaikutusten arviointia ja seurantaa, jotta voidaan varmistaa rahoituksen meneminen ympäristön kannalta tehokkaisiin toimiin. Jatkotyössä pitää tarkastella myös sitä, riittääkö esitetty rahoitus EU:n ympäristötavoitteiden saavuttamiseen vai pitääkö sitä lisätä”, sanoo toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Luonnonsuojeluliitto suhtautuu kuitenkin varauksella budjetissa esitettyyn biotalouden lisärahoitukseen. Ilman tiukkoja ekologisia reunaehtoja biotalouden tukeminen voi johtaa biomassan käytön kasvuun ja kestämättömän suuriin metsähakkuisiin, mikä kiihdyttää ilmastokriisiä ja luontokatoa. Rahaa pitäisi ennemmin ohjata luonnon hiilinielujen vahvistamiseen sekä ennallistamiseen. 

Komission esittämässä uudistuksessa vanhat rahastot ja hankkeet yhdistetään yhteen jättirahastoon. Tämä tarkoittaa sitä, että myös EU:n ainoa vain ympäristölle varattu rahasto LIFE ollaan lakkauttamassa. 

“LIFE-rahasto on ollut Suomelle edullinen, koska olemme hyvillä hankkeilla saaneet paljon EU-varoja kotimaista suojelurahoitusta täydentämään. Jos LIFE lopetetaan, luontohankkeiden jatko täytyy varmistaa uudessa jättirahastossa”, Veistola toteaa. 

Luonnonsuojeluliitto on vetänyt itse yhden laajan LIFE-hankkeen vieraslajeista ja ollut kumppanina monessa muussa. Parhaillaan käynnissä ovat saimaannorppia ja muun muassa pölyttäjiä suojelevat LIFE-hankkeet. Syksyllä alkaa laaja vesiensuojelua edistävä hanke.

Lisätietoja:
Tapani Veistola, toiminnanjohtaja, p. 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi 

Ajankohtaista