Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton vieraslajikurssi auttaa viheralan ammattilaisia tukkimaan vieraslajien le­viä­mis­väy­liä

Kuva: CC0

Kurssin tavoitteena on edistää luonnonsuojelua puuttumalla haitallisten vieraslajien leviämiseen ja samalla vähentää vieraslajien aiheuttamaa luontokatoa Suomessa ja Pohjoismaissa. Kurssi vähentää luontokatoa perehdyttämällä vieraslajien leviämisväylillä työskentelevät tulevat ja nykyiset ammattilaiset vieraslajeihin ja niiden leviämistapoihin, vieraslajien aiheuttamiin haittoihin sekä niiden torjuntaan.

Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -vieraslajihankkeen osana toteutettu vieraslajikurssin materiaalipaketti on suunnattu erityisesti puutarha-alan sekä luonto- ja ympäristöalan perustutkinto-opiskelijoille. Luonnonsuojeluliitto pitää kurssin yleissivistävää oppimäärää hyödyllisenä kenelle tahansa metsä- tai maatalousympäristössä toimiville ammattilaisille tai vieraslajien hallinnasta kiinnostuneille.

Kurssipaketissa käsitellään mm. vieraslajeihin liittyvät perustermit ja tärkeimmät tietolähteet, tutustutaan Suomen ja EU:n vieraslajiluetteloihin ja lajeihin sovellettavaan lainsäädäntöön, opitaan vieraslajien aiheuttamista haitoista, perehdytään niiden torjuntaan sekä leviämistä ennaltaehkäiseviin toimiin sekä selvitetään vieraslajijätteen käsittelyyn liittyviä velvollisuuksia ja toimintatapoja.

Kurssimateriaalit koostuvat yhteensä 8 luennosta, joista luennot 1–7 ovat suunnattu perustutkinto-opiskelijoille. Kahdeksas luento on tarkoitettu AMK hortonomiopiskelijoille ja muille vieraslajien torjunta- tai leviämisen ennaltaehkäisytoimista vastaaville suunnittelijoille ja  toimijoille. Kurssin materiaalit ovat saatavilla suomenkielisinä.

Kurssilla käsitellään mm. vieraslajeihin liittyvät perustermit ja tärkeimmät tietolähteet, tutustutaan Suomen ja EU:n vieraslajiluetteloihin ja lajeihin sovellettavaan lainsäädäntöön, opitaan vieraslajien aiheuttamista haitoista, perehdytään niiden torjuntaan sekä leviämistä ennaltaehkäiseviin toimiin sekä selvitetään vieraslajijätteen käsittelyyn liittyviä velvollisuuksia ja toimintatapoja.

Opettajille on tarjolla luentojen powerpoint-versiot, joita on mahdollista muokata oppilaitoksen ja opetussuunnitelman mukaan. Powerpoint-versiot ovat visuaaliselta tyyliltään hyvin pelkistettyjä ja siten helposti muokattavia.

Opiskelijoille on tarjolla luentojen pdf-versiot sekä Youtube-palvelusta löytyvät luentojen ääneen selostetut versiot.

Kurssimateriaalit on suunnitellut ja toteuttanut Suomen luonnonsuojeluliiton vieraslajiasiantuntija, biologi FM Markus Seppälä läheisessä yhteistyössä Viher- ja puutarha-alan opettajayhdistyksen VIPU ry:n kanssa.

Kurssisivun materiaaleineen ja käyttöohjeineen löydät vieraslajit.fi -vieraslajiportaalista.

Lisätietoja

Vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä

Jaa sosiaalisessa mediassa