Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Anna vettä eläimille – helteinen ja kuiva keli jatkuu

Toukokuussa jatkunut pitkä hellejakso on kuivattanut pihapiirejä ja eläimet kärsivät kuivuudesta. Auta eläinnaapureitasi laittamalla tarjolle raikasta juomavettä.
Orava ja siili. Kuva:Nina Laakso (CC BY 2.0 DEED)

Pihan vesiastialla käyvät juomassa isot ja pienet lintulajit, hyönteiset, siilit ja oravat. Saattaapa paikalle tulla kettukin janoa sammuttamaan. Linnut kylpevät myös mieluusti astioissa.

Erityisesti siilit tarvitsevat runsaasti vettä. Helle yhdistettynä kuivuuteen vaikeuttaa siilien ravinnonsaantia, kun lierot ovat syvällä maan uumenissa eikä kotiloitakaan löydä helposti. Siilejä voi auttaa tarjoamalla niille raikasta vettä ja kissojen ja koirien purkkiruokaa.

Kerrostalojen pihapiireissä pienilläkin viheralueilla on luonnonvaraisia eläimiä, joille vedensaanti voi helteillä olla vaikeaa. Vesiastioilla käyvät eläimet ilahduttavat myös auttajaansa!

Kun laitat vettä tarjolle, huomioi seuraavat asiat

  • Helteellä vettä tulee mielellään vaihtaa ja lisätä jopa päivittäin.
  • Astioiden olisi hyvä olla matalareunaisia lautasia: esimerkiksi ulkokukkaruukkujen alustoina käytettävät karkeapintaiset lautaset ovat hyviä.
  • Vettä voi laittaa myös muoviastioihin. Mikäli muoviastia on lautasta syvempi, on sinne hyvä laittaa riittävän kokoinen kivi, jotta pienemmät linnut eivät huku astiaan.
  • Hyönteisiä varten astiaan voi laittaa vaikka pienen oksan, jonka avulla ne pääsevät kiipeämään ylös astiasta.

Jaa sosiaalisessa mediassa