Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Tulevan hallituksen on pysäytettävä luontokato ja ilmaston kuumeneminen

Järjestöt kokoontuvat Säätytalolle vaatimaan tulevalta hallitukselta ilmastotoimia ja luonnonsuojelua tänään tiistaina klo 8.00–10.00.

Suomen luonnonsuojeluliitto on osoittanut mieltä Säätytalon edessä sekä hallitusneuvotteluiden että esimerkiksi budjettiriihen aikaan.
Suomen luonnonsuojeluliitto on osoittanut mieltä Säätytalon edessä sekä hallitusneuvotteluiden että esimerkiksi budjettiriihen aikaan. Kuva: Oona Lohilahti/Luonnonsuojeluliitto

Luontokadon ja ilmastokriisin selättämisessä on käsillä ratkaisevat vuodet. On äärimmäisen tärkeää, että Suomi pitää kiinni ilmasto- ja luontotavoitteistaan ja toimii aktiivisesti ja oikeudenmukaisesti luontokadon ja ilmaston kuumenemisen pysäyttämiseksi varmistaen myös, että vihreä siirtymä tehdään oikeudenmukaisesti.

Seuraavan hallituksen täytyy ensitöikseen suojella viimeiset luonnon- ja vanhat metsät ja 30 prosenttia Suomen maa- ja vesialueista.

”Päätös valtion luonnonmetsien suojelusta on 20 vuotta myöhässä. Petteri Orpo on sitoutunut niiden suojeluun näyttävästi. Säätytalolta ei voi poistua ilman tätä päätöstä”, sanoo Greenpeacen Suomen maajohtaja Touko Sipiläinen.

Myös lisäsuojelua tarvitaan, jotta Suomi täyttää kansainväliset velvoitteensa. Yhdessä muiden EU-maiden kanssa Suomi on sitoutunut pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä ja suojelemaan 30 prosenttia maapinta-alastaan, josta 10 prosenttia tiukasti. Tämä tarkoittaa vähintään 50 000 hehtaarin suojelemista joka vuosi. Pelkästään valtion vanhojen metsien ja luonnonmetsien suojelulla tavoitteeseen ei päästä, mutta se olisi hyvä alku.

Tulevan hallituksen on myös pidettävä kiinni ilmastotavoitteista. Koska ylisuurten hakkuiden ja metsien hidastuneen kasvun seurauksena hiilinielut ovat romahtaneet, on tulevan hallituksen kiireellisesti laadittava hiilinielujen pelastuspaketti.

”Ilmastotavoitteista kiinni pitäminen ja vihreän siirtymän vauhdittaminen ovat kestävän talouden ytimessä. Jotta ilmastolakiiin kirjatusta Suomen hiilineutraaliustavoitteesta voidaan pitää kiinni, on hallituksen otettava käyttöön tehokkaat taloudelliset ohjauskeinot, joilla hiilelle saadaan hinta myös metsissä ja maatalousmailla. Jos emme pysy hiilineutraaliuspolulla, tulee se kalliiksi sekä valtiolle että veronmaksajille. Lisäksi Suomi rikkoo omaa ilmastolakiaan, kun lisätoimista ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ei ole päätetty”, muistuttaa Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

Lisäksi luonnonsuojelun rahoitus pitää turvata. Luontopaneeli on arvioinut, että luontokadon pysäyttäminen Suomessa vaatii noin miljardi euroa vuodessa.

Mielenosoituksen Säätytalolla järjestävät Birdlife, Climate Move, Ei polteta tulevaisuutta -kampanja, Finnwatch, Greenpeace, Ilmastovanhemmat, Luontoliitto, Natur och Miljö, Meidän metsämme -kansalaisliike, Suomen luonnonsuojeluliitto, FEE Suomi, WWF Suomi, Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Finlands Svenska Skolungdomsförbund.

 

Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt:

Tapani Veistola, toiminnanjohtaja, Suomen luonnosuojeluliitto, tapani.veistola(a)sll.fi, +358 400 615 530

Touko Sipiläinen, maajohtaja, Greenpeace Suomi, touko.sipilainen(a)greenpeace.org, +358 44 239 4404

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa