Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Etsi lähiluonnosta oma rau­hoit­tu­mis­paik­ka – aloita talvinen lä­hi­luon­to­haas­te

Luonnossa oleminen elvyttää ja saa stressitason laskemaan. Aloita Suomen luonnonsuojeluliiton talvinen luontohaaste etsimällä lähiluonnosta oma rauhoittumispaikka.

Henkilö kävelyllä lumisessa maisemassa.
Kuva: Lassi Kurkijärvi / Flickr (CC BY-NC-2.0)

Suomalaisilla on keskimäärin lähimetsään matkaa 700 metriä, ja puolet suomalaisista asuu enintään 200 metrin päässä metsästä. Suomalaisesta aikuisväestöstä 96 prosenttia harrastaa ulkoilua.

Moni porhaltaa ulkoiluvaatteissaan isoja ulkoiluväyliä pitkin. Siitä saa irti liikunnan hyötyjä, mutta lähiluonnossa kannattaa myös pysähtyä. Jokaisella olisi hyvä olla oma rauhoittumispaikka lähellä kotoa.

Luonto on paras stressin lieventäjä, sillä se on hidas ympäristö. Mitä enemmän aikaa ihminen käyttää luonnossa ulkoiluun, sen paremmin hän palautuu rasituksista ja voi hyvin henkisesti. Kaikkein parhaiten ihminen elpyy luonnossa sijaitsevissa lempipaikoissaan.

Etsi lähiluonnosta oma rauhoittumispaikka:

Lähde rohkeasti tutustumaan lähiluontoon ja uusiin kohteisiin. Jos et tunne lähiympäristöä, voit etsiä vaikkapa Google Mapsista viheralueita. Satelliittikartassa metsäisimmät kohteet näkyvät tummanvihreinä.

  • Lähiluontokohteita on esitelty monilla kuntien ja yhdistysten verkkosivuilla ja apua voit kysellä myös Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksistä, joissa järjestetään satoja retkiä ympäri vuoden. Tapahtumat ovatkin hyvä tapa tutustua oman paikkakunnan luontoon: sll.fi/tapahtumat
  • Kun tutustut kohteeseen, suuntaa isoilta väyliltä poluille, kiipeä kallion päälle ja laskeudu tieltä joenrantaan – jos kunto sen vain sallii. Pienikin luontoalue näyttää erilaiselta, kun sitä tarkkailee uudesta näkökulmasta.
  • Äänimaisemaltaan rauhallisimmat kohteet löytyvät luonnon äänivallien eli mäkien takaa, laaksoista ja veden ääreltä. Myös lumi vaimentaa talvella ääniä. Etsi luminen rinne, kallionkolo tai kaatunut puunrunko, jonne voit pysähtyä kävelyllä rauhoittumaan ja rentoutumaan. Ota mukaan istuinalusta tai riippumatto.
  • Kun löydät hyvän paikan, pysähdy ja hengitä syvään ja rauhallisesti. Kiinnitä huomiota ympäröivään luontoon yksi aisti kerrallaan. Kuuntele luonnon ääniä, tarkkaile seuraavaksi värejä ja valoja. Tunnustele kaarnan pintaa ja haistele ympäröivän metsän tuoksua. Silmien sulkeminen auttaa keskittymään ääniin ja tuoksuihin.

Lisää inspiraatiota lähiluonnossa liikkumiseen saat talvisesta lähiluontobingostamme! Osallistu talviseen haasteeseen ja jaa luontohetkesi sosiaalisessa mediassa tägäämällä @luonnonsuojeluliitto. Aloita etsimällä lähiluonnosta oma rauhoittumispaikkasi.

Talvinen lähiluontobingo

Voit ladata ja tarvittaessa tulostaa bingokortin tästä linkistä.

Jaa sosiaalisessa mediassa