Brittein saarilla hoivataan hylkeitä ja kampanjoidaan meriluonnon puolesta
–

Harmaahylkeillä esiintyy usein silmävaivoja, jotka tekevät selviytymisen luonnossa vaikeaksi. Sokea Marlin viettää turvattua ja lokoisaa elämää Cornish Seal Sanctuaryn hoitolassa. Kuva Hanne Kosonen/SLL.
Luonnonsuojeluliiton norppatyöntekijät Hanne Kosonen, Marjaana Kovanen ja Kaarina Tiainen vierailivat kesäkuun alussa kolmessa erilaisessa hyljehoitolassa Brittein saarilla. Suomalaisvieraat tutustuivat sikäläiseen hylkeidensuojeluun ja ympäristökasvatustyöhön sekä veivät vierailukohteisiinsa tietoa saimaannorpasta ja sen suojelusta.
Seal Rescue Ireland
Ensimmäinen kohteemme oli Irlannin tasavallan ainoa hyljehoitola Seal Rescue Ireland (SRI), joka sijaitsee Courtownissa, Irlannin itärannikolla Dublinista etelään. Hoitolan tavoitteena on ”Rescue, Rehabilitate, Release” eli pelastaa, kuntouttaa ja vapauttaa sairaat, loukkaantuneet ja orvot hylkeiden kuutit. Mottona on myös ”Healthy Seas, Healthy Seals” (Hyvinvoivat meret, hyvinvoivat hylkeet), mikä tuo esiin sen, että toiminta ei keskity vain yksittäisten hylkeiden pelastamiseen, vaan laajemmin meriympäristön tilan parantamiseen, aiheesta viestimiseen ja ympäristökasvatustyöhön.
SRI:n toimintaa esitteli toimitusjohtaja Kim Townsend-Smyth. Itse paikka näyttää ulospäin vaatimattomalta rakennukselta, jonka takapihalla sijaitsee lähes täysin ulkotiloissa hyljesairaala: tehohoito-osasto, ulkokarsinoita, kaksi väliallasta ensihoidon ja vapautukseen valmistautumisen välissä sekä yksi vieroitusallas, jonne hylkeet siirretään hoidon loppuvaiheessa mahdollisimman eristyksiin ihmisistä. Sairaalan yhteydessä on varasto tarvikkeille (mm. kierrätetyistä märkäpuvuista tehdyt tyynymäiset ”märkäpukumammat” kuuttien turvaksi) sekä kalakeittiö, jossa valmistetaan huonokuntoisimmille kuuteille ”kalasmoothie” letkuruokintaa varten.

Nuori harmaahylje Kallymenia löytyi toukokuun alussa vilkkaalta hiekkarannalta uupuneena ja nälkiintyneenä. Kesäkuun alkuun mennessä se oli kuntoutunut mukavasti ja odotteli nyt Seal Rescue Irelandin hoitolan ulkoaltaassa pääsyä takaisin luontoon. Kuva Hanne Kosonen/SLL.
Hoitola ottaa vastaan vain kuutteja, jotka ovat joko kirjohylkeen (Phoca vitulina) tai harmaahylkeen (Halichoerus grypus) poikasia. Alkukesällä kuutteja ei vielä yleensä ole, sillä kirjohylkeen kuutit syntyvät kesällä ja harmaahylkeen syksyllä, jolloin ne ovat hoidossa kesästä talveen ja ne vapautetaan luontoon viimeistään kevään aikana. Nyt ulkoaltaassa kuitenkin makoili yksi toukokuussa löydetty harmaahylkeen kuutti.
SRI:ssa hoidetaan vuodessa keskimäärin noin 130 kuuttia. Ennätysvuonna 2024 hoidettiin 170 kuuttia. Yleensä noin 60 % hylkeistä kuntoutuu, ja ne palautetaan luontoon. Hylkeen räpylään laitetaan merkki, josta toivotaan saatavan yleisöhavaintoja myöhemmin, jotta tiedetään missä hylje liikkuu ja miten se voi. Muuta seurantaa hylkeillä ei ole.
SRI ottaa vastaan hoitolaan myös yleisöä. Ennen hoitolaan tutustumista käydään läpi esitys hylkeistä, niitä uhkaavista tekijöistä sekä SRI:n toiminnasta hylkeiden hyväksi. SRI:n ympäristökasvatustoimintaan kuuluu esittelyn lisäksi kouluvierailuja ja virtuaaliopastuksia. Videosarja löytyy verkkosivuilta, samoin kuin koululaisille tarkoitetut hyljeaiheiset työkirjat. Ympäristökasvatus ei ole pelkkää hyljetietouden levittämistä, vaan aihetta käsitellään laajasti kytkemällä mukaan mm. ilmastonmuutos, merien saastuminen ja roskaantuminen, kalastuksen aiheuttamat ongelmat sekä ihmisten aiheuttama häiriö.
SRI:n toiminta perustuu pitkälti vapaaehtoistoimintaan. Yli 700 vapaaehtoista eri puolilla Irlantia on valmiudessa pelastamaan apua tarvitsevia kuutteja ja toimittamaan ne SRI:n hoiviin. Vapaaehtoisia ja harjoittelijoita toimii myös itse hoitolassa runsaasti. Puhelin päivystää vuorokauden ja vuoden ympäri. Rahoitus tulee pääasiassa sponsoreilta, lahjoittajilta ja kuuttien ”adoptoinnista” eli eräänlaisesta kummikuuttijärjestelmästä. SRI:llä on myös pieni myymälä tiloissaan.
Cornish Seal Sanctuary

Seuraavana tutustumiskohteena oli Cornwallin Gweekissa sijaitseva Cornish Seal Sanctuary (CSS). Paikkaa ja toimintaa esitteli meille suojelukoordinaattori Grace Jones. Hoitola on huomattavasti laajempi ja monipuolisempi kuin vastaava Irlannissa, mutta perustyö hylkeiden pelastamisessa, kuntoutuksessa ja vapauttamisessa on aivan samaa. Täällä tosin hylkeet ovat lähes poikkeuksetta harmaahylkeitä. Vuosittain CSS:n hyljehoidon käy läpi noin 70 kuuttia. Meidän vierailumme aikaan akuuttihoidossa oli kaksi vastikään löytynyttä harmaahylkeen kuuttia.
Myös syyt, miksi hylkeet tulivat CSS:iin hoitoon, ovat samat kuin Irlannissa: kuutit ovat loukkaantuneet tai sairaita tai ne ovat joutuneet eroon emoistaan ja nälkiintyneet. Laaja vapaaehtoisverkosto takaa sen, että kuutteja saadaan pelastettua eri puolilta Cornwallia. Yhteistyötä tehdään myös The Cornwall Seal Hospitalin kanssa (ks. seuraava kohde).
CSS:n toimintaan kuuluu muutakin kuin kuuttien kuntouttaminen. Hoitolassa majailee vakituisesti yhdeksän hyljettä (harmaahylkeiden lisäksi muutama kirjohylje), joita ei esimerkiksi vakavan vamman takia voida enää palauttaa luontoon. Nyt ne viettävät eloaan hoitolan altaissa sukellellen, leikkien, tarjoiltua kalaa syöden ja yleisön ihastelun kohteena oleillen.

Yksi Cornwall Seal Sanctuaryn vakituisista asukkaista rentoutuu työpäivän lomassa. Kuva Hanne Kosonen/SLL.
CSS on yleisölle avoin eläintarhamainen kohde, jossa pääsee tutustumaan alueen hylkeisiin ja lunneihin ympäri vuoden. Alue levittäytyy laajalle kauniille rinteelle, jonka alla Helford-joki virtaa kohti merta. Alueella on kahvila, myymälä ja paljon esittelykylttejä, joissa kerrotaan niin nähtävillä olevista hylkeistä kuin myös toiminnan historiasta. Varsinaisiin hyljesairaalatiloihin yleisöä ei luonnollisestikaan päästetä, mutta yksisuuntaisen peililasin takaa on mahdollista seurata esimerkiksi kuuttien ruokintaa.
CSS:n ympäristökasvatustyö keskittyy siihen, mitä yleisölle paikassa näytetään ja kerrotaan. Kouluryhmille on tarjolla erilaisia vierailupaketteja ja työpajoja. Jonkin verran tehdään myös kouluvierailuja. Vierailujen ja työpajojen maksullisuuden takia niiden kysyntä on kuitenkin viime aikoina vähentynyt. Verrattuna Seal Rescue Irelandiin tai Suomen luonnonsuojeluliiton norppaympäristökasvatusmateriaaliin, CSS:llä ei ole vastaavaa verkossa tai painettuna.
The Cornwall Seal Hospital
The Cornwall Seal Hospitalia (CSH) ylläpitää British Divers Marine Life Rescue -järjestö (BDMLR). Hyljesairaala sijaitsee sisämaassa keskisessä Cornwallissa. Oppaanamme täällä toimi suojelujohtaja Dan Jarvis. Hyljesairaala on varsin uusi, rakennettu vuonna 2021. Sairaalassa annetaan ensiapua hylkeille pienissä sisäkarsinoissa, joita on kymmenen. Varsinaisia ulkoaltaita ei (vielä) ole, mutta pihalla on väliaikaisia altaita.
Uudet tilat ovat hienot ja tarkoituksenmukaiset. Näimme erilaisia hoitovarusteita, kalakeittiön, pienen laboratorion/työhuoneen ja itse sairaalatilan, jossa karsinoissa on lämpömatot hylkeille. Kumivene oli trailerin päällä pihalla odottamassa seuraavaa lähtöä vesille hylkeenpelastustehtävään.
BDMLR ottaa loukkaantuneita ja sairaita hyljeyksilöitä hoitoon ja edelleen kuntoutettavaksi ja vapautettavaksi takaisin luontoon. Myös täällä työ perustuu pitkälle vapaaehtoisten varaan. Puhelinpäivystys toimii vuorokauden ja vuoden ympäri, ja vapaaehtoiset ja työntekijät ovat koko ajan valmiudessa lähtemään pelastamaan pulassa olevia hylkeitä ja muitakin merinisäkkäitä. Järjestö tekee tiivistä yhteistyötä muiden hyljehoitoloiden ja eläinlääkäreiden kanssa.
Hädässä olevia hylkeitä koskevien ilmoituspuheluiden määrä on jatkuvassa kasvussa. Erityisen suuri piikki koettiin talvikaudella 2017–2018, jolloin Cornwallin rannikkoa runnoivat rajut myrskyt. Myrskyt tietävät aina runsasta puheluiden ja loukkaantuneiden hylkeiden määrää. Ilmastonmuutoksen myötä entistä rajummat myrskyt ovat lisääntyneet. Myös merien roskaantuminen ja ihmislähtöinen häiriö ovat saaneet BDMLR:n kampanjoimaan hylkeiden ja muiden merinisäkkäiden puolesta.

Monenlaiset kalanpyydykset vaanivat hylkeitä Cornwallinkin vesillä. Talvella 2023 kuvan hylje irrotettiin pitkästäsiimasta, hoidettiin kuntoon ja palautettiin luontoon. Kuva Hanne Kosonen/SLL.
BDMLR ei tee ympäristökasvatustyötä samalla tavalla kuin edelliset vierailukohteet, vaan keskittyy pelastamaan hylkeitä, kampanjoimaan suojelun puolesta sekä kouluttamaan uusia vapaaehtoisia. Opetusmateriaaliksi on teetetty muun muassa pätkä hylkeen selkärankaa ja pala traania, joita tunnustelemalla opitaan arvioimaan hylkeen kuntoluokkaa, sekä kokonainen kuutti Pinnifred, jonka avulla voidaan harjoitella nälkiintyneen kuutin letkuruokintaa.
BDMLR osallistuu kampanjoihin ja seuraa aktiivisesti ympäristöön liittyvää tutkimustoimintaa. Juuri nyt on käynnissä kampanja, jossa vedotaan ihmisiin ja kauppoihin, että suosioon tulleita frisbee-renkaita (flying rings) ei käytettäisi meren rannoilla, sillä ne aiheuttavat vaaran hylkeille joutuessaan niiden kaulan ympärille. Järjestö myös tiedottaa ja valistaa yleisöä esimerkiksi merien roskaantumisesta, kalanpyydysten aiheuttamista ongelmista sekä ihmislähtöisestä häiriöstä. Vierailumme aikana BDMLR valmistautui järjestämään yhdessä Cornish Seal Sanctuaryn kanssa kansainvälisen kolmipäiväisen hyljekonferenssin, jonka osallistujat olivat tulossa tutustumaan niin CSH:n hyljesairaalan kuin CSS:nkin tiloihin ja toimintaan.
Hylkeiden pelastusta ja ympäristökasvatusta
Kaikkien kolmen vierailukohteemme pääasiallinen tarkoitus on pelastaa loukkaantuneita, sairaita, nälkiintyneitä ja/tai orpoja hyljeyksilöitä. Työ perustuu suurelta osin vapaaehtoisuuteen ja rahoitusta kerätään monella tavalla. Yleisöä muistutetaan hylkeitä uhkaavista tekijöistä. Niin hylkeiden kuin laajemminkin meriekosysteemien suojelua edistetään. The Cornwall Seal Hospital poikkeaa muista kohteista sikäli, että se ei ole yleisölle avoin kohde, vaan puhtaasti hyljesairaala.
Sekä Seal Rescue Irelandissa että Cornish Seal Sanctuaryssa on merkillepantavaa se, että hoidossa olevat hylkeet saavat nimet ja niitä esitellään yleisölle yksilöinä niin paikan päällä kuin verkkosivuilla. Hylkeiden vammoja ja ongelmia esitellään ja toipumista seurataan. Tällä pyritään herättämään yleisössä tunnereaktioita, sympatiaa ja suojelutahtoa hylkeitä kohtaan, mutta myös keräämään rahaa. Kummassakin paikassa on mahdollisuus ”adoptoida” itselleen tai esimerkiksi koululuokalle oma hylje, jonka elämää, toipumista ja vapauttamista pääsee seuraamaan hoitolan verkkosivujen ja sosiaalisen median kautta.
Kaikissa kohteissa saimme lämpimän vastaanoton ja perusteellisen opastuksen kohteen toimintaan ja tavoitteisiin. Keskustelimme vierailujen yhteydessä hieman myös saimaannorpasta ja sen suojelusta, Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnasta sekä saimaannorppa-aiheisesta ympäristökasvatustyöstä. Veimme joka vierailukohteeseen myös englanninkielisiä esitteitä ja muuta saimaannorppa-aiheista ympäristökasvatusmateriaalia.
Kaarina Tiainen

Luonnonsuojeluliiton norppatyöntekijät Hanne Kosonen (vas.), Marjaana Kovanen ja Kaarina Tiainen tutustuivat muun muassa Seal Rescue Irelandin hyljehoitolaan Courtownissa (Co. Wexford).














Tutustumismatka oli osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta (Our Saimaa Seal LIFE, LIFE19 NAT/FI/000832). Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin vain tekijöiden omia eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai CINEAn näkemyksiä. Euroopan unionia tai myöntävää viranomaista ei voida pitää niistä vastuussa.