Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to ja sen pai­kal­lis­toi­mi­jat vaativat lumen mereen kaatamisen lopettamista Helsingissä

Helsinki on ainoa paikka Suomessa, missä lunta kipataan mereen. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys vaativat, että aluehallintovirasto hylkää Helsingin hakemuksen Hernesaaren lumenkaadon ympäristöluvasta.

Helsinki on ainoa Suomen kaupunki, joka kippaa talvisin lunta mereen. Kuva: Patrik Lindeberg

Uudenmaan ely-keskus vaati keväällä 2022 Helsinkiä hakemaan lumenkaadolle mereen ympäristölupaa. Helsingin luonnonsuojeluyhdistys (Helsy) sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri lausuivat maanantaina Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että lupa pitää evätä.

Jos lupa kuitenkin annetaan, sen tulee Helsyn ja piirin mielestä olla voimassa vain kolmen vuoden siirtymäajan verran. Toiminnan alasajon aikana haittoja pitää vähentää tiukoilla lupaehdoilla. Rajoituksia on tehtävä lumen määrään, keruualueeseen, ajoaikoihin sekä käytettävään tekniikkaan.

”Suomen luonnonsuojeluliitto on vaatinut Helsinkiä lopettamaan lumenkaadon jo vuodesta 2005. Niin teki myös kaupunginvaltuusto vuonna 2019”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

Luonnonsuojeluliitto pitää lumenkaatoa erikoisena jäänteenä kestämättömästä kulttuurista, joka pitää saada päättymään myös Helsingissä.

Helsingin Hernesaari on maamme viimeinen paikka, jossa lunta kipataan mereen. Pääkaupungissa muut lumenkaatopaikat sijaitsevat maalla.

Jos Hernesaaren käyttö sallitaan, sen käyttö voisi hakemuksessa esitetyn skenaarion mukaan runsaslumisina talvina lähes kymmenkertaistua 2000-luvun alun keskiarvoista. Luonnonsuojeluliitto pelkää, että lumenkaato vesiin voisi levitä myös muualle Helsinkiin ja muualle Suomeen.

Hernesaaresta suoraan etelään sijaitsevassa Pihlajasaaressa on tärkeitä lintualueita ja vedenalaisen luonnon kohteita. Lumen sulamisveden roskat, haitta-aineet ja mikromuovi ovat uhka vesiluonnolle. Pelkästään roskia pääsee mereen 9 200–18 400 kiloa talvessa.

”Haitta-aineiden ja mikromuovien päästäminen suoraan mereen on tärkeää lopettaa, koska niitä ei pystytä pysäyttämään puomeilla ja roskia keräävällä verholla”, peräänkuuluttaa Helsyn järjestösihteeri Emilia Pippola.

 

Lue lisää: 

Helsyn ja Uudenmaan piirin lausunto aluehallintovirastolle

Lisätietoja: 

Tapani Veistola, toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi
Emilia Pippola, järjestösihteeri, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, p. 050 3011 633, helsy(a)sll.fi

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa